کد خبر: 10784 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 28 خرداد 1402
تجرد دختران روستایی بیشتر از شهریهاست
۲۱ درصد جمعیت کشور دهه شصتی هستند
معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده بر لزوم فراهم کردن تسهیلات ازدواج ویژه جوانان دهه شصتی تاکید کرد. روند «تجرد زنان» از جمله مسائل مهم حوزه زنان و خانواده در جامعه امروز ایران است. در این پژوهش نویسنده موضوع تجرد زنان را به ۲ قسمت تجرد ابتدایی و ثانوی تقسیم کرده است؛ تجرد ابتدایی یعنی وضعیت دخترانی که به هر دلیل موفق به ازدواجِ «به هنگام» به ویژه در فاصله سنی ۱۸ تا ۲۹ سالگی نمیشوند. این روند اگر تا آستانه ۴۵ و طبق برخی دیدگاهها تا ۴۹ سالگی امتداد یابد، درعرف جمعیتشناسان، از آن به «تجرد قطعی» یاد میشود.
تجرد ثانوی و متاخر وضعیت دومی است که در پژوهش منظور شده است یعنی زنانی که بعد از یک بار ازدواج، به علت طلاق یا مرگ همسر، از تاهل جدایی یافته و به رغم تمایل و آمادگی، امکان ازدواج مجدد نیافتهاند.
زنان به نسبت مردان با آسیبهای بیشتری از ناحیه تجرد به خصوص نوعِ قطعی و همیشگیِ آن مواجهند. انواع تجرد اگر چه برای زنان و مردان به یکسان امکان وقوع دارد اما در تلقی عمومی، تبعات آن در ناحیه زنان، به دلایلی بیشتر از مردان ارزیابی و احساس میشود. دلیل این تفاوت این است که تجرد در ناحیه مردان نوعا امری اختیاری و انتخابی و در ناحیه زنان غالبا تحمیلی است؛ دلیل دوم اینکه تجرد قطعی در ناحیه زنان، آثار مخرب فردی و اجتماعی بیشتری به دنبال دارد. به بیان دیگر، از آنجایی که مردان (در جامعه ایران) در هر سن ممکن، در صورت تمایل امکان ازدواج دارند یا دست کم در این خصوص با مشکل حادی مواجه نیستند، «تجرد قهری» اعم از ابتدایی و ثانوی (با تعاریف ذیل) جزو ویژگیهای زنانه شمرده شده است. طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، تعداد دختران مجرد ١٥ سال به بالا در کشور ٥ میلیون و ٨٠٠ هزار نفر، مجردهای ٢٠ سال به بالا، ٣ میلیون و ٧٠٠ هزار نفر، مجردهای ٤٠ سال به بالا، ٤٢٦ هزار و مجردهای سن ٤٥ سال به بالا، ٢٤٢ هزار نفر بوده است.
تعداد مردان مجرد ١٥ سال به بالا، در سال ۱۳۹۵ برابر با پنج میلیون و ٩٠٠ هزار نفر، مجردهای ٢٠ سال به بالا، سه میلیون و ٣٠٠ هزار نفر، مجردهای ٤٠ سال به بالا، ١٤٨ هزار نفر و مجردهای ٤٥ سال به بالا، ٨١ هزار نفر اعلام شده است. به این ترتیب، میتوان گفت تعداد مردان مجرد بالای ٤٠ سال یک سوم زنان مجرد بوده است.
در همین حال به گزارش ایسنا، انسیه خزعلی، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، در جلسه با مسئولان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر که در آستانه روز ملی ازدواج در محل این معاونت برگزار شد، با تاکید بر زمینهسازی مناسب برای ازدواج جوانان اظهار کرد: باید تسهیلات ازدواج ویژه جوانان دهه شصتی فراهم شود.
وی افزود: ۲۱ درصد جمعیت کشور را دهه شصتیها تشکیل میدهند که ضمن آنکه سرمایه عظیمی برای کشور هستند، غفلت از توجه به آن میتواند برای کشور آسیبزا باشد.
معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده خاطرنشان کرد: در حال حاضر تجرد دختران روستایی بیشتر از دختران شهری بوده که این آمار یک هشدار است و بخشی از آن به دلیل مهاجرت مردان به شهر برای کار اتفاق افتاده است و باید با فراهم کردن امکان اشتغال، مسکن و ارائه تسهیلات ویژه ازدواج و همچنین پوشش بیمهای مناسب از آنان حمایت کرد.
خزعلی تاکید کرد: شایسته است برای جوانی جمعیت گامهای موثر و بهنگامی برداشته شود، چراکه تعلل در این زمینه جبرانناپذیر خواهد بود.