سرمقاله

اهمیت سفر فیصل بن فرحان به تهران / سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 10785  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 28 خرداد 1402
    به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی
    ۸۸ درصد مساحت کشور در کمربند خشک جهانی
    مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اظهار کرد: ۸۸ درصد کشور در کمربند خشک جهانی و ۳۰ میلیون هکتار از مساحت آن نیز تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد.
    ۲۷ خرداد روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی است. روز جهانی مبارزه با بیابان‌زایی و خشکسالی هر ساله به منظور ارتقای آگاهی عمومی از تلاش‌های بین المللی برای مبارزه با بیابان‌زایی گرامی داشته می‌شود.این روز، فرصتی منحصر به فرد برای یادآوری این مسئله به همگان است که خنثی‌سازی روند تخریب زمین از طریق حل مسئله، مشارکت قوی جامعه و همکاری در همه سطوح قابل دستیابی است. 
    روز جهانی مبارزه با بیابان‌زایی و خشکسالی در سال جاری میلادی (۲۰۲۳) با شعار «نقش و حقوق زنان در مدیریت پایدار سرزمین» گرامی داشته می‌شود.  
    ۸۸ درصد مساحت ایران در کمربند خشک جهانی  
    دکتر وحید جعفریان در گفت و گو با ایسنا به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی اظهار کرد: کشور ایران به‌لحاظ واقع شدن روی کمربند خشک جهان کمتر از یک چهارم میزان بارش جهانی را دریافت می‌کند. قریب به ۸۸ درصد مساحت کشور در کمربند خشک جهانی قرار گرفته است. بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته در کشور در سال ۹۸ مشخص شد حدود ۳۰ میلیون هکتار از مساحت کشور  تحت تاثیر فرسایش بادی است که از این سطح ۱۴ میلیون هکتار به منابع زیستی و اقتصادی کشور خسارت وارد می‌کند. 
    وی ادامه داد: میزان خسارت مستقیم وارد شده بر اساس هجوم ماسه‌های روان به اراضی کشاورزی، اماکن مسکونی شامل شهرها و روستاها، صنایع و تاسیسات زیربنایی راه‌های مواصلاتی و ... بر اساس مطالعه انجام شده در سال ۹۸ بالغ بر ۶۰۰ میلیون دلار در سال است.  
    چرا فرسایش بادی در کشور شدت یافته است؟   
    مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری درباره دلایل افزایش شدت فرسایش بادی در کشور اظهار کرد: از جمله علل اصلی افزایش شدت فرسایش بادی و آسیب‌های ناشی از آن در کشور طی دهه اخیر، افت آب‌های زیرزمینی، عدم تامین رطوبت و حقابه دشت‌های سیلابی مناطق بیابانی، تغییرات کاربری اراضی و پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم نظیر استمرار خشکسالی است. 
    وی به راهکارهای مقابله با توفان ماسه و گرد و خاک اشاره کرد و گفت: اولین گام در مقابله با پدیده توفان‌های ماسه و گرد و غبار، کنترل عوامل تخریب و اصلاح روش‌های مدیریتی به‌ویژه در حوزه مدیریت منابع آب است. در مرحله بعدی نیز باید استفاده از روش‌های بازسازی سرزمین و تثبیت کانون‌های بحران ایجاد شده با اولویت پیشگیری از تخریب سرزمین مورد توجه قرار گیرد.  
    جعفریان ادامه داد: شناسایی و پایش مناطق برداشت رسوبات بادی امکان مدیریت و برنامه‌ریزی جهت کنترل توفان‌های ماسه گرد و غبار را فراهم می‌کند. مدیریت پایدار سرزمین طیف وسیعی از برنامه‌های مدیریتی و اجرایی را شامل  می‌شود و در حوزه مأموریتی این سازمان در برگیرنده سیاست‌ها و برنامه‌های مدیریت زمین و حفاظت از عرصه‌های طبیعی همچنین فعالیت‌های آبخیزداری، آبخوان‌داری، مدیریت منابع جنگلی، مدیریت مراتع و احیای مناطق بیابانی است.  
    وی افزود: انجام بیش از ۸.۷ میلیون هکتار از مناطق تحت تأثیر و کانون‌های فرسایش بادی با استفاده از پروژه‌های نهالکاری، مدیریت رواناب، بذرکاری و بذر پاشی، مالچ پاشی، قرق و ... بخشی از این اقدامات است.