کد خبر: 12550 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 26 تیر 1402
نهادهای مسئول به سوالات جامعه درباره قانونی بودن یا نبودن برخوردهای اخیر پاسخ دهند
بازگشت گشت ارشاد؟
انتشار ویدئویی که سازندگان بینام و نشان آن، به دختران و زنان بی حجاب تذکر می دهند، به دلیل محتوای رعب آور و صداگذاری هایی که ترس را به مخاطب القا می کند، این گمانه زنی را مطرح کرده که احتمال بازگشت ارشاد به خیابانها تا اندازه ای محتمل است.
به گزارش خبرآنلاین، انتشار ویدئویی از فعالیت مامورانی که به زنان و دختران بیحجاب تذکر میدهند، موجی از نظرات کاربران شبکه های اجتماعی را به دنبال داشت. در این ویدئو که به نام «بلوار اندرزگو» منتشر شده است، سازندگان به مخاطب القا می کنند، نیروهای ضابطانی ناشناس و بدون مشخص شدن نهاد متبوع آنان به بی حجابها تذکر میدهند. نوع ویدیو از ترکیب تصویر، موسیقی و افزوده های گرافیکی چون شناسایی افراد به کمک هوش مصنوعی و البته اعلام معرفی برخی افراد به مراجع قضایی، فضایی از ارعاب و ترس را برای مخاطب ایجاد کند.تاکنون، نهادهای مرتبط با موضوع حجاب، واکنشی به محتوای این فیلمها نداشتهاند و تا لحظه تنظیم این گزارش، محتوای این فیلمها را با سکوت بدرقه کردهاند اما انتظار افکار عمومی آن است که این نهادها و به ویژه فراجا، ماموریت رسمی داشتن یا نداشتن افراد تذکر دهنده و برخودکننده با بیحجابها آن را مشخص و درصورت رسمی بودن ماموریتشان، مستند و پشتوانه قانونی اقدامات آنان را اعلام کنند.
اوایل خرداد ماه بود که لایحه حجاب توسط قوه قضاییه و با تایید سران سه قوه به مجلس ارائه شد،لایحه ای که به دلیل کاستی هایش نمایندگان را بر آن داشت تا تغییراتی در آن ایجاد کنند، آنها معتقد بودند در این لایجه بیشتر به بی حجابی به شکل تخلف نگاه شده و لایحه مذکور قدرت بازدارنگی لازم را ندارد.
به گزارش خبرآنلاین، نیز روز گذشته نیز حسین شریعمتداری خواهان پس گرفتن لایحه حجاب شد و در کیهان نوشت: لایحه موسوم به «حمایت از عفاف و حجاب» برخلاف نامی که بر آن نهادهاند، نه فقط حمایت از عفاف و حجاب نیست، بلکه در صورت تصویب، گسترش بیحجابی را نیز به دنبال خواهد داشت. این در حالی است که قالیباف روز گذشته از آماده شدن این لایحه تا دو ماه دیگر خبر داد، فرصتی که پیش تر اعضاء کمیسیون قضایی مجلس آن را سه هفته بر شمرده بودند. در عین حال امروز وزیر ارشاد دولت سیزدهم گفت: دولت در لایحه عفاف و حجاب نیز تلاش کرد تا دغدغههای مردم و خانوادهها را در نظر بگیرد و حداکثر ظرفیت خود را دراین حوزه به کار خواهد گرفت. از سوی دیگر طی دو روز گذشته همایشهایی در راستای عفاف و حجاب توسط مردم برگزار شده که می توان آن را ضمن مطالبه گری، فشار برمجلس برای تعجیل در کامل شدن طرح هم دانست.
پیامدهایی که دیده نشد
اگرچه حدود یک سال از فوت مهسا امینی در مرکز گشت ارشاد و پیامدهای سیای و اجتماعی ناشی از آن گذشته و توقف فعالیت های گشت ارشاد اعلام شده اما انتشار چنین ویدئویی بعد از برگزاری چندین دور تجمع حامیان حجاب در تهران که با تبلیغات وسیع شهرداری تهران همراه بود، این گمانه را در افکارعمومی تقویت کرده که گشت ارشاد یا گشتی شبیه آن در مسیر بازگشت به خیابان ها هستند. تعیین صحت و سقم این گمانه زنی در گرو اطلاع رسانی رسمی و اعلام موضع نهادهای مرتبط است تا شفاف سازی جایگزین شائبه های شکل گرفته شود.
شائبه های کنونی درحالی شکل گرفته که ابراهیم رئیسی، قبل از تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، گفته بود اگر رئیس جمهور شود، مسئولیت برای اجرای طرح های حجاب و عفاف را به جای وزارت کشور به وزارت ارشاد خواهد سپرد. اما بعد از انتخابات ریاست جمهوری و در حالی که فعالیت گشت ارشاد افزایش یافت. رئیسی بعد از مواجهه با انتقادات درباره نحوه اجرای سیاست های حجاب و عفاف، گفت در دولتش گشت ارشاد مدیران راه اندازی کرده است و برکناری برخی مدیران و دستگیری و بازداشت برخی افراد نزدیک به وزرای خود را جزئی از برنامه گشت ارشاد خود بازنمایی کرد.
انتقادهای جدی به عملکرد گشت ارشاد در دولت سیزدهم از آنجا آغاز شد که تصاویری از برخورد فیزیکی بخشی از ماموران با برخی افراد بازداشتی، قول پیگیری نهادهای مسئول با ماموران خاطی را به دنبال داشت. این انتقادات تا شهریور ادامه یافت و در نهایت با فوت مهسا امینی،آغازگر دامنه اعتراضاتی شد که تحلیلگران سیاسی آن را جرقه ای بر انباشت نارضایتی مردم متاثر از سوء مدیریت اقتصادی و وضعیت اجتماعی نامیدند و در نقطه مقابل، اصولگرایان، از سوءاستفاده بیگانگان و نقش نفوذیها در تبدیل اعتراضها به اغتشاشها، سخن گفتند.
آسیب شناسی ناتمام
همزمان و در برهه بعد از فوت مهسا امینی، نشست های مختلفی در صداوسیما با حضور نخبگان سیاسی و دانشگاهی تشکیل شد و ضمن آسیب شناسی گشت ارشاد و قانون حجاب و عفاف به ضرورت تقویت فعالیت های ایجابی و تبلیغی اشاره شد. چه آنکه یکی از مهمترین انتقادات مطرح شده درباره سیاست های حجاب و عفاف، ضعف نهادهای فرهنگی در اقناع سازی جامعه برای پیروی از قانون و ارزش های اسلامی بوده است. انتقادی که دامنه ی وسیعی از نهادهای تبلیغی از صداوسیما تا حوزه های علمیه را در بر می گیرد.
انتقاد برخی حقوقدانان و فعالان سیاسی درباره نبود پشتوانه قانونی گشت ارشاد، هرچند با مخالفت طیفی از اصولگرایان مواجه شد اما نهایتا، رویکرد و رفتار انتقادبرانگیز ماموران این گشت موجب شد تا نهایتا، توقف فعالیت گشت ارشاد، اعلام رسمی و. ونهای این نیرو از سطح خیابانها جمع آوری شوند.
اکنون و در حالی که لایحه ای با همکاری دولت و قوه قضاییه به مجلس ارسال شده ، انتشار فیلم هایی غیررسمی از حضور مامورانی با عملکردی از جنس گشت ارشاد، گمانه زنی ها درباره بازگشت به دوران پیش از شهریور سال گذشته در حوزه حجاب را تقویت کرده و این در حالی است که قالیباف درباره لایحه حجاب تاکید کرده که «عفاف و حجاب یک مسئله فراملی است و دستگاه های اجرایی به دنبال رفتار قهری برای تصویب و اجرای قانون عفاف و حجاب نیستند.» در همین حال در جلسه اخیر سران قوا نیز بر تدوین قانون جامع در موضوع عفاف و حجاب تاکید شده بود».
اکنون، وظیفه نهادهای مسئول است تا با شفاف سازی موضع خود به سوالات جدی مردم درباره قانونی بودن یا نبودن برخورد از جنس گشت ارشاد ماموران با مردم ، پاسخ مستند و رسمی دهند.
مجلس پرکارتر از همیشه درباره ارشاد
در همین حال حجت الاسلام محمد تقی نقد علی عضو کمیسیون قضایی مجلس نیز به خبرآنلاین گفته است که :« در مورد لایحه حجاب تاکنون متن های مختلفی و متعددی از مراجع مختلف به دست ما رسیده است، آن متن اول که لایحه قوه قضایه و دولت است سرجای خود باقی است، متنی از مرکز پژوهش ها داریم و متون دیگری از حوزه علمیه خراسان ،برخی فعالین و ستاد احیا نیز برای ما ارسال شده است .وقتی من و یا هر کدام از اعضاء کمیسیون قضایی در شروع جلسه کارتابل خود را باز می کنیم حداقل بیش از بیست مورد متن های مختلفی پیرامون بحث عفاف و حجاب است وبر اساس آن، بحث را آغاز می کنیم. ما بنا داریم در کمیسیون قضایی کار را زود جمع کرده و برای بارگذاری در سامانه آن را آماده کنیم.»
وی هم چنین می گوید که:« ما با کمیسیون فرهنگی پنج روز در طی این دو هفته جلسه داشتیم ،در کمیسیون قضایی هم دو روز جلسه داشتیم.یعنی ما روز چهارشنبه تا شام جلسات کمیته را داشتیم و ان شاالله بنا داریم از این هفته هم وارد شویم و کار را به انتها برسانیم. البته بنده این نقد را به ریاست محترم دارم که متاسفانه این روزها شاهد فراخوان انظار و نظرات هستیم .اولا حکم شرع مقدس مشخص است و اینکه آقای قالیباف مرتب فراخوان می دهد واز همه نظر خواهی می کند به فضل خدا در طول این مدت به ما نظرها و متون خوبی رسیده و بنا نیست حکم شرع مقدس را رفراندوم بگذاریم. نقد بنده این است که آقایان بجای این همه فراخوان، تسریع در انجام بررسی کنند. چون این فراخوان ها این معنا را در ذهن تداعی می کند که ما می خواهیم حکم شرع مقدس را به رفراندوم و نظر سنجی بگذاریم که این غلط است.کما اینکه در همه جرائم و مجازات ها چه آنهایی که نص شرع مقدس است و چه آنهایی که بعنوان احکام حاکمیتی تدوین می شود بر اساس نظر متخصصین و مصلحت جامعه طبق روال معمول در مجلس شورای اسلامی است و چکیده نظر مردم هم در مجلس جمع است.»