کد خبر: 13047 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 03 مرداد 1402
باید نظم مبتنی بر صلح در قفقاز ایجاد شود
امیرعبداللهیان در دیدار با وزیر خارجه ارمنستان مطرح کرد
وزیر خارجه کشورمان با بیان این که ارتباط وگسترش تعامل با ارمنستان برای ما مهم است، گفت: قفقاز جنوبی در سیاست همسایگی ما از اهمیت خاصی برخوردار است.
حسین امیرعبداللهیان در نشست مطبوعاتی مشترک با آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان گفت: ما از پیشرفت گفتوگوهای صلح بین ارمنستان و آذربایجان استقبال میکنیم.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه متاسفانه برخی از کنشگران خارجی به دنبال ایجاد صف بندی در منطقه قفقاز هستند، گفت: ما از فرمت و ساز و کار موسوم به ۳+۳ بین کشورهای منطقه استقبال میکنیم و از برگزاری این نشست که در آن آذربایجان و ارمنستان نیز حضور داشته باشند استقبال میکنیم و به تلاشهای خود در این زمینه ادامه میدهیم.
فرمت همکاریها در ترکیب ۳+۳ (یا عرصه شش جانبه) به منظور حل و فصل مشکلات در منطقه قفقاز جنوبی با مشارکت کشورهای (جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان) و (روسیه، ایران و ترکیه) ایجاد شده است.
امیر عبداللهیان در ادامه اظهارات خود در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر امور خارجه ارمنستان با تاکید بر حمایت ایران از مذاکرات صلح در منطقه قفقاز جنوبی و آمادگی ایران برای کمک به تحقق صلح پایدار در آن منطقه تصریح کرد: منطقه قفقاز نباید به میدان منازعه و کشمکش بین قدرتها تبدیل شود.
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی تاکید کرد: تبدیل شدن قفقاز به میدان رقابت ، موضوع تحقق صلح در منطقه را به تاخیر میاندازد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در این دیدار در مورد مذاکرات صلح بین آذربایجان و ارمنستان با همکارم صحبت کردیم، گفت: ما معتقدیم نظم مبتنی بر جنگ پایان یافته است و اکنون باید نظم مبتنی بر صلح در منطقه قفقاز ایجاد شود. صلحی جامع و پایدار، صلحی که زمینههای درگیری و جنگ را از بین برده باشد.
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه در دیدار امروز در ارتباط با موضوع کریدورهای موجود در منطقه و ظرفیتهای ترانزیتی آن و ضرورت رفع موانع مواصلاتی و عدم ایجاد موانع در کریدورهای سنتی و تاریخی دو کشور گفتوگو کردیم، تصریح کرد: تهران و ایروان بر اهمیت مسیرهای ترانزیتی تاکید ویژهای دارند.
وی همچنین با اشاره به دیدار اخیرش با رئیس جمهور آذربایجان در باکو در حاشیه اجلاس وزیران جنبش عدم تعهد گفت: در دیدار امروز به همکارم توضیح دادم که در دیدار با رئیس جمهور آذربایجان از سوی آقای علی اف نگاه به کریدور زنگزور در راستای رفع موانع در ارتباط با این کریدور از سوی ایشان مطرح شد و ایشان اطمینان دادند که آذربایجان به دنبال ایجاد کریدور و بستن راههای مواصلاتی بین آذربایجان و ارمنستان نخواهد بود. ما نیز به مقامات آذربایجان گفتیم که تهران حتی در مواقع بحران نیز مسیر مواصلاتی آذربایجان نخجوان را مسدود نکرده است.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین با بیان اینکه در این دیدار در مورد مسائل منطقه نیز رایزنی و گفتوگو کردیم، تصریح کرد: در دیدار امروز در ارتباط با راههای توسعه و تعمیق روابط دو جانبه و اجرای پروژههای همکاری تعریف شده بین دو کشور گفتوگو کردیم و راههای تسریع بخشی به اجرای این پروژهها را مورد بررسی قرار دادیم.
امیر عبداللهیان با بیان اینکه ایران و ارمنستان به دنبال این هستند که حجم مبادلاتی بین دو کشور را به رقم سه میلیارد دلار برسانند، ادامه داد: گامهای خوبی در این ارتباط از سوی دو طرف برداشته شده است.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه دو کشور ایران و ارمنستان از ظرفیتهای مکمل متعددی در حوزه حمل و نقل، انرژی و کشاورزی برخوردار هستند، گفت: ما و ارمنستان اتفاق نظر داریم که به همکاریهای تهاتر گاز با برق بین دو کشور ادامه داده و آن را گسترش و توسعه دهیم و در همین چارچوب تکمیل خط سوم انتقال برق از ارمنستان به ایران در دستور کار ماست.
وی همچنین تاکید کرد: ایران و ارمنستان به دنبال توسعه همکاریهای دو کشور در زمینه فعالیت شرکتهای دانش بنیان و حوزههای علمی و فناوری هستند.
آرارات میرزوریان در نشست مطبوعاتی مشترک با امیر عبداللهیان گفت: روابط تهران و ایروان روابط تاریخی و سنتی است و حفظ و گسترش این روابط از اهمیت خاصی برای ایروان برخوردار است و اینگونه مراودات و رفت و آمدهای دیپلماتیک در گسترش تعاملات و ایجاد چشمانداز در روابط دو کشور موثر است.
وزیر خارجه ارمنستان با بیان اینکه ایران و ارمنستان به دنبال گسترش همکاریهای دو کشور در زمینههای تکنولوژی و انرژی هستند، تصریح کرد: ما به دنبال این هستیم که حجم تجارت خارجی بین دو کشور را به سه میلیارد دلار برسانیم.
وی همچنین با بیان اینکه همکاریها در حوزههای جادهای و ترانزیتی نیز از اهمیت ویژهای برای دو کشور برخوردار است، گفت: سال گذشته ما شاهد افتتاح سرکنسولگری ایران در قاپان بودیم و انشاءالله در ادامه شاهد افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز خواهیم بود.
وی همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه ما چندی پیش میزبان جلسه مشورتی ارمنستان، هند و ایران در ایروان بودیم، اظهار کرد: گسترش همکاریها و تعاملات تجاری و ترانزیتی با تهران برای ایروان بسیار حائز اهمیت است.
این دیپلمات عالی رتبه ارمنستانی همچنین در ادامه با تشریح روند مذاکرات صلح بین آذربایجان و ارمنستان در بخش دیگری از صحبتهای خود در این زمینه با انتقاد از آذربایجان گفت: هم اکنون آذربایجان به جای گفتوگو با مردم قره باغ سیاست پاکسازی قومی را در نظر گرفته است که نمونه آن محدود کردن کریدور لاچین است.
وی با بیان اینکه این کشور از هفت ماه گذشته اقدام به توقف رساندن مواد غذایی به منطقه قره باغ کرده است، گفت: در نتیجه این سیاست ما اکنون شاهد حاکم شدن وضعیت بحران انسانی در قره باغ هستیم.
وزیر خارجه ارمنستان همچنین در این نشست با ابراز امیدواری از اینکه در آیندهای نزدیک میزبان وزیر خارجه ایران در ایروان باشد، گفت: در جریان سفر امروز دعوت مجدد نخست وزیر ارمنستان از آقای رئیسی برای سفر به ایران را به مقامات تهران اعلام کردم.