کد خبر: 13537 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 17 مرداد 1402
سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد
انتقال بخشی از مطالبات ایران در عراق به کشور ثالث
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه روز گذشته در نشست خبری خود ضمن تبریک روز خبرنگار گفت: روز سه شنبه نشستی با موضوع «ایران و بریکس؛ چشمانداز همکاریها» در مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل در تهران برگزار میشود. در این نشست مقامات کشورهای مختلفی حضور خواهند داشت، پنلهای تخصصی در این نشست برگزار میشود و در یکی از پنلها نمایندگان ارشد دیپلماتیک کشورهای عضو و سفرای آنها در تهران حضور خواهند داشت.
کنعانی با اشاره به سفر مقام ارشد وزارت امور خارجه روسیه به تهران تصریح کرد: سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در این نشست حضور خواهد داشت.
کنعانی همچنین درمورد آخرین اخبار از تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز گفت: همان طور که امروز وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مطبوعاتی در ژاپن مطرح کردند بحث تبادل زندانیان به عنوان یک موضوع انسانی مورد توجه ما قرار دارد. گفتوگوهایی با واسطه با طرف آمریکایی برای ایجاد راهحل برای تحقق این موضوع داشتهایم. پیگیری این موضوع، جزو موضوعات جاری است و با طرفهای مختلف نقشآفرین در این ارتباط از جمله عمان رایزنی و گفتوگو داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اظهارنظرهای مطرح شده در مورد احتمال استفاده از سلاحهای هستهای در جنگ اوکراین گفت: من نمیتوانم در مورد احتمالات صحبت کنم. آنچه که برای ایران مهم است که موضوع بحران اوکراین نباید تبدیل به یک موضوع تهدیدکننده و چالشآفرین برای صلح و امنیت بینالمللی شود. ما بر راهکار سیاسی به عنوان بهترین راهکار برای پایان بخشیدن به این بحران تاکید داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد آخرین وضعیت روابط ایران و عربستان گفت: تحولات در این زمینه رو به جلو است و ما در روند اجرای توافقات بین دو کشور پیش رفتهایم. درمورد زمان بازگشایی سفارت عربستان به تهران، اکنون تاریخ دقیقی نمیتوانم بگویم و اقدامات عربستان در این زمینه جاری است. از روند اجرای توافقات دو کشور برای بازگشایی سفارتخانههای دو کشور نگرانی خاصی نداریم و فعالیتها در چارچوب دیپلماتیک بین دو کشور ادامه دارد.
سخنگوی وزیر امور خارجه گفت: در ادامه هتک حرمت به قرآن کریم در دانمارک، روز دوشنبه سفیر دانمارک در تهران توسط مدیر کل اروپای غربی وزارت امور خارجه بار دیگر به وزارت امور خارجه احضار شد. در این احضار، سفیر دانمارک، توضیحاتی از اقدامات دولت این کشور برای ممانعت از تکرار این روند ارائه کرد. این تلاشها مورد توجه ماست ولی برای ما عمل کشورها در جلوگیری از تکرار این روند مهم است.
کنعانی به اشاره به مسولیت دولتهای سوئد و دانمارک در جلوگیری از تکرار این اهانتها گفت: اهانت به قرآن را یک پروژه سخیف صهیونیستی میدانیم.
کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد پرداخت بخشی از مطالبات ایران توسط عراق و انتقال آن به یک کشور ثالث گفت: همانطور که نخستوزیر عراق اعلام کردند، بخشی از مطالبات ایران به دستور نخستوزیر این کشور تامین مالی شده و به کشور ثالثی منتقل شده است. برنامه انتقال بخشی دیگر از مطالبات ایران به کشور ثالث در برنامه اقدامات اجرایی دولت عراق قرار دارد و ما منتظر اقدام دولت عراق در این زمینه خواهیم بود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در مورد نحوه دستیابی ایران به این مطالبات آزاد شده نیز گفت: این یک موضوع، فنی و تخصصی است و گفتوگو و رایزنیها در این خصوص به صورت مستمر ادامه دارد.
کنعانی تاکید کرد: ایران برای دستیابی به منابع مالی خود از هیچ تلاشی دریغ نمیکند مشورتهای خوبی در این زمینه با دولت عراق در جریان است و مشکلاتی که در این خصوص وجود دارد ناشی از تحریمهای ظالمانه آمریکا است. دولت آمریکا با تحریمهایی که اعمال کرده، میخواهد به منافع دو کشور ایران و عراق ضربه بزند از جمله اینکه در اوج گرمای تابستان مانع همکاریهای دو کشور در حوزه انرژی شود.
سخنگوی وزارت خارجه در این نشست در پاسخ به سؤال خبرنگار رسانه روسی اسپوتنیک درباره اظهارنظرهای اخیر سفیر ژاپن در خصوص موضوعات داخلی ایران و اینکه رفتارهای روسیه امنیت جهانی را تهدید میکند، خطاب به خبرنگار پرسشکننده اظهار کرد: در جریان جزییات نکتهای که اشاره کردید، نیستم. شاید سفیر مصاحبهای داشته و من در حال حاضر در جریان موضوعات مورد اشاره شما نیستم.
او همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار این رسانه در خصوص نشست جده درباره جنگ اوکراین و اینکه معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرده که این نشست در عربستان برای جانبداری ریاض از غرب بوده است و نظر تهران در این ارتباط چیست، گفت: نشستی در عربستان برگزار شده، یک موضع هم دولت روسیه گرفته و من نظر و پاسخی در این ارتباط ندارم.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره حضور افزایش حضور نظامی آمریکا در تنگه هرمز و آب های خلیج فارس اظهار کرد: همانطور که بارها اعلام کردهایم، تامین امنیت آبراهها و کشتیرانی ایمن در خلیج فارس و دریای عمان جزو اولویتهای ایران است و این موضوعی است که باید در چارچوب همکاری مشترک کشورهای ساحلی حوزه خلیج فارس و دریای عمان محقق شود.
کنعانی با بیان اینکه کشورهای منطقه این ظرفیت را دارند که بدون هیچگونه مداخله خارجی و نیروهای فرامنطقهای به تامین امنیت مشترک در منطقه اقدام کنند و منافع مشترک و امنیت کشتیرانی در این پهنه بزرگ آبی را تامین کنند، تاکید کرد: دخالت کشورهای فرامنطقهای در امور منطقه با شعار «امنیت»، شعار دروغین است که با هدف تامین منافع خودخواهانه این کشورها از جمله دولت آمریکا مطرح می شود.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: حضور نظامی آمریکا در منطقه هیچگاه امنیتساز و امنیتآفرین نبوده است و به ناامنی و بیثباتی در منطقه دامن زده است. معتقدیم کشورهای منطقه خلیج فارس، خود قادر به تامین امنیت در منطقه هستند و میتوانند نسبت به طراحی الگوی امنیت دسته جمعی منطقهای مبادرت کنند و هیچ ضرورتی به حضور نیروهای بیگانه و فرامنطقه ای در این منطقه وجود ندارد.