کد خبر: 13778 | صفحه ۱ | تاریخ: 22 مرداد 1402
سخنگوی شورای نگهبان:
در قانون جدید عنوان «ردصلاحیت» حذف شده است
سخنگوی شورای نگهبان گفت: قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیتهای انتخاباتی مصوب سال ۹۸ که در انتخابات قبلی فرصت اجرا نیافت، در انتخابات پیش رو باید مبنای عمل باشد.
مشروح گفتوگو با هادی طحان نظیف، عضو حقوقدان شورای نگهبان با مهر که چند سالی است سخنگویی این شورا را هم بر عهده دارد، به شرح زیر است:
مقام معظم رهبری ابتدای امسال تاکید فرمودند که ۴ مؤلفه «مشارکت، امنیت، سلامت و رقابت انتخابات» در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان به نحو احسن از سوی متولیان امر برگزاری انتخابات مورد دقت نظر قرار گیرد. شورای نگهبان چه برنامهای برای توجه به این مولفهها دارد؟
اساساً این چهار راهبردی که ابتدای سال مقام معظم رهبری بر آن تاکید فرمودند، مواردی است که باید مورد توجه همه دستاندرکاران انتخابات باشد و هر دستگاهی که در حوزه انتخابات وظیفه دارد، باید در جهت تحقق این راهبردها تلاش کند. برخی از دستگاهها ممکن است در تحقق راهبردی نقش پررنگتر و جدیتری داشته باشند و برخی از دستگاهها هم ممکن است نقش کمرنگتر یا فرعیتری داشته باشند اما به هر حال همه دستگاههای مرتبط با انتخابات در این زمینه مسئولیت دارند. برای شورای نگهبان هر ۴ راهبرد مربوط به انتخابات مهم است و آنچه در توان داریم، به کار میگیریم و برنامهریزی میکنیم تا کارها به نحو شایسته انجام شود.
شورای نگهبان به طور مشخص چه برنامهای برای تحقق مؤلفه افزایش مشارکت در انتخابات پیشرو دارد؟
عوامل مختلفی در برگزاری یک انتخابات خوب دخیل است؛ شکی نیست که در این زمینه باید دستگاههای برگزارکننده انتخابات هماهنگی کافی را با هم داشته باشند مثلاً باید تدابیری شود تا فرایند اخذ رأی از مردم در روز انتخابات به سهولت انجام شود و با اشکالی مواجه نشود. نسبت به این موضوع باید هماهنگیهایی از همین ایام انجام داد لذا ما از ابتدای سال چندین جلسه با دستگاههای مرتبط با انتخابات برگزار کردهایم و در این جلسات سعی بر آن بوده است که هماهنگیهای لازم بین دستگاهها فراهم شود.
این جلسات عمدتاً حول چه مباحثی بود؟
این جلسات بیشتر با رویکرد آسیبشناسانه بوده است به این معنا که سعی کردهایم، راجع به مشکلات ادوار قبلی انتخابات بحث و تبادل نظر کنیم و تاکیدمان بر این بوده که تدبیر کنیم تا در انتخابات پیشرو این آسیبهای ولو جزئی، پیش پای مردم نباشد. لذا به دنبال آن هستیم که انتخابات اسفند ماه با سهولت بیشتری برگزار شود.
فارغ از مسئولیتهایی که دستاندرکاران انتخابات دارند، به نظر شما چه عوامل یا مسائل دیگری در افزایش میزان مشارکت مردم در انتخابات اثرگذار است؟
هم دستگاههای مختلف وظیفه دارند درباره این ۴ راهبرد مورد توجه رهبر انقلاب برای انتخابات اقدام کنند و هم مسائل مختلفی از جمله بحث معیشتی مردم در این موضوعات اثرگذار و دخیل است که باید مورد توجه دستاندرکاران و مسئولان باشد. برای مثال، بحثهای اقتصادی و معیشتی مردم و وعدههایی که مسئولان میدهند و بر اساس آن رأی میگیرند، مورد توجه مردم است و آنان را ترغیب میکند که پای صندوقهای رأی بیایند و نقش ایفا کنند که این موضوع هم باید مدنظر باشد.
برخی از افراد میگویند طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی عجولانه تصویب شد و تأثیری بر فرایند ثبت نامها ندارد. آیا اینگونه است؟
بحث اصلاح قانون انتخابات سالهاست مطرح است و در این سالها تقریباً همه دستگاههایی که درگیر انتخابات بودند و دستاندرکاران حوزه انتخابات، آسیبها و اشکالاتی را که در مقام عمل با آن مواجه بودند، مدام مطرح میکردند. قانون انتخابات مجلس بر اساس تاریخ تصویب، مصوب ۲۴ سال قبل یعنی برای سال ۷۸ است البته از نظر برخی، اساس این قانون مربوط به دهه ۶۰ یعنی مربوط به ۴۰ سال قبل است لذا با این قانون نمیتوانیم انتخاباتی با شرایط روز برگزار کنیم. لذا مدتهاست بحث اصلاح قانون انتخابات مطرح است و نقطه عطف این موضوع هم ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری است که حدود هفت سال قبل صورت گرفت و پس از آن تاکنون مجالس و دولتهای مختلف آمدند و رفتند ولی خروجی ملموسی در این باره نداشتند تا اینکه اخیراً مجلس شورای اسلامی طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس را تصویب کرد و به نتیجه رساند. البته ما علاقهمند بودیم که خیلی زودتر اصلاح قانون انتخابات به نتیجه برسد و همچنین جامعتر باشد و همه ابعاد سیاستهای کلی انتخابات را دربرگیرد، اما همین تلاش را هم قابل تقدیر میدانیم.
یکی از ویژگیهای قانون جدید انتخابات مجلس شورای اسلامی این است که زمانها توسعه پیدا کرده، یعنی همان زمانی که مربوط به بررسی صلاحیتها از سوی هیئت اجرایی، هیئتهای نظارت استانی و شورای نگهبان بود، مقداری توسعه پیدا کرده است.
آیا منظور شما از افزایش زمان بررسی صلاحیت داوطلبان از زمان پیش ثبت نام انتخابات لحاظ میشود؟ یعنی بررسی صلاحیتها از بعد از پایان زمان پیش ثبت نام انتخابات مجلس آغاز میشود؟
مرحله پیش ثبت نام مجزا از این زمانی است که ما برای بررسی صلاحیتها داریم. زمان بررسی صلاحیتها از سوی نهادهای نظارتی را در مرحله پیش ثبت نام لحاظ نمیکنیم، چرا که در پیش ثبت نام بررسی صلاحیت انجام نمیشود، بلکه برخی از دستگاهها باید درباره استعلام شرایط عینی و شکلی به متقاضیان پاسخ دهند و اگر مشخص شود که این افراد شرایط اولیه را دارند، میتوانند ثبت نام نهایی خود را برای انتخابات مجلس شورای اسلامی انجام دهند.
پیش ثبت نام یک زمان مستقل دارد و از ۱۶ مرداد ماه که آغاز شده تا یک هفته ادامه دارد و حدود دو ماه فرایند آن طول میکشد. پس از این مرحله یعنی از ۲۷ مهر ماه ثبت نام نهایی آغاز میشود و باز تا یک هفته ادامه دارد و از آن مقطع به بعد دستگاههایی مثل هیأتهای اجرایی و نظارت و در نهایت شورای نگهبان درگیر میشوند و توسعه زمانی را در آنجا داریم که نسبت به ادوار گذشته افزایش یافته است. ما پیش ثبت نام را یک اعلام آمادگی میدانیم که افراد بیایند و اطمینان حاصل کنند که شرایط شکلی و عینی لازم را برای ثبت نام اصلی را دارند.
هدف از درنظر گرفتن مرحله پیش ثبت نام در اصلاح قانون انتخابات مجلس چه بود؟
پیش ثبت نام در اصلاحیه قانون پیش بینی شده و این اولین بار است که در انتخابات مجلس «پیش ثبت نام» انجام میشود و البته با استقبال مردم هم مواجه شده است. ما در این مرحله با داوطلب مواجه نیستیم، بلکه با متقاضیانی مواجه هستیم که باید مدارک خود را در سامانه بارگذاری کنند و سپس از سوی نهادهای ذیربط صحت سنجی میشود. برای مثال، ممکن است وزارت علوم مدرک یک متقاضی را معتبر نداند که در نتیجه این فرد نمیتواند ثبت نام نهایی خودش را انجام دهد. ما شنیدیم در همین ایام هم برخی از افرادی که پیش ثبت نام انتخابات مجلس را انجام دادند، مدرک کارشناسی ارشد نداشتند و با مدارک پایینتر پیش ثبت نام کردند. فلسفه پیش ثبت نام انتخابات مجلس شورای اسلامی همین است که متقاضیان صحت سنجی میشوند و به آنان پاسخ داده میشود و مشخص میشود که میتوانند ثبت نام اصلی انجام دهند یا خیر.
پیش ثبت نام انتخابات مجلس درباره موضوعات شکلی و عینی مانند مدرک تحصیلی، سن و خدمت نظام وظیفه و عدم سوءپیشینه در محکومیتهای ذکر شده در قانون از سوی متقاضیان انتخابات مجلس شورای اسلامی است. ما در این مرحله به بررسی صلاحیتها ورود نمیکنیم و مبنای ما ثبت نام نهایی انتخابات مجلس شورای اسلامی است، چرا که اساساً ثبت نامی در این مرحله به عمل نیامده است، بلکه یکسری شرایط عینی و شکلی باید در مرحله پیش ثبت نام طی شود و اگر صحت سنجی شود و داوطلبان در این مرحله پاسخ مثبت دریافت کنند، ثبت نام اصلی از آنان به عمل میآید. در ادوار قبلی انتخابات شاهد بودیم بعضاً افرادی ثبت نام میکردند و بعد از انتخابات مشخص میشد مدرک تحصیلی آنان مورد پذیرش برخی از دستگاههای تخصصی از جمله وزارت علوم نیست. آنان کلی هزینه و تبلیغات میکردند و بعد از انتخابات مشخص میشد مدرکشان مورد تأیید مرجع تخصصی یعنی وزارت علوم قرار نگرفته است. یا فرض کنید افرادی در انتخابات ثبت نام میکردند که محکومیتهایی داشتند که مانع ثبت نام آنان بود و برای رفع این مسائل مرحله پیش ثبت نام در قانون آمد تا دیگر به دلیل ایرادات شکلی برای مثال در مدارک تحصیلی داوطلبان، مُهر ردصلاحیت روی پیشانی آنان زده نشود.
بعد از اتمام ثبت نام نهایی هم دستگاههایی که در قانون پیشبینی شده است مانند هیئت اجرایی، هیئتهای نظارت استانی و در نهایت شورای نگهبان به عنوان مرجع تجدیدنظر نهایی، به بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس ورود میکنند.