کد خبر: 14341 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 30 مرداد 1402
یک استاد دانشگاه تشریح کرد
علت بن بست مذاکرات در شبه جزیره کره
«علی بیگدلی» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل آمریکا با اشاره درخواست رئیسجمهوری آمریکا برای دیدار بدون پیش شرط با رهبر کره شمالی عنوان کرد: ایالات متحده به رهبری بایدن به این نتیجه رسیده که باید برای ایجاد توازن در پرونده اوکراین در سایر رقابتهایی که با روسیه دارد محیط و اطراف آن را شلوغ کرده یا شرکای این کشور را در یک سری از بحرانهای چند لایه درگیر کند. یکی از این شرکا کرهشمالی است که نه تنها برای ایالات متحده بلکه برای منافع این کشور یک تهدید واقعی و مهم به حساب میآید. در این میان باید توجه کرد که پیشنهاد بایدن برای ملاقات و مذاکره بدون پیش شرط با رهبر کره شمالی، میتواند یک مانور تبلیغاتی به حساب بیاید اما به هر ترتیب اگر این اقدام عملیاتی شود، باید به تأیید کنگره آمریکا برسد.
به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: موضوع دیگر این است که در محیط و فضای به وجود آمده ما شاهد آن هستیم که پیونگیانگ بدون اجازه چین حتی یک قدم به جلو یا عقب برنمیدارد و از منظر دیگر باید توجه داشته باشیم که کرهشمالی اخیراً توافق همکاری و فروش تسلیحات نظامی با روسیه را به امضا رسانده است. این در حالیست که هزینههای ایالات متحده و همچنین چین و روسیه در حال افزایش است و آمریکا میخواهد این هزینهها را به هر ترتیب که شده کاهش دهد، اما توجه داشته باشید که دیدارهای دونالد ترامپ با رهبر کرهشمالی هم در زمان ریاست جمهوری او به جایی نرسید. در همان موقع رهبر کرهشمالی اعلام کرده بود که ایالات متحده باید به این کشور امتیازهایی بدهد که البته این اتفاق رخ نداد و به همین دلیل معتقدم اگر قرار باشد جو بایدن با کیم جونگ اون دیدار کند، تا زمانی که امتیازاتی از سوی آمریکا به کره شمالی داده نشود خروجی این دیدار صفر خواهد بود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید متوجه باشیم که کرهشمالی در شرایط فعلی که چین و روسیه به ترتیب بر سر تایوان و اوکراین با آمریکا درگیر هستند عملاً راه دشواری برای مذاکره با آمریکا دارد و به نظرم کشاندن این کشور توسط واشنگتن به سمت غرب یک امر بسیار سخت و حتی محال است. آمریکاییها به خوبی میدانند که کره شمالی به هر ترتیب و به صورت کامل نمیتواند به سمت غرب برود بلکه همانگونه که اشاره کردم واشنگتن باید امتیازاتی را به پیونگیانگ ارائه دهد تا تقابل در شبه جزیره کره کاهش پیدا کند. نکته بسیار مهم این است که خبر دیدار احتمالی بایدن و اون در فضایی منتشر میشود که چند روز پیش بایدن میزبان رئیسجمهوری کرهجنوبی و نخستوزیر ژاپن در کمپ دیوید بود و در آنجا بیانیه سهجانبهای منتشر شد که نشان میدهد واشنگتن به همراه توکیو و سئول به دنبال ایجاد یک همکاری سهجانبه برای دفع خطرات چین و روسیه هستند.
وی افزود: همچنین در بیانیه صادر شده پس از نشست کمپ دیوید به این موضوع اشاره شد که ایالات متحده چتر امنیتی خود در برابر تحرکات کرهشمالی را به نفع ژاپن و کره جنوبی گسترش خواهد داد. این مؤلفهها به خوبی نشان میدهد که چین، روسیه و کره شمالی در یک سوی میدان و در جهت دیگر ایالات متحده، کره جنوبی و ژاپن قرار دارند که این یارکشی نشاندهنده تعدد منافع در شبه جزیره کره است. به همین دلیل معتقدم تا داد و ستدهای گوناگون میان کرهشمالی و ایالات متحده انجام نشود، حتی اگر دیدار بایدن و کیم جونگ اون صورت گیرد، خروجی خاصی از آن حادث نخواهد شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید که سیاست در قرن بیست و یکم از هر جهت عقلانیتر از گذشته شده و به همین دلیل اعتقاد دارم که ایالات متحده در شرایط کنونی و با تشریح قطببندیهای موجود، به دنبال کاهش تنش و آرام کردن اوضاع خواهد بود تا بایدن بتواند قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا امتیاز بزرگی در عرصه سیاست خارجی برای خود کسب کند. با این وجود باید متوجه باشیم که آمریکا هم اگر نخواهد امتیازی به کرهشمالی بدهد بدون تردید مشکلات زیادی پیش روی آن قرار دارد و خروجی خاصی نصیب واشنگتن نخواهد شد.