کد خبر: 14941 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 09 شهریور 1402
فعال شدن کمیتهای برای مبارزه با «والدین سوءاستفادهگر»
کودک اینفلوئنسرها
دبیر مرجع ملی حقوق کودک از فعال شدن کمیته فضای مجازی در مرجع ملی حقوق کودک با همکاری شورای عالی فضای مجازی و برخی دستگاهها خبر داد و گفت: در جلسات این کمیته موضوع بهرهکشی از کودکان در فضای مجازی و خطراتی که در فضای مجازی میتواند گریبانگیر کودکان شود مورد بررسی قرار گرفته و همچنین پیشنویسی به عنوان اصلاحیه و الحاقیه به قانون حمایت از کودکان در حال تدوین است. سیدعلی کاظمی در گفتوگو با ایسنا، مفاهیمی مانند مدلینگ، بلاگری و اینفلوئنسری کودکان و نوجوانان را پدیدههایی نوظهور دانست که اگر در فرایندی عقلانی و چارچوبی خردمندانه مدیریت نشود، باعث ورود آسیب به کودکان و نوجوانان میشود.
وی افزود: بررسیها نشان میدهد، مدلینگ، بلاگری و اینفلوئنسری کودکان و نوجوانان در شبکههای اجتماعی، موجب روزمرگی آنان، انتشار برخی کلیپهای تبلیغاتی نامناسب و غیراستاندارد و محتواهای غیراخلاقی نامناسب در صفحه شخصی کودکان، طرح برخی چالشهای آسیبزا نسبت به کودکان، انتشار برخی محتواهای مربوط به حریم خصوصی خانواده و کودک و نوجوانان در فضای مجازی و ارتباط گیری برخی اشخاص سودجو و آزارگر با کودکان و نوجوانان میشود. کاظمی یادآور شد: پلتفرمهای تصویرمحور و تعاملی به دلیل امکان نمایشگری بالا، معمولاً بستر مورد استفاده برای فعالیت تبلیغاتی مدلها و بلاگرها محسوب میشوند. مقتضیات اصلی این فعالیتها جذب مخاطب بالا، دیده شدن و جلب توجه حداکثری است. دبیر مرجع ملی حقوق کودک با بیان اینکه صفحات کودک بلاگرها طیف گستردهای از انواع برندها در پنج دسته محصولات آرایشی، مواد غذایی، لوازم منزل، لباس کودک و مزونها و آتلیه کودکان را تبلیغ میکنند، گفت: کودکان به دو صورت فعال و منفعل در محتواهای تبلیغاتی حضور دارند. فعال از طریق نقشآفرینی کودکان در تبلیغ کالا و منفعل از طریق استفاده از عکس و فیلم کودکان جهت جذب مخاطب است. تبلیغات کودکان بلاگر هم از طریق تبلیغ و معرفی مستقیم کالا یا به صورت غیرمستقیم و ضمنی انجام میشود.
وی ادامه داد: درمورد مدلینگ کودکان نیز معرفی مدلها از طریق انتشار پوستر و ویدئوی تبلیغاتی تور عکاسی و چاپ عکس مدلهای منتخب در مجلات مدلینگ و معرفی ویژگیهای جسمی و ظاهری مدل در ژستهای مختلف انجام میشود. در معرفی مدلها شاهد بازنمایی الگوها و مؤلفههای غیر ایرانی و غیر بومی مبتنی بر خود نمایانسازی و ترویج الگوهای مصرفگرایی، فخرفروشی به کالای خارجی، ترویج سبک زندگی غیر ایرانی و غیر اسلامی، الگوبرداری از مدلهای خارجی و آرایش و رفتار و سبک رفتاری آنها هستیم که منجر به تغییر هویت کودک، برخورد با کودک به مثابه کالا و ارزشگذاری نادرست کودکان میشود. تحسینها و تأییدها در صفحات مدلینگ، غالباً از سوی آژانسهای مد و مدل صورت میگیرد که کودکان را بر حسب ظاهر و ویژگیهایشان و اطلاعات ظاهری و نه واقعی مورد ارزیابی قرار میدهند. این اقدامات تبلیغاتی و ارزشگذاریهای مصرفی و از روی ظاهر، منجر به برخورد غیر انسانی با کودکان میشود و آنان به مثابه یک کالا مورد توجه قرار میگیرند تا جایی که در برخی از این صفحات برای کودکان «کد» تعریف میشود.
دبیر مرجع ملی حقوق کودک یادآور شد: به موجب مقررات عمومی از جمله قانون کار و قوانین مرتبط با مسئولیت مدنی نیز اگر کودکی، در فضای مجازی کسب درآمد کند، متعلق به خود اوست و کس دیگری حق ندارد از این منافع بهرهمند شود والا مشمول عنوان بهرهکشی میشود؛ این درحالی است که به نظر در حال حاضر کودکان ابزاری برای کسب درآمد هستند و بعضا برخی افراد با اشتراک عکس و فیلم کودکانشان در فضای مجازی، تبلیغات و جذب درآمد و مخاطب میکنند.وی افزود: برخورد با کودکان به عنوان شی چه در فضای مجازی و چه در فضای واقعی و تبدیل آنان به ابزار کسب درآمد، قطعاً خلاف اصول و حقوق کودکان است و باید جلوی آن گرفته شود و فعالیت کودکان در فضای مجازی مانند فضای واقعی تابع قوانین و مقررات کشور از جمله قانون کار و قانون حمایت از اطفال و نوجوانان است. یعنی سه ممنوعیت بر آن حاکم است: اول، ممنوعیت نقض حقوق کودک و نوجوان و رویکرد ابزاری به وی؛ دوم، ممنوعیت بهرهکشی از کودک و نوجوان و سوم، ممنوعیت نقض ارزشهای اخلاقی جامعه است.