کد خبر: 17069 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 26 مهر 1402
«اختلالات اضطرابی» بیشترین علت تماسها
«زنان خانهدار» عمده تماسگیرندگان با صدای مشاور
میگویند زحمت ما بیارزش است و کسی آن را به عنوان شغل نمیشناسد. درحالیکه ما شاغلان بدون مرخصی و بازنشستگی هستیم و خانه محل کار ماست: این در حالی است که خانهداری نه تنها مساوی با بیکاری و استراحت نیست که شغلی بسیار مهم و حتی خسته کننده است و به اندازه هر شغل دیگری ممکن است به فرد آسیب برساند. از افسردگی و احساس مفید نبودن گرفته تا بیماریهای قلبی و ریوی. هرچند که کسی بیمزد و قدردانی ماندن و جدی گرفته نشدن زحماتشان را جز سختی کار و آسیبهایی که در معرض آن هستند، نشناسد.
یاسر لبافی نژاد متخصص طب کار در این رابطه به خبرآنلاین میگوید: عوامل آسیب رسان شغلی چند دسته هستند و هم در خارج از منزل و محیط کار و هم در منزل وجود دارند؛ یکی از آنها عوامل ارگونومیک است که به عنوان علم صحیح انجام کار و تعامل انسان با محیط و تناسب کار با انسان تعریف میشوند.
او ادامه میدهد: وضعیت نامناسب بدن هنگام کار کردن؛ مثل خم بودن طولانی مدت گردن یا کمر هنگام کار کردن یا ایستادن طولانی مدت یا کار سنگین و فشار بیش از حد به سیستم اسکلتی و عضلانی به عنوان عوامل آسیب رسان ارگونومیک شناخته میشوند که ممکن است در خانه هم وجود داشته باشند.
لبافی نژاد میگوید: این عوامل در طولانی مدت باعث میشوند فرد دچار بیماریهای اسکلتی عضلانی مثل کمردرد زانو درد و ارتروز شود و کمبود کلسیم و ویتامین دی هم میتواند به این عوامل دامن بزند. طبق آمار نظرسنجی موسسه گالوپ ریسک ابتلا به افسردگی در زنان خانهدار بیشتر از زنانی است که خارج از خانه کار میکنند و تنها ۲۸ درصد آنها افسردگی را گزارش میکنند. این آمار در زنانی که فرزندی ندارند یا شاغل اند، ۱۷ درصد است.
بر اساس این نظرسنجی، مادران خانهدار گفته بودند بیشتر از اینکه احساس موفقیت و پیشرفت داشته باشند، احساس میکنند در رنج و کشمکش اند. آنها میگفتند که کار ما اغلب کم ارزش تلقی شده و اصلا به عنوان یک شغل دیده نمیشود در حالیکه مراقبت از بچهها کار سختی است و از نظر جسمی خسته کننده و از نظر روحی منزوی کننده است.
مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی معاونت سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور ضمن بیان اینکه طی ۶ ماه اول سال جاری ۷۵۸ هزار تماس با سامانه تلفنی ۱۴۸۰ (صدای مشاور) برقرار شده است، از برنامه بهزیستی برای بهروزرسانی سرورهای این سامانه خبر داد.
معصومه توکلی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به میزان تماسگیرندگان با سامانه صدای مشاوره ۱۴۸۰ طی ۶ ماه اول امسال، اظهار کرد: طی سال گذشته یک میلیون و ۷۰۰ هزار تماس و طی ۶ ماهه اول امسال ۷۵۸ هزار تماس با سامانه ۱۴۸۰ برقرار شده است.
وی ضمن تحلیلی از وضعیت میزان تماسگیرندگان با سامانه ۱۴۸۰، با بیان اینکه بیشتر تماسگیرندگان در ردههای سنی ۳۰ تا ۴۰ سال قرار داشتهاند، گفت: ۸۰ درصد تماسگیرندگان با سامانه را «بانوان» تشکیل میدهند؛ چراکه زنان به لحاظ جدیت و دقت بیشتر، به دنبال رفع مشکلات و چالشهای پیشآمده در خانواده هستند.
مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی معاونت سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: عمده تماسگیرندگان دارای «مدرک تحصیلی» دیپلم و میزان تماسگیرندگان «متاهل» نسبت به تماسگیرندگان «مجرد» بیشتر است. توکلی با اشاره به وضعیت شغلی تماسگیرندگان نیز تصریح کرد: «زنان خانهدار» عمده تماسگیرندگان با صدای مشاور را تشکیل میدهند.
وی با اشاره به اینکه بررسی گزارشات به دستآمده حاکی از آن است که الگوی علل تماسها نسبت به اطلاعات مشابه سال قبل تغییری نکرده است، گفت: بیشترین میزان تماسها مربوط به مشکلات بینفردی، اختلالات اضطرابی و افسردگی بوده است.
مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی معاونت سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: سازمان بهزیستی برنامههای متنوع و متعددی در این رابطه دارد، بهزیستی همیشه رویکرد ارتقایی داشته و برنامههای متناظر با مسائل و مشکلات جامعه طراحی میکند. در واقع سازمان بهزیستی سازمانی پیشرو و تخصصی است و تلاش میکند خدمات خود را ارتقاء دهد.
توکلی در همین راستا از برنامه بهزیستی برای بهروزرسانی سرورهای این سامانه خبر داد و همچنین گفت: قرار بر این است تا متناسب با اختلالات و مشکلات سطح جامعه، دورههای آموزشی و برنامههای مشاوره را در این سامانه بهروزرسانی کنیم.