سرمقاله

نتانیاهو عبوس و سیاه پوش با قبول شکست ‪/‬ سیف الرضا شهابی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • مالیات خرید و فروش بیت کوین در ایران
  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 17893  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 09 آبان 1402
    واکنش‌ها به ادغام اداره کل صنایع خلاق و ورزشی با مرکز ملی فرش
    فرش ایرانی از عرش به فرش
    رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران گفت: در چارت جدید ادغام دو مرکز صنایع خلاق و ورزشی که از اسباب‌بازی تا صنایع ورزشی را شامل می‌شود با مرکز ملی فرش هدفگذاری شده است.
    جایگاه صنعت فرش در کشور به آن میزان نازل نیست که از اسباب‌بازی و پویانمایی و لوازم ورزشی با هم دیده شود و این ادغام هم خلاف منافع ملی و هم برخلاف قانون است.اداره کل صنایع خلاق و ورزشی با مرکز ملی فرش، زیرمجموعه‌های وزارت صمت با هم ادغام و تبدیل به مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران شدند.
    این ادغام با مخالفت‌هایی از سوی بخش خصوصی و دست‌اندرکاران و فعالان بخش خصوصی مرتبط با صنعت فرش مواجه شده است. آنگونه که سیدمرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران می‌گوید معنای این ادغام تنزل جایگاه مرکز ملی فرش است که مورد پذیرش ما نیست و خواستار واگذاری امور حوزه فرش به سازمان متولی فرش هستیم و لغو این ادغام در پیگیری‌های جدی ما قرار دارد.
    در نامه برادران، معاون صنایع عمومی وزیر صمت خطاب به زارع برزشی سرپرست مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران آمده است: با توجه به ابلاغ ساختار جدید وزارت صنعت معدن و تجارت و ادغام مرکز ملی فرش ایران و اداره کل صنایع خلاق و ورزشی و نظر به شایستگی تعهد و تجارب ارزنده جنابعالی به موجب این حکم به سمت سرپرست مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران منصوب می‌شوید.
    توافق فاطمی امین و ضرغامی که پنبه اش را زدند
    حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران در واکنش به این ادغام به اقتصاد ۲۴ عنوان کرد: موضوع ادغام مرکز ملی فرش در مراکز دیگر سابقه‌ای دارد که حائز اهمیت است. در سال ۸۲ براساس مصوبه شورای عالی اداری، مرکز ملی فرش به درخواست بخش خصوصی تشکیل شد تا همه امور مربوط به سیاستگذاری، تصمیم‌گیری، اجرا، آموزش و فرهنگ‌سازی به مرکز ملی فرش محول شود که در حوزه مرکزی معاونت وقت در حد معاونت وزیر تشکیل شود.
    در طول سالیان سال ایراداتی به ساختار و عملکرد این مرکز وجود داشت، اما در سال ۱۴۰۰ آقایان فاطمی‌ امین و ضرغامی، وزرای صمت و میراث فرهنگی و گردشگری با هم تفاهم کردند تا مرکز ملی فرش از وزارت صمت منفک و به وزارت میراث فرهنگی ملحق شود، تفاهمی که البته به نتیجه نرسید.
    حاجی آقامیری عنوان کرد: این مصوبه خلاف قانون بود به این دلیل که شورای عالی اداری باید این مصوبه را تأیید می‌کرد و مصوبه جدیدی اتخاذ می‌شد. در آن زمان بخش خصوصی نیز مخالفت شدید خود را اعلام کرد و به همین دلیل ادغام مرکز ملی فرش به وزارت میراث فرهنگی و گردشگری ملغی شد.
    رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در چارت جدید وزارت صمت به دلیل توافقی که حاصل شده بود مرکز ملی فرش و چند مرکز دیگر مانند دخانیات حذف شده بود و وزارت صمت نمی‌دانست که باید با مرکز ملی فرش چه اقدامی انجام دهد به همین دلیل مرکز ملی فرش به زیرمجموعه معاونت صنایع عمومی وزارت صمت منتقل شد.
    حاجی آقامیری افزود: در چارت جدید ادغام دو مرکز صنایع خلاق و ورزشی که از اسباب‌بازی تا صنایع ورزشی را شامل می‌شود با مرکز ملی فرش هدفگذاری شده و این مرکز به چند رتبه پایین‌تر تنزل داده شده است. نکته قابل توجه این است که جایگاه صنعت فرش در کشور به آن میزان نازل نیست که از اسباب‌بازی و پویانمایی و لوازم ورزشی با هم دیده شود و این ادغام هم خلاف منافع ملی و هم برخلاف قانون است.
    رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد:‌ چگونه می‌توان یک مرکز را از معاونت وزیر به زیرمجموعه یک معاونت تنزل داد. این ظلمی آشکار و بی‌توجهی و بی‌مهری به صنعت فرش است.
    بخش خصوصی با ادغام مخالف است
    وی عنوان کرد: زنجیره اشتغال گسترده‌ای در صنعت فرش وجود دارد که بخش عمده شاغلان آن نیز روستاییان و اقشار آسیب‌پذیر هستند و نباید با بی‌مهری مواجه شوند. این شرایط پذیرفتنی نیست و بخش خصوصی با این ادغام مخالف است.
    حاجی آقامیری با بیان اینکه ما در اتاق بازرگانی پیگیر خواهیم بود که در تعامل با مجلس از این ادغام جلوگیری کنیم، گفت: اگرچه ایراداتی به کارکرد و عملکرد مرکز ملی فرش در سال‌های گذشته وارد است، اما ما با ادغام کنونی نیز مخالف هستیم. این مرکز فضا و اختیارات کافی را در سال‌های گذشته در وزارت صمت نداشته است.
    سازمان ملی فرش زیرمجموعه ریاست جمهوری ایجاد شود
    رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: سال گذشته طرحی به دفتر معاونت ریاست جمهوری ارسال شد تا سازمان ملی برای فرش زیرمجموعه ریاست جمهوری ایجاد شود. ما به ساختار مرکز ملی فرش نیز ایرادات بسیاری داریم و آمار صادرات نیز نشان می‌دهد این مرکز در تحقق مهمترین کارکردش که بهبود صادرات فرش بوده موفق عمل نکرده است.
    رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: در مواردی نیز با همکاری مرکز ملی فرش توفیقاتی حاصل شده، اما کافی نبوده است. همچنین وزارت صمت نیز توجه جدی را به مرکز ملی فرش به عنوان متولی خود نداشته یا آنکه به دلیل ضعف مدیران کارآمدی لازم وجود نداشته است.
    وی تاکید کرد: معنای این ادغام تنزل جایگاه مرکز ملی فرش است که مورد پذیرش ما نیست و خواستار ایجاد سازمانی به عنوان متولی فرش هستیم و این موضوع در پیگیری‌های جدی ما قرار دارد.
    صنعت با کمبود ۱۰ هزار نیروی کار روبروست
    در همین حال رییس هیات مدیره اتحادیه ملی تولیدکنندگان فرش ماشینی نیز گفته است که: صنعت ایران با کمبود جدی نیروی کار روبروست و دولت باید برای حل این مشکل تدبیری بیاندیشد.
    محمود تولایی در گفت‌وگو با خبرآنلاین با اشاره به اینکه نه تنها صنعت فرش ماشینی که حتی سایر صنایع و در شهرک‌های صنعتی و ... با کمبود کارگر مواجه هستند، گفت: در منطقه‌ی کاشان و بسیاری دیگر از شهرستان‌ها کمبود نیروی انسانی بسیار محسوس است این در حالی است که نرخ بیکاری در برخی مناطق کشور بالاست و همین امر نشان می‌دهد برنامه‌ریزی برای توزیع متوازن نیروی کار ضروری است.
    وی یکی از ضرورت‌های مهم را اصلاح قانون کار دانست و گفت: سی سال پیش قانون فعلی کار بر مبنای شرایط آن روز تدوین شده است. در آن دوره نیروی کار بیش از فرصت‌های شغلی بود و بیکاری نرخ بالایی داشت اما امروزه با توجه به کمبود نیروی انسانی باید اصلاح این قانون در دستور کار قرار گیرد.
    این فعال صنعت در توضیح این مطلب ادامه داد: اصلاح قانون با شرایط فعلی می‌تواند مشکلات کنونی را برطرف کند.
    او در پاسخ به این سئوال که با وجود فرصت‌های خالی شغلی چرا نرخ بیکاری در ایران همچنان بالاست؟ گفت: شاید باید از وضعیت آموزش در دانشگاه‌ها گلایه گنیم که بدون تخصص و مهارت به افراد مدرک می‌دهند. وقتی صنعت جای خالی برای جذب نیروی کار دارد اما جوان ما بیکار می‌ماند، در حقیقت این آموزش عالی است که مقصر است و باید سیاستگذارد تدبیری برای این هماهنگی بیاندیشد.
    او در پاسخ به این سئوال که آیا با توجه به کمبود نیروی کار، واحدهای تولیدی فرش دستباف از کارگران اتباع و ... بهره می‌برند؟ یا خیر گفت: تنها کارگران مجوز دار اتباع امکان فعالیت در صنعت را دارند. من امروز با صدای بلند اعلام می‌کنم که صنعت ما ۱۰ هزار فرصت شغلی خالی دارد اما برنامه‌ای برای پر کردن این فرصت‌های خالی نیست.
    نائب رییس اتاق کاشان در جواب این سئوال که با توجه به افزایش قابل توجه قیمت فرش ماشینی در سال‌های اخیر، آیا میزان فروش این محصول دستخوش تغییر شده است ؟ گفت: دلیل رشد قیمت این کالا افزایش نرخ ارز و رشد تورم بوده است، البته میزان افزایش قیمت فرش دستباف بسیار کمتر از میزان رشد مواد اولیه است.
    در همین شرایط هیچ فرش ماشینی در جهان قادر به رقابت با فرش ایرانی نیست و شاید بتوانم بگویم فرش ماشینی تنها کالا از مجموع کالاهای لوازم خانگی است که در کنار تامین نیاز داخلی امکان صادرات را دارد.