سرمقاله

حماسه اربعین غزه جایگزینی یقین با تردید پرتگاهی مهلک است / ابوالفضل فاتح

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور مدیران‌‌عامل توسعه سام و تامین سرمایه سپهر صادرات؛ قرارداد همکاری شرکت عام‌پروژه احداث کارخانه آهن اسفنجی امضاء شد
  • جشن 6 میلیونی شدن اکسکوینو در کیش اینوکس 2024
  • آغاز به‌کار چهارمین کنفرانس ملی انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران با حمایت همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 18873  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 25 آبان 1402
    معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری تهران مطرح کرد
    عدم وجود گزارشی از مازوت سوزی در نیروگاه‌های اطراف تهران
    معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری تهران با اشاره به نظارت جدی فرمانداری تهران درباره مازوت سوزی نیروگاه‌ها، گفت: تاکنون گزارشی از مازوت سوزی در نیروگاه‌های اطراف تهران نداشته‌ایم. سعید بشیری در گفت و گو با ایسنا، درباره نظارت فرمانداری تهران بر نیروگاه‌های اطراف تهران برای اعمال ممنوعیت مازوت سوزی، گفت: نظارت کاملی در این حوزه در ذیل کارگروه آلودگی هوا اعمال می شود. بی تردید ممنوعیت مازوت سوزی در نیروگاه های اطراف تهران با جدیت از سوی فرمانداری و کارگروه آلودگی هوا پیگیری می شود.وی افزود: اگر موضوعی در جایی اعلام شود مسئله توسط گروه هایی که از محیط زیست نیز در آن حضور دارند، ذیل کارگروه آلودگی هوای تهران موضوع دنبال می‌شود و با حضور در محل پس از پایش گزارش ارائه می کنند؛ اما تاکنون گزارشی در این حوزه نداشته‌ایم.
    این سخنان در حالی مطرح می شود که سال ۹۶ بود که قانون هوای پاک با این امید که دستگاه‌های مختلف دست به کار شوند و دیو آلودگی هوا را از پای دربیاورند، تصویب شد اما با گذشت ۶ سال و ناکامی دستگاه‌ها از اجرای بخش قابل توجهی از آن، اظهارنظرهایی مبنی بر ضرورت بازنگری این قانون شنیده می‌شود. قانون هوای پاک از سال ۹۶ جایگزین قانون «نحوه جلوگیری از آلودگی هوا» شد. در این قانون حدود ۱۷۶ «تکلیف‌دستگاه» احصا شده است. تکلیف‌دستگاه یعنی موضوعی مانند نوسازی حمل و نقل عمومی متوجه چندین دستگاه است که این موارد احصا است. این قانون بر اساس ۳۴ ماده خود ۲۱ دستگاه اجرایی ازجمله وزارت کشور، وزارت نفت، وزارت نیرو، نیروی انتظامی، شهرداری، صدا و سیما و.. را مکلف کرده است که هر یک به‌ تناسب وظایف خود، اقداماتی را برای کنترل آلودگی هوا در کشور اجرایی کنند.با وجود تقسیم کار بین دستگاهی برای اجرای قانون هوای پاک اما هرچه زمان بیشتر گذشت، مشخص‌ تر شد که دستگاه‌ها روی خوش چندانی به اجرای آن نشان نداده‌اند البته به گفته یوسف رشیدی - کارشناس آلودگی هوا - وزارتخانه‌های مختلف از عمد ترک فعل نکرده‌اند.او اضافه می‌کند: ما در نوشتن قوانین توجه خاصی به نحوه اجرایی کردن آن نمی‌کنیم و از پایه قانون را درست ننوشته‌ایم. بدین جهت با گذر زمان گرفتاری‌های بعدی به وجود می‌آید. وقتی زیرساخت و امکانات نداریم، هر کسی جایگزین مسوول وزارتخانه‌های فعلی باشد، باز هم نمی‌تواند کاری انجام دهد و ترک فعل رخ خواهد داد.