کد خبر: 18878 | صفحه ۴ | فرهنگ و هنر | تاریخ: 25 آبان 1402
درپی انتخاب مدیرعامل خانه سینما
علی دهکردی میراثدار چه نامهایی در خانه سینما شده است؟
در حالی که هیأت مدیره خانه سینما برای انتخاب مدیرعامل ۹۰ روز فرصت داشت، کمتر از ۱۰ روز پس از اعلام رسمی استعفای مرضیه برومند، علی دهکردی را به عنوان جانشین او معرفی کرد تا برای نخستین بار یک بازیگر بر مسند مدیرعاملی خانه سینما بنشیند.
به گزارش ایسنا، از هفته گذشته که خبر رسمی استعفای مرضیه برومند از مدیرعاملی خانه سینما منتشر شد، عدهای از سینماگران نسبت به بروز شرایط بحرانی در این نهاد صنفی ابراز نگرانی کردند و به نظر میرسید انتخاب یک مدیرعامل جدید یک چالش جدی برای هیأت مدیره باشد که در زمانی کوتاه هم به نتیجه نرسد؛ در همین راستا پیشنهادهایی همچون سرپرستی یا اداره موقت خانه سینما توسط هیأت مدیره و رییس آن مطرح میشد اما به هر حال اعضای هیأت مدیره این نهاد شامگاه ۲۳ آبانماه نام یکی از اعضای هیأت مدیره را به عنوان مدیرعامل تایید و معرفی کردند؛ نامی که پیشتر سابقه فعالیتهای صنفی در دورههای مختلف بخصوص در جایگاه ریاست انجمن بازیگران را داشته است.
علی دهکردی (طبق تایید خودش) با این انتخاب از عضویت در هیأت مدیره استعفا داده و جابر قاسمعلی که عضو علیالبدل بوده، جانشین وی میشود.
او که از دهه ۷۰ کار بازیگری را به طور حرفهای با فیلم سینمایی «از کرخه تا راین» آغاز کرده، در کنار کارها و مسئولیتهای صنفی در خانه سینما، در طول بیش از ۳۰ سال فعالیت هنری نقشهای متنوعی را هم در سینما و تلویزیون بازی کرده است.
اگرچه تصور میشد دوره حضور مرضیه برومند در مقام مدیرعاملی خانه سینما بیش از هشت ماه باشد، اما حالا به بهانه انتخاب چهاردهمین مدیرعامل خانه سینما، نام دیگر چهرههایی که مدیریت این نهاد صنفی سینمایی را برعهده داشتند مرور میکنیم. این در حالی است که دو مدیرعامل آخر خانه سینما (مرضیه برومند و منوچهر شاهسواری) هر دو از سمت خود استعفا کرده بودند.
۱) ۱۳۶۸-۱۳۷۱
براساس تاریخچه تشکیل خانه سینما که در سایت این نهاد صنفی منتشر شده، از سال ۱۳۶۸ که ضرورت ایجاد چنین نهاد نصفی مورد تاکید قرار گرفت، گروهی از هنرمندان مسئول تهیه و تدوین اساسنامه شدند که تا موقع راهاندازی رسمی خانه سینما در مهرماه سال ۱۳۷۱، حدود ۲۰ انجمن و کانون در آن عضو شدند. در این مدت منوچهر عسگری نسب دارای مدرک کارشناسی سینما و تلویزیون از دانشکده هنرهای زیبا و کارشناسی ارشد از آمریکا در مقام مدیریت خانه سینما قرار داشت.
۲) ۱۳۷۲-۱۳۷۳
در این دوره که اولین هیأت مدیره انتخابی بر مسند کار مینشیند، خانه سینما صاحب مکان ثابتی میشود و محمد آقاجانی هم مدیریت خانه سینما را برعهده میگیرد. او که فارغ التحصیل فلسفه از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران است سابقه فعالیت در فارابی، تلویزیون و شهرداری را هم داشته و در سایت خانه سینما از او به عنوان اولین مدیر عامل انتخابی توسط هیات مدیره منتخب خانه سینما یاد شده است که اتمام ساختمانهای خانه سینما، شروع نقش فعال خانه سینما در جایگاه صنفی و حقوقی، اصلاحات اساسنامه و ثبت آن در شورای فرهنگ عمومی و موسسه ثبت شرکتها را به انجام رسانده است.
۳) ۱۳۷۳-۱۳۷۵
در این دوره که با ترکیبی متفاوت از هیأت مدیره همراه است، تورج منصوری دانش آموخته سینما از امریکا و مدیر فیلمبرداری و کارگردان، مدیر عامل خانه سینما میشود. پیگیری جدی برای بیمه شدن اعضای خانه سینما یکی از مهمترین اقداماتی است که در این دوره ثبت شده است.
۴) ۱۳۷۵-۱۳۷۷
در دوره چهارم که سیفالله داد، ابوالحسن داودی، داود رشیدی، یونس صباحی، محمدرضا موئینی، حسن قلیزاده و حمید رضا آشتیانیپور اعضای هیات مدیره بودند، احمدرضا درویش مدیرعامل خانه سینما شد. او دانش آموخته گرافیک و معماری از دانشگاه هنر است که فیلمهای سینمایی متعددی را کارگردانی کرده است. از اتفاقهای مهم ثبت شده در این دوره راهاندازی جشن خانه سینما است.
۵) ۱۳۷۷-۱۳۸۰
بعد از انتخابات این دوره، یدالله صمدی که به عنوان یکی از اعضای هیات مدیره انتخاب شده بود، به سمت مدیرعاملی هم برگزیده شد. مرحوم صمدی کار خود را با دستیاری کارگردان در سینما و تلویزیون آغاز کرده بود و بعد فیلمهای سینمایی متعدد و نیز سریال ساخت.
۶) ۱۳۸۰-۱۳۸۱
در این دوره از فعالیت هیات مدیره که شامل تورج منصوری، فرشته طائرپور، کمال تبریزی، نورالدین زرین کلک، جهانگیر الماسی، بهرام دهقانی، فواد نور و علی معلم بود، منوچهر محمدی مدیرعامل خانه سینما شد.
او دانش آموخته جامعه شناسی از دانشگاه تهران است که در سالهای اول انقلاب کار خود را با تهیهکنندگی مجموعههای تلویزیونی آغاز کرد و بعد فیلمهای زیادی را در سینما ساخت.
۷) ۱۳۸۱-۱۳۸۳
در این دوره بعد از برگزاری انتخابات هیات مدیره، ابوالحسن داودی به عنوان مدیرعامل انتخاب شد. او دانش آموخته کارگردانی از مدرسه عالی سینما و تلویزیون است و فیلمهای مختلفی در این سالها ساخته است.
پیگیری تشکیل شورای صنفی نمایش در خانه سینما از اقدامات ثبت شده مرتبط با این دوره است.
۸) ۱۳۸۳-۱۳۸۵
در این دوره سید ضیاء هاشمی که بیشتر سابقه تهیهکنندگی و پخش داشت، مدیرعامل خانه سینما میشود. او تقریبا یک دهه بعد به یکی از موافقان انحلال خانه سینما تبدیل شد و خواستار تاسیس تشکیلاتی دیگر برای اصناف سینمایی بود.
۹) ۱۳۸۵-۱۳۸۷
نهمین مدیرعامل خانه سینما رضا میرکریمی بود. او دانش آموخته گرافیک از دانشگاه هنر است که فیلمهای زیادی را کارگرانی کرده و چند سال سابقه دبیری جشنواره جهانی فیلم فجر را نیز برعهده داشته است.
۱۰) ۱۳۸۷-۱۳۹۳
این دوره از فعالیت خانه سینما، با توجه به شرایط سیاسی خاص آن سالها آغازگر یکسری اختلافها با مدیریت دولتی سینما بود که در نهایت به تعلیق فعالیت خانه سینما و تعطیلی آن منجر شد و البته با تغییر دولت و بازگشایی خانه سینما شرایط تغییر کرد تا برحاشیهترین دوره فعالیت خانه سینما به روزهای جدید ختم شود.
محمد مهدی عسگرپور مدیرعامل این دوره خانه سینما بود که او علاوه بر کارگردانی، سابقه مدیریت در بنیاد سینمایی فارابی، تلویزیون و دبیری جشنوارههای فیلم فجر، جهانی فجر و کودک و نوجوان اصفهان را هم در پرونده کاری خود دارد. او در حال حاضر مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و رییس هیات مدیره فعلی خانه سینما است.
۱۱) ۱۳۹۴
در این دوره سیدرضا میرکریمی دوباره مدیر عامل خانه سینما شد اما پس از مدتی استعفا کرد. طبق گفته این فیلمساز تمرکز بر جشنواره جهانی فیلم فجر که دبیر آن بود و صرف وقت برای نگارش یک فیلمنامه دلایل این استعفا عنوان شدند.
۱۲) ۱۳۹۵-۱۴۰۱
و در نهایت قرعه دوازدهمین مدیر عامل خانه سینما به نام منوچهر شاهسواری خورد که فارغالتحصیل سینما از مدرسه عالی تلویزیون و سینما است و سابقه دستیاری کارگردان، تهیهکنندگی زیادی دارد.
شاهسواری در چند سال مدیریتش با حاشیههای زیادی مواجه بود. برخی او را اهل مدارا و سازشگر با دولت میدانستند و برخی معتقدند در دوران او کارهای زیاد و قابل توجهی برای سینما انجام شده است.
۱۳) ۱۴۰۱-۱۴۰۲
۱۳ اسفندماه ۱۴۰۱ پس از ۶ ماه از برگزاری انتخابات هیأت مدیره، سرانجام مرضیه برومند به عنوان مدیرعامل خانه سینما انتخاب و معرفی شد؛ انتخابی که با استقبال گرم بسیاری از اهالی سینما روبرو شد اما برای برومند آغازگر دورانی غمانگیز و سخت بویژه با مرگ چند تن از نامداران سینما همچون کیومرث پوراحمد، آتیلا پسیانی، داریوش مهرجویی و چالشهای متعدد بود که به برخی از آنها در نامه استعفای خود اشاره کرد.