سرمقاله

بحران نیروهای کارنابلد! / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • مالیات خرید و فروش بیت کوین در ایران
  • پارک کوهستان کرمانشاه کجاست؟ کرمانشاه زیر پای شما
  • بهترین روش یادگیری زبان کدام است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 19334  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 04 آذر 1402
    رشد چشمگیر درآمد مدیریت شهری دوران زاکانی از قطع درخت
    درآمدزایی از درخت‌کُشی
    گروه جامعه - در مدیریت شهری ششم  رقمی بالغ بر ۱ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان درآمد از قطع درختان کسب شده است، درآمدی که مدیریت شهری دوره ششم در دوسال عملکرد خود ثبت کرده است نسبت به عملکرد مدیریت شهری دوره پنجم ۹۵ درصد رشد پیدا کرده است.
    بحث و جدال بر سر باغات تهران از ابتدای شکل‌گیری شورای ششم تا امروز همیشه در کانون مستاجران این دوره چهار ساله بهشت و منتقدانشان قرار داشته است، جدالی که بیشتر از آنکه مخاطبش زاکانی و معاونانش باشد گریبان چمران و شورا نشینان را گرفته است.در این میان هرچند چمران به جای پاسخگویی و مسئولیت پذیری با مطرح کردن مسائل حاشیه ای و اظهاراتی همچون «بنده متر نکرده‌ام که بدانم ۳۰۰ هکتار است یا ۴۰۰ هکتار، کسانی که متراژ را هم مشخص کردند حتما آمار موساد را گرفته‌اند»، نشان داد دستش پیش منتقدان چندان پر نیست!
    سرنوشت گم شدن پرونده با ۳ هزار متری چه شد؟
    این در حالی است که پیش از این نیز ویدیویی از مهدی عباسی، عضو شورای شهر تهران، در رسانه‌های اجتماعی فراگیر شد که نشان می‌داد او در یک برنامه تلویزیونی ماجرای مشکوک «گم شدن پرونده یک باغ سه هزار متری» را از «کارتابلش» تایید می‌کند. اکنون بررسی‌ها آشکار می‌کند که این باغ با دخالت و نفوذ برخی افراد و مجوز شهرداری تهران در حال تبدیل شدن به یک برج است. مهدی عباسی اوایل آبان و پیش از حضور در تلویزیون، ماجرای گم شدن پرونده باغ سه هزار متری را در شورای شهر مطرح کرده بود.
    گزارش این عضو شورای شهر نشان می‌دهد که صاحبان این باغ با رایزنی‌هایی که انجام دادند، توانستند پیش از بررسی اين پرونده در شورای شهر از شهرداری مجوز ساخت‌وساز بگیرند و دلیل همراهی شهرداری تهران با آن‌ها نیز مشخص نیست.
    به‌ عبارت‌ دیگر، نه تنها پرونده باغ سه‌ هزار متری از کارتابل عضو شورای شهر ربوده شد بلکه روند حذف این باغ از زمین تهران نیز آغاز شده است.
    مهدی عباسی در آن گفت‌وگوی تلویزیونی هم اذعان کرده بود که پس از پیگیری دلیل حذف پرونده باغ سه هزار متری از کارتابلش، سراغ آن را از شهرداری گرفت و هر جا که به سراغش رفت متوجه شد که وارد مرحله‌ای دیگر شده است. به گفته عباسی، پرونده باغ سه هزار متری، رای دادگاه را داشت اما در این رای اجازه تراکم صادر نشده بود. با این‌ حال، شهرداری برای این باغ هفت پروانه بر اساس پهنه ۱۲۲ با ۳۰۰ درصد تراكم صادر كرد و احتمالا پس از آن نیز در کمیسیون ماه پنج شهرداری، این باغ ۶۰۰ درصد تراکم می‌گیرد.سرعت پیشروی پرونده باغ سه هزار متری با توجه به موارد مشابه سال‌های پیشین، از دخالت و زور فرد یا افرادی بانفوذ در آن حکایت دارد. حتی مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورای شهر، هم تلویحا این موضوع را تایید کرده بود.خود مهدی عباسی هم در جلسه شورای شهر به این موضوع اشاره کرد و گفت: «در اين قضيه رئيس سازمان فضای سبز شهرداری بركنار شد. چه زوری پشت اين پرونده است؟»عباسی همچنین گفت که رد پای پرونده باغ سه هزار متری در معاونت شهرسازی شهرداری تهران است. او ضمن اشاره به دوران فعالیتش در شهرداری قسم خورد که اين پرونده سريع‌تر از روال معمول پروانه گرفته است.
    بخشنامه ای که تیرخلاص به ۵۰۰ باغ تهران است
    هرچند که این عضو شورای شهر، مالک باغ سه هزار متری را خطاب قرار داد و گفت که با پیگیری موضوع در دیوان عدالت اداری پروانه ساخت باغ را ابطال می‌کند اما تجربه‌ سال‌های پیشین و روند تخریب باغ‌های تهران نشان می‌دهد که افراد صاحب‌نفوذ در نهایت کار خود را پیش می‌برند.برای مثال می‌توان اتفاق مشابه بوستان کوهپایه را یادآور شد که ۵۰ قطعه درخت در روندی که مهدی چمران، رئیس شورای شهر، آن را نتیجه «قدرت پول» دانست، با حکم قضایی و حضور نیروهای پلیس قطع شدند.
    روزنامه دنیای اقتصاد، روز هشتم آبان در گزارشی با عنوان «این بخشنامه تیرخلاص به ۵۰۰ باغ تهران است» از صدور بخشنامه‌ای جدید در شهرداری خبر داد که به اعتقاد کارشناسان شهری «تیر خلاص» به اندک باغ‌های باقی‌مانده تهران است.به موجب این بخشنامه، «مالکان می‌توانند طبق ضوابط ۱۰ سال پیش در باغ‌های خود برج بسازند به شرطی که پول امروز را به شهرداری بدهند.»
    در همین حال بهروز شیخ رودی؛ کارشناس مالیه و اقتصاد شهری با اشاره به انتفاع مالی شهرداری از درخت کشی و قتل عام باغات در تهران به خبرآنلاین گفت: برخی افراد در اظهاراتی سهم تامین مالی باغات در مالیه شهری را اندک تلقی کرده بودند، این افراد مبنای استدلالشان از جنس توهم توطئه‌ای است که رییس شورای شهر را وادار می کند که بگوید منتقدان مدیریت ایشان بر شورای شهر آمار را از فلان جا گرفته‌اند! ساخت و ساز در باغات تهران دو جریان عمده مالی وجود دارد، یک جریان مالی قانونی که در چارچوب قانون رخ می‌دهد و برای شهرداری درآمدهای مختلفی از جمله عوارض قطع درختان، عوارض صدور پروانه، عوارض ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری، عوارض مازاد تراکم و... را به ارمغان می‌آورد و مالک یا سازنده نیز از عایدی تغییر کاربری، بارگذاری در سطح اشغال بالا و تراکم حداکثری بهره‌مند می‌شود، مجموع این عوارض را اگر حساب کنیم رقم کمی نخواهد بود! البته جهت‌گیری مدیریت شهری تعیین کننده است و حتی بر جریان مالی پنهانی که تسهیلگر فرآیند قطع درختان، اعمال تخلف در جریان ساخت و ... نیز تاثیر گذار خواهد بود.
    او ادامه داد: «در حقیقت باید گفت آقای چمران اگر دلسوز باغات شهر تهران به عنوان یک سرمایه و میراث طبیعی و بین نسلی هستند به‌جای آنکه منتقدان را متهم به گرفتن آمار باغات نابود شده از موساد کنند باید از دستگاه‌های امنیتی درخواست می‌کردند تا به مساله گم شدن پرونده باغ سه هزار متری که یکی از اعضاء شورا در برنامه زنده تلویزیونی به آن اشاره کرد ورود کنند تا مشخص شود چگونه پرونده یک باغ را در شورای شهر به ریاست چمران گم شده است!»
    معاون محاسبات و پایش عملکرد شورای پنجم با اشاره به کسب درآمد شهرداری از قطع درختان در ادامه افزود: «مطابق آمار و داده‌های موجود در گزارشات تفریغ بودجه شهرداری تهران از سال ۱۳۸۷ تا شهریورماه ۱۴۰۲ از محل عوارض قطع درختان رقمی بالغ بر ۱ هزار و ۸۷۱ میلیارد تومان درآمد کسب کرده است، درآمدی که بر اساس اصلاحیه ای که در شورای پنجم تصویب شد باید صرف تملک باغات و ایجاد بوستان با اولویت در محلات فاقد بوستان شود. روند کسب درآمد شهرداری از محل عوارض قطع درختان با فراز و رشد مواجه بوده است و ما شاهد آن هستیم که درآمد ۷ میلیارد و ۷۸ میلیون تومانی شهرداری از قطع درختان تهران در سال ۱۳۸۷ به رقم ۳۱۴ میلیارد تومان در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۲ رسیده است، رشدی که متاثر از افزایش قیمت منطقه ای املاک به عنوان یکی از مولفه های موثر در تعیین جریمه است و برهمین اساس میل مالکان به قطع درختان و زیر ساخت و ساز بردن باغات نیز افزایش پیدا کرده است.»
    رکورد شکنی از درآمد عوارض قطع درخت
    این کارشناس بودجه و مالیه شهری با اشاره به عملکرد مدیریت شهری دوره ششم در وصول عوارض قطع درختان به خبرآنلاین گفت: «در خلال سالهای ۱۴۰۰ تا پایان شهریور ۱۴۰۲ یعنی دوره مدیریت شهری ششم ما شاهد آن هستیم که رقمی بالغ بر ۱ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان درآمد از قطع درختان کسب شده است، درآمدی که مدیریت شهری دوره ششم در دوسال عملکرد خود ثبت کرده است نسبت به عملکرد مدیریت شهری دوره پنجم ۹۵ درصد رشد پیدا کرده است، این رشد در حالی رخ داده است که شورای ششم اجازه رشد مبلغ جریمه قطع درختان را نسبت به دوره پنجم مدیریت کرده است و رقم ریالی جریمه‌ها با سیاستگذاری شورا نهایتا ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده اما عملکرد ریالی زاکانی و مدیرانش در درآمد زایی از قطع درختان در مدت دوسال نسبت به چهار ساله دوره پنجم چیزی حدود ۹۵ درصد افزایش پیدا کرده است.»
    شیخ رودی در ادامه با اشاره به ارقام درآمد حاصل از قطع درختان توسط مدیریت شهری دوره ششم افزود: «خوب است مدیران دوره ششم شهری قبل از آن که ژست حامی باغات تهران را بگیرند به مردم تهران پاسخ بدهند که چطور در دو سال مدیریت شهری دوره ششم رقم ۱ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان درآمد از قطع درختان کسب شده است؟ نتیجه دوسال سیاستگذاری چمران در شورا و راهبری اجرایی زاکانی در شهرداری این شده است که درآمد این دو سال رکورد کسب درآمد از عوارض قطع درختان از ابتدای شورای سوم یعنی سال ۱۳۸۷ تا کنون را شکسته است و آقایان درحالی که این رکورد زنی را که نتیجه قطع بیشتر درختان با بن ریشه و قدمت بالاتر است را برای خود ثبت کرده‌اند ژست و ادعای حمایت از باغات را نیز سر می دهند.»
    او گفت: «البته بر خلاف تصور حاکم برمدیریت شهری دوره ششم شهروندان تهرانی با دقت عملکرد شورا و رئیس شورای شهر پرسابقه ،شهرداری و شهردار مدعی مبارزه با فساد را می نگرند و منتظرند ببینند سرانجام آن پرونده باغ سه هزار متری که گم شدنش را یک عضو شورای ششم مطرح کرد چه می شود؟ به هر حال مردم تهران به عنوان صاحبان اصلی شهر منتظرند متخلفان این قضیه شناسایی و به دستگاه قضایی معرفی شوند، وقتی جریمه قطع درختان برای شهرداری نان دارد؛ نمی‌توان نسبت به قطع درختان و ساخت و ساز در باغات بی‌تفاوت بود!»