سرمقاله

وضعیت سخت حقوق‌بگیران / نیما غلامرضایی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز عملیات اجرایی فیبرنوری ایرانسل در شهرهای ایذه، خرامه و کوار
  • عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم: وام ازدواج غیرنقدی محدود به بانک‌های دولتی نشود
  • حضور همراه اول در سومین نمایشگاه رصتا
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 20370  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 21 آذر 1402
    فشار خون بالا و سال‌های عمر از دست رفته ایرانی‌ها
    سن امید به زندگی در کشور ما ۷۶ سال اعلام شده و این در حالی است که به اذعان وزارت بهداشت بالغ بر ۲ میلیون و ۵۲۰ هزار سالِ از دست رفته‌ عمر فقط به دلیل فشار خون بالا در هر سال داریم .به گزارش ایسنا، پویش ملی «غربالگری پرفشاری خون و دیابت» در سنین ۱۸ سال به بالا از تاریخ ۲۰ آبان ماه و با هدف شناسایی زودرس مبتلایان این دو بیماری یا کسانی که در مرحله پیش فشارخون بالا و دیابت قرار دارند، کار خود را شروع کرد تا از این طریق بتواند از بروز بیماری وسیع‌تر در افراد شناسایی شده، جلوگیری کند.
    در واقع تاکید وزارت بهداشت بر انجام چنین پویش‌هایی که مشابه آن نیز در “بسیج ملی کنترل فشارخون بالا” در سال ۱۳۹۸ انجام شده بود، بر این است که بتواند با شناسایی به هنگام افراد در معرض عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر، از بروز این بیماری‌ها که می‌تواند سبب از کار افتادگی، مرگ زودرس و تحمیل هزینه‌های گزاف به سبد خانوار شود، جلوگیری کند.
    درحالی که طی سالیان اخیر بویژه پس از شیوع بیماری نوپدید کرونا توجه تمام جوامع به بیماری‌های واگیرداری که به سرعت ممکن است سلامت افراد را تحت تاثیر قرار دهد، جلب شده است، اما در عین حال به عوامل خطری که می‌تواند به شکل خاموش سبب بروز سکته‌های قلبی، سکته‌های مغزی، دیابت، سرطان‌ها و... شود، توجه کمتری شده است.بنابر اعلام وزارت بهداشت، به طور میانگین سالانه بالغ بر ۳۶۰ هزار مرگ در کشور ما رخ می‌دهد که متهم ردیف اول بروز ۵۰ درصد از این مرگ‌ها، بیماری‌های قلبی و عروقی هستند که تقریبا سبب ۱۸۰ هزار مرگ سالانه می‌شوند. نکته قابل توجه اما آن است که ۷۰ درصد مرگ‌های ناشی از بیماری‌های قلبی یعنی سالانه ۱۲۶ هزار مرگ در سنین میانسالی ( ۴۵ تا ۵۵ سال) به دلیل فشارخون بالا رخ می‌دهد و این درحالی است که اصلاح سبک زندگی می‌تواند تاحد زیادی جلوی بروز این میزان مرگ و میر زودرس را بگیرد.
    از طرفی با توجه به اینکه سن امید به زندگی در کشور ما ۷۶ سال اعلام شده است؛ وزارت بهداشتی‌ها معتقدند که با محاسبه سال‌های عمر از دست رفته مردم، بالغ بر ۲ میلیون و ۵۲۰ هزار سالِ از دست رفته‌ عمر فقط به دلیل فشارخون بالا در هر سال داریم.
    هدف اصلی این پویش غربالگری ۵۴ میلیون نفر از جمعیت بالای ۱۸ سال کشور است؛ هدفی که وزارت بهداشت در توضیح آن تاکید کرده است در مناطق روستایی، شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و جمعیت شهرهای تحت پوشش برنامه سلامت خانواده به شکل ۱۰۰ درصدی و در نقاط شهری از جمله کلانشهرها غربالگری ۷۰ درصد از جمعیت گروه هدف (سنین بالای ۱۸ سال) انجام می‌شود.
    در این بین علاوه بر غربالگری حضوری این امکان نیز فراهم شده است تا برای تمام گروه هدف، پیامکی با سرشماره B.behdasht ارسال شود تا هر فرد بتواند با کلیک بر روی لینک اختصاصی موجود در پیامک به پرسش‌های مطرح شده در آن پاسخ دهد.زمانی که افراد وارد لینک می‌شوند لازم است که کد ملی، شماره تلفنی به نام همان کد ملی و تاریخ تولد خود را ثبت کنند؛ با انجام این فرایند یک کد برای فرد پیامک می‌شود که با تایید و ثبت آن وارد سامانه اصلی می‌شود و می‌تواند پس از مطالعه راهنمای مخصوص، پرسشنامه را تکمیل کند. درصورتی که فرد بر اساس اظهارنامه‌ای که پر کرده است، در معرض خطر شناخته شود، باید به صورت ناشتا (‌۸ ساعت عدم دریافت کالری) به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کند.