کد خبر: 20383 | صفحه ۵ | جهان ورزش | تاریخ: 21 آذر 1402
تاریخچه جام ملتهای آسیا آغاز تریلوژی تیم ملی
تیم ملی فوتبال ایران از سال ۱۹۶۸ در جام ملتها حضور یافت و از آن زمان تاکنون در همه ادوار این جام بوده است. چهارمین دوره جام ملتهای آسیا به میزبانی ایران برگزار شد و با قهرمانی تیم ملی به پایان رسید. به گزارش ایسنا، نخستین حضور ایران در جام ملتهای آسیا به سال ۱۹۶۸ برمیگردد؛ جایی که تهران میزبانی این رقابتها را در اختیار داشت و بازیهای برای اولین بار به صورت گروهی در ورزشگاه امجدیه برگزار میشد. در این دوره پنج تیم هنگکنگ، برمه، چین، ایران و رژیم صهیونیستی در یک گروه به رقابت پرداختند. ایران با ترکیبی از جوانان جویای نام و برخی ستارگان قدیمی با مربیگری محمود بیاتی به این مسابقات پا گذاشته بود.
در مسیر قهرمانی
در بازی نخست در تاریخ ۲۰ اردیبهشت سال ۱۳۴۷، ایران با نتیجه دو بر صفر و با گلهای همایون بهزادی و علی جباری برابر هنگکنگ به پیروزی رسید. ۲۰ هزار تماشاگر از این بازی دیدنکردند. در این دیدار حسین کلانی، بازیکن شاهین و غلامحسین فرزامی، بازیکن تاج، به دلایلی از لیست تیم ملی خط خوردند. ترکیب ایران در این بازی مقابل هنگکنگ اصلی، حبیبی، بهزادی، عرب، شاهرخی، کاشانی، وفاخواه، امینیخواه، قلیچخانی، شرفی و ساعدی بود.
بازیکنان ایران در نیمه نخست هر چه زدند به در بسته خوردند و لوتاک کوبین، دروازهبان هنگکنگ همه شوتها را یکی پس از دیگر دفع کرد. او حتی موفق شد ضربه پنالتی اصغر شرفی را هم مهار کند تا کار ایران در نیمه دوم دشوار شود. با این حال حملات ایران در نیمه دوم ادامهدار بود تا اینکه همایون بهزادی در دقیقه ۷۰ و علی جباری در دقیقه ۸۸ موفق شدند دو بار دروازه هنگکنگ را باز کنند تا بازی با نتیجه دو بر صفر به اتمام برسد.
ایران سه روز بعد ایران به مصاف تایوان رفت و این تیم را با حساب چهار بر صفر در حضور ۳۰ هزار تماشاگر شکست داد. گلهای ایران را همایون بهزادی، حسین کلانی، اکبر افتخاری و حسین فرزامی به ثمر رساندند. نکته جالب در این بازی، گلزنی حسین کلانی و غلامحسین فرزامی بود که در بازی نخست غایب بودند.
ایران در حالی توانست دو بازی نخستش را با پیروزی پشت سر بگذارد که بازیهای دشوارش باقی مانده بود. شاگردان بیاتی در دیدار سوم در شرایطی به مصاف برمه رفتند که برمه به خاطر تساوی یک بر یک مقابل چین، نیاز مبرم به پیروزی مقابل ایران داشت. با این حال شاگردان بیاتی به قهرمان بازیهای آسیایی مجال قدرتنمایی ندادند و با نتیجه سه بر یک این تیم را شکست دادند. در این دیدار حسین کلانی، اکبر افتخاری و همایون بهزادی گلهای ایران را به ثمر رساندند.
ایران بازی پایانی را در ۲۹ اردیبهشت مقابل رژیم صهیونیستی برگزار کرد. این بازی در حضور ۳۰ هزار تماشاگر برگزار شد و ایران توانست با گلهای بهزادی و قلیچخانی پیروز و فاتح جام شود. بدین ترتیب ایران در همه بازیهای خود پیروز شد. ایران دست بالا را در این دیدار داشت و با یک تساوی به قهرمانی جام ملتهای آسیا میرسید و همین مساله باعث شد رژیم صهیونیستی برای تکرار عنوان قهرمانیاش با تمام وجود پا به میدان بگذارد.
شکست رژیم صهیونیستی برابر ایران باعث شد که آنها مقام دوم را هم از دست بدهند و به عنوان سومی این رقابتها برسند. پس از ایران، برمه (میانمار) به عنوان نایبقهرمانی رسید. همایون بهزادی هم با چهار گل زده به همراه دو گلزن دیگر از رژیم صهیونیستی به عنوان آقای گلی جام ملتها رسید.