صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • توسعه سامانه‌ صورتحساب همراه اول
  • حضور همراه اول در نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵
  • اطلاعیه ایرانسل درباره پیامک‌های سقف مصرف مجاز
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 2060  |  صفحه ۱۰ | بازار و سرمایه  |  تاریخ: 03 دی 1401
    کسری روزانه ۱.۲ میلیون لیتری بنزین در کشور
    زنگ خطر بنزینی
    مدیر عامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی اخیرا خبر داده است که در حال حاضر هم در حوزه بنزین و هم نفت‌گاز تولید و مصرف متوازن نیست، ۱۰۲ میلیون لیتر در روز تولید بنزین و ۱۰۳.۲ میلیون لیتر مصرف می‌کنیم.
    علی‌اکبر نژادعلی همچنین درباره دلیل رشد مصرف بنزین در فصل زمستان علیرغم روال سال‌های گذشته اظهار داشت: در حال حاضر هم در حوزه بنزین و هم نفت‌گاز تولید و مصرف متوازن نیست، ۱۰۲ میلیون لیتر در روز تولید بنزین و ۱۰۳.۲ میلیون لیتر مصرف می‌کنیم. بر اساس تجارب این حوزه در فصول سرد سال یعنی از پاییز به بعد، مصرف بنزین در کشور کاهش پیدا می‌کرد. متاسفانه نمی‌دانیم چه اتفاقی افتاده که امسال برعکس سنوات گذشته نه تنها مصرف بنزین کم نشده بلکه برخی روز‌ها از حد میانگین نیز میزان مصرف بالاتر رفته که همین موضوع چالش‌برانگیز شده است.
    در خواست صرفه جویی از شهروندان
    وی از مردم خواست در مدیریت مصرف و صرفه‌جویی در انرژی به‌خصوص بنزین و نفت‌گاز یاری کنند تا توزیع به نحو احسن کمافی‌السابق ادامه پیدا کند.
    مدیر عامل شرکت پخش فراورده‌های نفتی درباره این که آیا کاهش کیفیت منجر به افزایش احتراق و رشد مصرف شده است، تاکید کرد: کیفیت بنزین در سطح جهانی است و بر اساس استاندارد تولید می‌شود، با نوسازی و بهسازی که طی سال جاری در پالایشگاه‌های کشور صورت گرفته کیفیت تولید فراورده نه تنها از قبل بهتر شده بلکه شرایط یورو را در ارتباط با تولید بنزین پوشش می‌دهیم. 
    وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر اکثر پالایشگاه‌های کشور بنزین با کیفیت یورو 4 تولید می‌کنند و در تمام کلان‌شهرها و نقاطی که تکلیف شده بنزین یورو توزیع می‌شود. 
    نژادعلی گفت: صد در صد بنزین توزیعی در تهران با استاندارد یورو 4 است. 
    وی درباره روند و میزان تولید بنزین سوپر بیان داشت: با فرایندی که در حوزه پالایشگاه‌های جدید و به‌سازی و بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها اتفاق افتاده تولید بنزین سوپر افزایش پیدا کرده است و طی هفته جاری شروع به توزیع کرده‌ایم. البته در بخش عمده‌ای از جایگاه‌های تهران که قابلیت عرضه بنزین سوپر داشته‌اند توزیع شده است.
     کاهش مصرف در دستور کار
    این سخنان در حالی بیان می شود که معاون دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت، نیز در آذر ماه سال جاری ، اظهار کرد که درباره کاهش مصرف سوخت باید به‌طور جدی فکر و عمل کرد و مصرف سوخت خودروها باید سالانه ۵ درصد کاهش یابد. دو خودروساز داخلی باید به دانش پلتفرم دست یابند و یک پلتفرم کاملا بومی تولید شود. در اروپا تولید CO در حدود ۹۵ گرم بر کیلومتر بوده و به سمت ۵۰ گرم کاهش حرکت می‌کند؛ در حالی که در کشور ما این عدد متوسط ۱۸۵ گرم بوده که فاصله قابل‌توجهی دارد. 
    از سوی دیگر مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران نیز با تبیین وضعیت شرایط خاص مصرف سوخت در کشور در آذر سال جاری گفت: اکنون متوسط مصرف روزانه بنزین در کشور ۱۰۳ میلیون لیتر است که این میزان بی سابقه و نامتعارف است.
    علی‌اکبر نژادعلی در آیین بهره برداری طرح احداث تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت شهید صدوقی یزد بود که خبر داد که: میزان مصرف بنزین در کشور در مرز بحران است، زیرا این رقم در سال گذشته ۸۵ میلیون لیتر بوده و حدود ۱۸ میلیون لیتر توزیع بنزین در کشور انحراف دارد که بخشی از آن مربوط به بی اثر بودن قیمت در بین مردم یا اختلاف قیمت آن با بیرون کشور است.
    وی درخصوص مصرف بنزین در سال ۹۸ نیز گفته بود: در این سال مصرف روزانه کشور یکباره به ۷۲.۵ میلیون لیتر رسید در صورتی که اگر پنج درصد هم به خودروهای کشور در این چند سال اضافه شده بود، ظرف این سه سال عدد طبیعی مصرف بنزین باید بین ۸۵ بین ۸۷ لیتر در روز باشد اما مصرف روزانه بنزین کنونی یک عدد نامتعارف است.
    تراز منفی تولید و مصرف فعلی بنزین
    نژادعلی در خصوص تراز منفی تولید و مصرف فعلی بنزین در کشور گفت: در پالایشگاه ها هم اکنون روزانه ۱۰۲ میلیون لیتربنزین تولید می شود که کمتر از مصرف است و با آن همخوانی ندارد.
    مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در ادامه افزود: در ارتباط با سوخت رسانی در سنوات قبل یکسری اقداماتی باید انجام می شد که مغفول ماند و این مسئله باعث ناترازی ویژه در حوزه نفت و گاز شد و امکان ذخیره سازی وجود ندارد.طبق سال های گذشته همه ساله در ماه های مهر و آبان میزان مصرف بنزین کاهش می یافت، اما امسال در تابستان مصرف روزانه نزدیک به ۱۰۱ میلیون لیتر بود که این رقم در مهر و آبان بین ۱۰۵ تا ۱۰۷ شد و با سرمای زودرسی هم که رخ داده مصرف بنزین در این ماه‌ها کاهش نیافته است. چاره‌ای جز مدیریت مصرف بنزین وجود ندارد و باید در این زمینه فرهنگ سازی صورت گیرد و گرنه با توجه به در پیش بودن تعطیلات نوروز، باید از همین حالا تدابیر لازم در استان‌ها برای ذخیره سازی بنزین اندیشیده شود وگرنه با چالش مواجه می شویم.
    بیشترین تولید فرآوده های نفتی در جنوب کشور انجام می شود و با توجه به مصرف کنونی بنزین، تمام ظرفیت خط انتقال سوخت از پالایشگاه‌های جنوب کشور به مرکز و شمال به سوخت بنزین اختصاص یافته و فرصتی برای انتقال و توزیع مطلوب نفت گاز مورد نیاز وجود ندارد بدین ترتیب هرگونه چالشی در کشور در این شرایط بحران زا می باشد و باید با تدابیر ویژه از هر گونه چالشی جلوگیری شود.
    نمره منفی کشور در مدیریت مصرف انرژی
    روزانه بین ۱۱۱ میلیون لیتر نفت و گاز در کشور تولید و ۱۰۷ میلیون لیتر نیز مصرف می شود که در این زمینه در تراز مثبت چهارم قرار داریم که با توجه به ناترازی مصرف بنزین چاره ای جز مدیریت مصرف نداریم، تعامل بین ادارات استانی بسیار ضعیف است و اگر برای ارتقاء بهره وری و رفع بحران تلاش نشود، یکباره با چالش روبرو می شویم.شرایط موجود به این معنی نیست که وضعیت سوخت رسانی در کشور مشکل دارد، بلکه شرایط نامتعارف مصرف بنزین باعث شده که با وجود آنکه در نفت و گاز در جنوب کشور انباشت داریم اما برای انتقال آن به نقاط مختلف کشور با مشکل مواجه هستیم.
    مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی از مصرف ۸۱ میلیون لیتر از ۱۰۷ میلیون لیتر مصرف روزانه نفت گاز کشور در بخش‌های غیرنیروگاهی خبرداد و گفت: تنها ۳۰ میلیون لیتر نفت گاز روزانه در بخش نیروگاه‌های مصرف می شود.
    بنا به ادعای مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران ، مصرف روزانه گازوئیل در نیروگاه‌ها را ۱۰۷ میلیون لیتر است و اگر با این شرایط پیش برویم تا ۲۰ دیماه با چالش روبرو می شویم.
    مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران هم چنین با اشاره به مغفول ماندن برخی طرح ها در حوزه وزارت نفت خبر داده بود که: حمل و نقل ریلی در هر ۱۰۰ کلیومتر ۸.۵ لیتر سوخت مصرف می کند و ین در حالی است که ناوگان جاده ای با توجه به فرسودگی بین ۴۵ تا ۷۰ لیتر ، تقربیا هشت برابر بخش ریلی مصرف می‌کند بنابراین جهت ارتقای طرح‌های ریلی مخزن دار باید برنامه‌ریزی شود تا این طرح‌ها با توجه به صرفه جویی در مصرف سوخت به سرانجام برسند.
    این سخنان و ادعای بحران جدی مصرف قیمت بنزین در حالی مطرح می شود که 24 آذر ماه سال جاری بود که فروش بنزین ایران و صادرات آن به قیمت 500 تومان یعنی یک سوم قیمت عرضه داخلی تاییدشد. در همین زمان روزنامه دولتی ایران نوشت ؛ «شکی نیست که با تحقیق وتفحص از شرکت ملی پالایش و پخش، نورافکن‌ها به زوایای تاریک فروش بنزین و خسارت‌هایی که در این ماجرا به کشور تحمیل شد هم تابانده خواهد شد. زوایایی که با فروش بنزین با لیتری ۵۰۰ تومان و صادرات آن به قیمت یک سوم عرضه داخلی در ارتباطی مستقیم است.» ایران در این گزارش مدعی شده بود که ایران، در دولت قبل، خرید این محموله‌های بنزین انجام و پول آن نیز در خزانه واریز و مصرف شده و وزارت نفت دولت سیزدهم، اکنون چاره‌ای جز انجام تدریجی این تعهدات ندارد. این روزنامه در ادامه نوشته است: ناگفته نماند که در دولت قبل، خرید این محموله‌های بنزین انجام و پول آن نیز در خزانه واریز و مصرف شده و وزارت نفت دولت سیزدهم، اکنون چاره‌ای جز انجام تدریجی این تعهدات ندارد. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی هم تصریح کرده که تعهدات صادرات بنزین از دولت قبل در سال‌های ۱۳۹۹ و حتی ۱۴۰۰ ایجاد شد، درآن زمان محموله‌هایی با قیمت تنی ۲۳۵ دلار فروخته شد و در این قراردادها، قیمت ثابت و نه شناور در نظر گرفته شده و این موضوع باعث شد تا در این دولت بنزین در قیمت‌های ۲۰۰ تا ۴۰۰ دلاری تحویل داده شود، درحالی که قیمت فعلی تنی ۸۰۰ دلار بود!
    حال با این شرایط سوال این است که اگر می توان بنزین را به قیمت 500 تومان یعنی یک سوم قیمت داخل آن صادرات کرد چرا نباید این بنزین وارد چرخه توزیع داخلی شود تا حداقل این گونه سخن از کسری بودجه در کشور نیز نباشد.
    شاید بهتر است مدیران وزارت نفت پیش از سخن گفتن از صرفه جویی شهروندان به روند صادرات فرآورده های نفتی که در پیش گرفته اند توجه کنند.