کد خبر: 20851 | صفحه ۱ | تاریخ: 02 دی 1402
پاسخ سازمان برنامه و بودجه به یک گزارش روزنامه ابتکار
برادر ارجمند، جناب آقای وکیلی
مدیرمسئول محترم روزنامه ابتکار
با سلام و احترام؛
گزارشی با عنوان: تورم سیگنال بودجه سال 1403، مورخ 11/9/1402 در آن روزنامه منتشر شده؛ مقتضی است بر اساس ماده 23 قانون مطبوعات و بهمنظور رفع ابهام و روشنشدن افکار عمومی، دستور فرمایید این پاسخ در همان صفحه با همان فونت و اندازه و با تیتر ذیل در اسرع وقت در آن روزنامه منتشر شود.
کنترل عوامل موثر بر تورم در بودجه سال 1403
ضمن قدردانی از طرح دیدگاههای آن روزنامه درباره مسائل اقتصادی کشور، به آگاهی میرساند:
1- درآمدهای مالیاتی به عنوان مهمترین اجزاء درآمدهای دولت است که در 8 ماهه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 52 درصد افزایش داشته است و بیانگر تحقق 94 درصدی درآمدهای مالیاتی هشت ماه قانون بودجه می باشد. علاوه بر این سهم درآمدهای مالیاتی از منابع مالی دولت، نسبت به مدت مشابه سال قبل 4.4 واحد درصد افزایش یافته است که در نتیجه به 46 درصد رسیده است.
2- درآمدهای مالیاتی پیشبینی شده در بودجه سالهای اخیر، بطور کامل تحقق یافته است. برای مثال درصد تحقق این درآمدها نسبت به رقم مصوب سالانه در سال های 1399 تا 1401 به ترتیب 105، 111 و 104 درصد بوده است. لذا درآمدهای مالیاتی پیش بینی شده در بودجه های سال های 1402 و 1403 واقع بینانه است و بر این اساس تحقق کامل درآمدهای مالیاتی، دور از انتظار نمی باشد.
افزایش درآمدهای مالیاتی در دولت سیزدهم با دو رویکرد مهم عدالتمحوری و حمایت از تولید دنبال شده است و در بیش از یک سال گذشته، این رویکرد آثار مثبتی بر رشد درآمدهای پایدار دولت داشته است. کاهش بار مالی تولید، ارتقای عدالت مالیاتی و بهبود توزیع درآمد از طریق وضع مالیات بر جمع درآمد، حرکت از سمت نظام مالیاتی ممیزمحور به سمت نظام مالیاتی هوشمند دادهمحور، کارآمدسازی مشوقهای مالیاتی و همچنین ایجاد ارتباط میان نظام مالیاتی و نظام حمایتی از مهمترین اهداف دولت در مسیر اصلاح نظام مالیاتی بوده است. اجرای بخش قابلتوجهی از سازوکارهای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان یعنی راهاندازی سامانه و اتصال پایانههای فروشگاهی به پروندههای مالیاتی، از دستاوردهای مالیاتی دولت سیزدهم بوده که نقش مهمی در ایجاد شفافیت در مبادلات اقتصادی و بهتبع آن کاهش زمینههای فرار مالیاتی داشته است.
مجموع این اقدامات و بهویژه ایجاد ارتباط میان تراکنش بانکی و فعالیت اقتصادی اشخاص موجب شد تعداد اشخاص حقیقی دارای اظهارنامه مالیات عملکرد از حدود ۲.۶میلیون فقره در سال ۱۴۰۰ به ۵.۳میلیون در سال ۱۴۰۲ افزایش و درآمد ابرازی آنها از حدود ۳هزار میلیارد تومان به ۳۱هزار میلیارد تومان (۱۰برابر) افزایش یابد. این اقدامات به همراه سایر موارد از جمله تلاشهای دولت برای شناسایی فراریان مالیاتی همچون تفکیک حسابهای تجاری از حسابهای غیرتجاری و حرکت سازمان امور مالیاتی به سمت دادهمحوری و الکترونیکی کردن فرآیندهای شناسایی و وصول مالیات، منجر به رشد درآمدهای مالیاتی شد. در واقع رشد درآمدهای مالیاتی طی دوره استقرار دولت سیزدهم همواره بیش از ۵۰درصد بوده که این امر در سنوات گذشته سابقه نداشته است و بر همین اساس در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ افزایش درآمدهای مالیاتی به میزان ۴۹.۸درصد در ادامه همین رویه پیشبینی شده است.
مرکز روابطعمومی و امور بینالملل