کد خبر: 2157 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 05 دی 1401
رابطه ناگسستنی سیاست خارجی با اقتصاد ونزولائی شدن؛
هشداری که شنیده نشد
پیش از انتخابات بسیاری از کاندیدهای مخالف دولت معتقد بودند که وضعیت اقتصادی ربطی به تحریم و برجام ندارد و این دولت است که نمی تواند از عهده کار بر بیاد. حالا اما با به قدرت رسیدن این طیف انگار واقعیت چیز دیگری می گوید. حتی در دولت قبل نیز بارها کارشناسان هشدار داده بودند که در صورت ادامه این روند خطر ونزوئلایی شدن اقتصاد وجود دارد. هر چند که تا آن مرحله فاصله داریم اما همچنان این خطر احساس می شود.
اتاق بازرگانی تهران در تازهترین گزارش خود به بررسی وضعیت اقتصاد جهانی پرداخته که طبق برآوردهای تورمی صورت گرفته، ایران در رتبه سوم قرار دارد. این گزارش نشان میدهد در ماه اکتبر سال 2022 کشور آرژانتین با تورم 88 درصدی بدترین عملکرد را در بین کشورهای منتخب داشته است. پس از آن کشور ترکیه قرار دارد؛ با تورم 85.5 درصدی! در رتبه سوم هم ایران قرار گرفته است.
استناد این گزارش به اطلاعات مهرماه مرکز آمار است که بر اساس آن تورم نقطه به نقطه به 48 درصد رسیده بود. در ادامه این گزارش آمده است که پاکستان با ۲۶، لهستان با ۱۷ و روسیه، شیلی و ازبکستان نیز با تورم ۱۲ درصدی در رتبههای بعدی قرار دارند. در ضمن، میانگین تورم در منطقه یورو حدود ۱۰ درصد اعلام شده است.
در همین زمینه فریدون مجلسی دیپلمات سابق به شفقنا می گوید: کسی که نیازمند است به سمت توافق میرود. سالها نسبت به ونزوئلایی شدن ایران هشدار دادیم ولی کسی توجه نکرد. امروز پول ایران بی ارزش شده است. هر گروهی بر سر کار می آید میگوید دلار را در عرض پنج ماه به ۵ هزار تومان می رسانم و این نرخ حباب است و… ولی موفق نبودند از طرفی استراتژی جهان و به ویژه غرب برای به زانو در آوردن دشمنانش از جمله روسیه و ایران این است که آنها را در جنگهایی فرسایشی درگیر کند. این وضعیت هزینه های فوق العاده ای را بر دشمنان غرب تحمیل می کند که از بودجه های ناتوان آنها ساخته نیست. این وضعیت دولتها را از پا درمیآورد توقعات مردم برآورده نمی شود و نارضایتی مردم بدون نیاز به جنگ و جدال خارجی هدف غرب را محقق می کند. بحرانهایی در داخل ایجاد می شود و آنها را به اهدافشان می رساند. طبیعی است که هر دشمنی به دشمنی اش ادامه خواهد داد وقتی پرچم دیگران را آتش میزنیم باید آمادگی داشته باشیم که پرچم ما را هم آتش بزنند وقتی از دیوار سفارت بالا می رویم باید آمادگی داشته باشیم که از دیوار خانه ما هم بالا بروند.
ممکن است ایران را به عنوان ناقض فصل هفتم منشور ملل متحد مجددا به شورای امنیت ببرند
مجلسی با تاکید بر اینکه باید به قواعد بازی بین الملل تن بدهیم گفت: باید به قطعنامه های شورای امنیت احترام بگذاریم. احترام در فضای بین الملل دو جانبه است نمی توان انتظار داشت ما احترام نگذاریم ولی طرف مقابل به ما احترام بگذارد. ممکن است ایران را به عنوان ناقض فصل هفتم منشور ملل متحد مجددا به شورای امنیت ببرند. من آرزومند هستم این وضعیت پیش نیاید و عملیاتی بر علیه ایران صورت نگیرد. این عملیات به شکل پیاده نظام و به شکل اسیر گرفتن و چنین موارد توهمی نخواهد بود بلکه زیربناها و زیرساخت های اقتصادی کشور را نابود می کند که تتمه سرمایه های نیم قرن کشور برای آنها صرف شده است. من امیدوارم مسئولان به حقوق ملت و منافع ملی و آینده کشور و ضررها و زیانها توجه داشته باشند و اجازه بدهند صلح و آرامشی برقرار شود تا کشور از انزوا خارج شود.
این دیپلمات سابق با بیان اینکه با قبول اصول و مقررات بین المللی ایران باید حسن نیت خود را ثابت کند اظهار کرد: افایتیاف پروتکلهایی است که تراکنش های بانکی در کمک به تروریست و خرید و فروش مواد مخدر و فحشا و باچاق انسان را نفی می کند. با عدم پذیرش اف ای تی اف هر گونه ادعای مذاکره ای مردود است چون به فرض پذیرش توافق اگر ایران بخواهد با دنیا مراوده اقتصادی داشته باشد اف ای تی اف مانع خواهد شد ما ناچاریم زمانی قواعد دنیا را بپذیریم و تن در بدهیم و این پذیرش هر چقدر دیر تر شود بهایی که بابت آن میپردازیم سنگین تر خواهد بود.