سرمقاله

هاشمی چه زمانی تنها شد؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • جشنواره بلک فرایدی در نخل مارکت
  • چهارمین «گزارش پایداری» ایرانسل منتشر شد
  • مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران؛ تمرینی برای پایداری ارتباطات
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 22146  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 23 دی 1402
    دلیل حمله آمریکا و انگلیس به یمن بررسی می‌شود
    خاورمیانه در نقطه جوش
    گروه بین الملل - رسانه‌های بین‌المللی بامداد جمعه (‌۲۲ دی ماه ۱۴۰۲) از حملات مشترک آمریکا و انگلیس علیه اهدافی در چند استان یمن خبر دادند. جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز در پی این حملات در بیانیه‌ای گفت که «با دستور من و همکاری انگلیس و حمایت استرالیا، بحرین، کانادا و هلند حملات موفقیت آمیزی علیه اهداف حوثی‌ها در یمن انجام دادیم.»
    بایدن مدعی شد: این حملات پاسخ مستقیم به حملات بی‌سابقه حوثی‌ها (انصارالله) علیه کشتی‌های بین‌المللی در دریای سرخ است.
    صبح روز جمعه نیز یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در بیانیه‌ای درباره حمله بامداد امروز آمریکا و انگلیس به یمن گفت: دشمن آمریکایی و انگلیسی تجاوزی را با ۷۳ حمله به یمن انجام داد. این تجاوز منجر به شهادت ۵ تن و زخمی شدن ۶ تن از نیروهای مسلح یمن شد. ما در هدف قرار دادن تمام طرف‌هایی که از سوی آن تهدید می‌شویم تردید نخواهیم کرد. این تجاوز هرگز ما را از موضع خودمان درباره حمایت از مظلومیت ملت فلسطین باز نخواهد داشت.
     در واکنش به حملات انگلیس و امریکا به یمن، محمدعلی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی یمن تاکید کرد: حملات آمریکا و انگلیس به یمن وحشیانه و تروریستی است. این حملات تجاوزی عمدی و توجیه نشدنی و اقدامی وحشیانه است.
    وی افزود: حملات آمریکا و انگلیس به یمن مجددا نشان داد که این دو کشور تجاوز به غزه و یمن را مدیریت می‌کنند. حمله آمریکا تجاوزی آشکار است و در زمانی صورت گرفته که جهان به دنبال توقف کشتار در غزه است. این حملات بدون پاسخ نخواهد ماند.
    حملات نظامی آمریکا و انگلیس به یمن با واکنش کشورهای مختلف جهان مواجه شده است و اکثریت این کشورها نسبت به گسترش دامنه جنگ در منطقه هشدار داده‌اند.
     در همین چارچوب روسیه به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی این موضوع شد.
    ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز در روز جمعه ۲۲ دی ماه در یک موضع گیری رسانه‌ای، حملات نظامی بامداد جمعه آمریکا و انگلیس به چند شهر یمن را شدیدا محکوم کرد و آن را اقدامی خودسرانه، نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی یمن و نقض قوانین و مقررات و حقوق بین‌الملل دانست.
    در همین رابطه سید هادی برهانی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که به نظر وی علت تجاوز نیروهای آمریکایی و انگلیسی به یمن چیست؟ اظهار کرد: این دو کشور از فشار بر اسرائیل و توفیق ارتش یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی نگران هستند. ارتش اسرائیل عملا در برابر حملات انصارالله و ارتش یمن نتوانست کاری انجام دهد و این برای اعتبار و آبروی اسرائیل یک افتضاح بود و چهره ضعیفی از ارتش اسرائیل نشان می‌داد. از اینرو اسرائیل، آمریکا و متحدان غربی را برای واکنش نسبت به انصارالله تحت فشار قرار داد.
    وی در این ارتباط افزود: متاسفانه گروهی در آمریکا و انگلستان منافع اسرائیل را بر منافع ملی این کشورها ترجیح می‌دهند. با حمایت این گروهها، اسرائیل با جان سربازان آمریکایی و غربی و با اموال مردم آمریکا و انگلستان با دیگران می‌جنگد.
    وی در پاسخ به این پرسش که آیا برای زمان این حمله نیز دلیل خاصی می‌بینید؟ گفت: مهمترین دلیل حمله در این زمان خاص را برگزاری محاکمه اسرائیل به اتهام نسل کشی فلسطینی‌ها می‌بینم. این دادگاه که پنجشنبه شروع شد توجه زیادی را در جهان جلب کرد. در جریان برگزاری این دادگاه که علنی است و مستقیما توسط شبکه‌های تلویزیونی پخش می‌شود مردم در جریان ادله محکومیت اسرائیل قرار می‌گیرند و این نه تنها برای اسرائیل یک فاجعه است بلکه سرشکستگی و آبروریزی بزرگی برای آمریکا و انگلستان است که در این تجاوز وحشیانه و نسل کشی از اسرائیل حمایت کردند. این حمله اینک تیترهای اول خبری جهان را (که روز پنجشنبه به دادگاه اسرائیل اختصاص داشت) عوض کرد و روز جمعه تیتر اول رسانه‌ها حمله به یمن است.  
    این استاد دانشگاه در واکنش به این سوال که پاسخ یمن به این تجاوز را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ اظهار کرد: یمن براساس امکانات و حقوق خود از خود دفاع خواهد کرد اما به نظر بنده باید مراقب چند ملاحظه باشد. اولا اجازه ندهد دادگاه نسل کشی اسرائیل تحت الشعاع قرار بگیرد و نقشه آمریکا و اسرائیل از این طریق عملی بشود. ثانیا فشار را از روی اسرائیل برندارد و مقابله با اسرائیل را به درگیری با کشورهای دیگر که مطلوب اسرائیل است تبدیل نشود. ثالثا این مسئله به امر اختلاف برانگیز در میان کشورهای عربی و اسلامی تبدیل نشود. وی افزود: اگر این ملاحظات مورد توجه قرار نگیرد آمریکا و اسرائیل موفق می‌شوند به اهداف خود برسند و اولین قربانی این توفیق مردم بیگناه و بی پناه غزه هستند.
    وضعیت پیچیده می‌شود
    در همین راستا کارشناسان معتقدند، اختلافات فزاینده بین دولت بایدن و کشورهای کلیدی عربی بر سر یمن، تلاش‌های ایالات متحده برای خنثی‌کردن حملات حوثی به کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ را پیچیده می‌کند. مقامات عربی گفتند که نه عربستان سعودی و نه امارات متحده عربی علاقه‌ای به حمایت از عملیات نظامی جدید علیه حوثی‌ها ندارند؛ اما آسمان کشور خود را برای اجرای حملات باز گذاشتند. دیگر کشورهای کلیدی عربی مانند قطر و مصر نیز تمایلی به پیوستن به هر عملیاتی نشان ندادند و بخشی از آن به این دلیل است که آنهانمی‌خواهند در جنگ اسرائیل علیه حماس در کنار غرب دیده شوند. حوثی‌ها علناً حملات خود را باهدف تضعیف توانایی اسرائیل برای انجام تجارت بین‌المللی و بازسازی ارتش آن توصیف کردند. در همین راستا برخی کشورهای عربی نسبت به حمله امریکا موضع بی‌طرفانه‌ای گرفتند.
    به گزارش خبرآنلاین، از جمله این افراد محمد بن عبدالرحمن ال ثانی، وزیر امور خارجه قطر بود که روز یکشنبه در دوحه در یک کنفرانس مطبوعاتی با بلینکن گفت: «ما هرگز یک اقدام نظامی را در قطعنامه سازمان مللن می‌بینیم.” بنابراین، ما امیدواریم که دراسرع‌وقت از طریق ابزارهای دیپلماتیک خود، آنچه را که برای کشتی‌های غیرنظامی اتفاق می‌افتد متوقف کنیم. این بهترین راه ممکن خواهد بود.»
    لذا تحلیلگران روابط بین‌الملل هر گونه استمرار وضعیت جنگی در دریای سرخ را منوط به نوع و شدت پاسخ انصارالله ارزیابی کرده‌اند. موضوعی که باید در ساعات آینده انتظار آن را داشت تا عملی شود.