کد خبر: 22811 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 03 بهمن 1402
یک کارشناس مسائل منطقه:
هیچ تقارنی میان حماس و تلآویو بر سر تبادل اسرا وجود ندارد
یک کارشناس مسائل منطقه گفت: تشکیلات خودگردان فلسطین مانع برگزاری انتخابات در فلسطین بوده و این خود یک مشکل اساسی به حساب میآید.
صباح زنگنه، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به شروط سهگانه حماس برای تبادل اسرای اسرائیلی اظهار کرد: وجود اسرای اسرائیل در دست حماس یک واقعیت است و آثاری را به دنبال دارد؛ به گونهای که این اسرا خانواده دارند و آنها حدود ۱۰۷ روز است که خواهان آزادی اسرای اسرائیلی هستند. این روند به جایی رسیده که حالا انتقادهای تندی علیه نتانیاهو انجام شده و به هر ترتیب در داخل اراضی اشغالی هم این انتقادها علیه کابینه تلآویو به اوج خود رسیده است. در این میان باید توجه شود که اسرائیل در این مدت دست به هر کاری زده تا بتواند اسرای خود را پیدا کند و از بار مشکلات بکاهد؛ تا جایی که حتی از مدرنترین تجهیزات نظامی و اطلاعاتی استفاده شده و حتی سربازان اسرائیل در پی آن هستند که این اسرا را زنده پیدا کنند ولی هنوز این اقدام عملیاتی نشده است.
به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: این در حالیست که رژیم صهیونیستی با بازداشتهای گسترده در کرانه باختری و مناطق قدیمی فلسطین و حتی در اردوگاه جنین به دنبال آن است که بتواند یک مابه ازای مهم را برای خود رقم بزند. توجه داشته باشید که تداوم عملیاتها و حملات علیه فلسطین و غزه هم پذیرفته شده نیست. همچنین سازمانهای بینالمللی هم این مسائل را قبول ندارند و حتی معتقدند که رفتار تلآویو در غزه موجب شده که کمکرسانی مختل و با تاخیر انجام شود. از سوی دیگر نتانیاهو هم میداند که پذیرفتن سه شرط حماس برای تبادل اسرا اعم از پایان جنگ در غزه، خروج نظامیان اسرائیل از غزه و بقای حماس به معنای پایان عمر سیاسی و حتی حیات کابینه رژیم صهیونیستی است. به همین دلیل آنها هم به دنبال اعمال فشار از ناحیه خود و بر اساس راهبرد مشخصشان هستند.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: در اینجا علاوه بر این سه شرط، مسأله مدیریت غزه بعد از جنگ توسط حماس و مخالفت اسرائیل با آن هم مشهود است. باید توجه شود که اساساً تصمیمگیری در خصوص وضعیت غزه به عهده فلسطینیها خواهد بود و دولتهای عربی به انضمام اروپا، آمریکا و اسرائیل نمیتوانند سهمی در این بین برای خود قائل شوند. مردم فلسطین در هر شرایطی به انتخابات پایبند بودهاند و به نظرم نمیتوان این شاکله سیاسی را با فشار غرب از بین برد یا رأی مردم را خرید و آن را مهندسی کرد. واقعیت این است که سالهای سال است که تشکیلات خودگردان فلسطین مانع برگزاری انتخابات در فلسطین بوده و این خود یک مشکل اساسی به حساب میآید. شاید فشار ایالات متحده و اسرائیل روند انتخابات را به تأخیر بیندازد اما نمیتوانند آن را به هر ترتیب از بین ببرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: حوادث ۱۰۰ روز اخیر در غزه نشان داد که مردم فلسطین هم در این میان تمایل بیشتری به حماس و مقاومت فلسطین پیدا کردهاند. فشارهای متعددی علیه تلآویو در مورد جنگ غزه و به خصوص اسرای اسرائیلی وجود دارد و از سوی دیگر فشارهای ایالات متحده به رژیم صهیونیستی هم روز به روز بیشتر میشود. تل آویو بارها شرایط خود را برای تبادل اسرا و آتشبس اعلام کرده و حماس هم شروط خود را ارائه داده است اما مسأله اینجاست که فعلاً هیچ تقارنی میان این دو وجود ندارد. معتقدم شرایط به اینگونه باقی نخواهد ماند و باید توجه کرد که مردم فلسطین هم در زیر فشارهای زیادی قرار دارند و باید دید که فراز و فرودهای این پرونده طی روزهای آینده به کدام سمت میرود.