کد خبر: 22971 | صفحه ۵ | جهان ورزش | تاریخ: 08 بهمن 1402
یار ویژه حسن یزدانی برای نبرد المپیک
نسخه کورتانیدزه: علیرضا حیدری علیه دیوید تیلور!
حسن یزدانی و علیرضا حیدری که در مراسم مدالآوران تاریخ المپیک در کنار هم نشسته بودند، وجه مشترک جالبی با هم دارند.
به گزارش ورزش سه، در جشن مراسم سده المپيک در سالن اجلاس تهران دو بزرگ تاريخ کشتى آزاد ايران با ١٥ مدال المپيک و جهان کنار هم نشسته بودند، جايى که نسخه کورتانيدزه پيچ عليرضا حيدرى براى تيلور کشى تحويل حسن يزدانى شد.
در تاريخ کشتى آزاد دنيا از منظر تعداد مدال در دو آوردگاه مهم المپيک و قهرمانى جهان، حسن يزدانى با ٩ مدال، جهان پهلوان غلامرضا تحتى با ٧ مدال، عبدالله موحد و عليرضا حيدرى نيز با شش مدال پرافتخارترين کشتىگيران ايران به حساب مىآيند.
ردهبندى قهرمانان کشتى در دنيا از دو منظر هميشه مورد توجه قرار داشته يکى مرغوبيت مدال و ديگرى هم تعداد آن که در نيم قرن کنونى حسن يزدانى و عليرضا حيدرى به ترتيب با کسب ٩ و شش مدال المپيک و قهرمانى جهان از محبوبيت ويژهاى در اقشار مختلف جامعه برخوردار بودهاند.
جدا از جامهاى جهانى تيم به تيم در کشتى، عليرضا حيدرى در رقابتهاى المپيک و قهرمانى جهان به آمريکايىها بباز نبود و حسن يزدانى هم برابر روسها. اما هر دو در روى تشک رقيب سنتى چغر بد بدنى را مقابل خود ديدند که اگر در يک برهه زمانى به هم نمىخوردند، بىشک رنگ مدالهايشان فقط طلا بود و بس.
الدار لوکا کورتانيدزه گرجستانى با ٧ مدال المپيک و جهان برابر عليرضا حيدرى و ديويد موريس تيلور با ٥ مدال که چهار عدد آن طلاست و تنها نقرهاش نيز با شکست مقابل حسن يزدانى به دست آمده است.
عليرضا حيدرى در اولين تجربه قهرمانى جهان فقط يکبار در نيمه نهايى ١٩٩٧ به ميزبانى کراسنويارسک روسيه و وزن ٨٥ به “لزلى لايل گاتچز” آمريکايى باخت و برنز گرفت. حسن يزدانى هم همچنين در اولين تجربه بزرگسالان در فينال ٧٠ کيلوگرم ٢٠١٥ قهرمانى جهان به ميزبانى لاس وگاس آمريکا کشتى فينال را مقابل حريف روس خود ماگومد رسول مختاروویچ گاژی ماگمدوف واگذار کرد تا نقرهاى شود.
جالب اينکه کشتىگير آمريکايى تنها با يک طلا و برنز و کشتىگير روس با دو طلاى قهرمانى جهان به پايان راه قهرمانى رسيدند اما عليرضا حيدرى و حسن يزدانى به ترتيب با نباختن به هيچ آمريکايى و روسى ديگر مدالهاى خود را تا مىتوانستند افزايش دادند و در المپيک هم روى سکو ايستادند.
حيدرى چهار بار با کورتانيدزه کشتى گرفت که بعد از سه باخت توانست او را در المپيک ٢٠٠٤ آتن درهم شکند و حسن يزدانى هم با توجه به پنج شکست مقابل تيلور حريف سنتى را در فينال قهرمانى 2021 نروژ به خاک و خون کشيد تا طلا را مال خود کند.
اگر کورتانيدزه هم دورهى عليرضا حيدرى نبود او اکنون دو مدال المپيک داشت و دو طلاى قهرمانى جهان بيشتر، و البته همدوره نبودن تيلور و حسن هم باعث مىشد يل جويبار حال دو طلاى المپيک داشته باشد و سه طلاى جهان نيز بيشتر.
عليرضا حيدرى زيرهاى سر روى از بغل فوقالعادهاى مىگرفت که به خوبى آنها را به دوخم تبديل مىکرد. حيدرى چپ گارد بود اما با دست غير گارد، پاى موافق را چنان مال خود مىکرد و تبديل به دوخم که در المپيک آتن همه را اينچنين جان به لب کرد، شگردى که به خوبى از يعقوب جويبارى فرا گرفته بود.
شگردى که با آن بلاخره کورتانيدزه را درهم شکست و به خاک و خون کشيد تا غول گرجستانى در ٢٠٠٤ آتن بىمدال بماند.
على حيدرى در فيتيله پيچ و بارانداز بينظير بود و زيرگير قهارى که وقتى به پا مىرسيد کار تمام بود البته اين سالها کامران قاسمپور شمهاى از سبک کشتى او را به نمايش گذاشته است.
و اما حسن يزدانى استاد زير کتف زدن و به اصطلاح “گاو تاب” کردن حريفان از بالا. يل جويبار از هر دو پا زير مىگيرد، در کنده کشى، بارنداز، سگک دوبل و حتى “لگنه” تبحر دارد و عکسالعملهايش در چرخشهاى کشتى بسيار ديدنى به حساب مىآيد که اگر کسى به او بپيچد بىشک با هوش بالاى حسن يزدانى امتياز خواهد داد.
بىشک يکى از راههاى بردن ديويد تيلور در المپيک ٢٠٢٤ پاريس توسط حسن يزدانى از نسخهى کورتانيدزه پيچ عليرضا حيدرى خواهد گذشت جايى که بىشک فرمولهاى اوليه آن در محل و هنگام ثبت اين عکس بين دو بزرگ کشتى ايران دست به دست شده است.
حسن يزدانى مى تواند با بهره بردن از توصيههاى بزرگانى چون عليرضا حيدرى براى دومينبار در پاريس ديويد تيلور را درهم شکند و طلاى المپيک را به گردن آويزد تا پرافتخارترين ورزشکار المپين تاريخ ورزش ايران نام گيرد.
راه بردن تيلور را از منظر روانى و فنى بيش از هر کسى عليرضا حيدرى بلد است که خودش سرشاخ شدن با غولى چون کوتانيدزه را تجربه کرده است.
کشتى آزاد ايران در المپيک پاريس بيش از هر چيز نيازمند بهره از گنجينه تجربيات بزرگان و عنوانداران خود است و نبايد از خرد جمعى و جلسات فنى و آناليز اين چنينى غافل بماند.