کد خبر: 23396 | صفحه آخر | تاریخ: 14 بهمن 1402
«داروین در عهد قاجار»
نشست نقد و بررسی کتاب «داروین در عهد قاجار» برگزار میشود.
به گزارش ایسنا،نشست هفتگی شهر کتاب در روز سهشنبه ۱۷ بهمن از ساعت ۱۶ به نقدوبررسی کتاب یادشده اختصاص دارد که با حضور امیرمحمد گمینی و محمد معصومی در مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه سوم برگزار میشود و ورود برای علاقهمندان آزاد است.
در معرفی این کتاب آمده است: بهتازگی کتاب «داروین در عهد قاجار» با مقدمه و تصحیح محمد معصومی و به همت نشر کرگدن منتشر شده است.
این کتاب دربردارنده سه رساله فارسی قاجاری درباره نظریه تکامل داروین است. اولین رساله از محمدعلی سنقری حائری با نام مرآت العقل است که تا شوال ۱۳۳۰ ق. نوشته شده است. گمان میرود این کتاب قدیمیترین رساله فارسی باشد که عالمی شیعی در ایران نوشته و در آن نام داروین و اصول چهارگانه نظریهاش ذکر شده است. سنقری نقدی کلامی به اندیشههای داروین دارد و با نقل از کتابهای اسدآبادی و حسین جسر میکوشد افکار مادّی را از منظری عقلی نقد کند. تنقید مقاله دارونیستها اثر سیداسدالله خارقانی دومین رساله در این کتاب است. این رساله نسبتاً مختصر رویکردی جدلی دارد و بیشتر به نظریه داروین درباره انسانها میپردازد.
داروین و حکمای مشرقزمین، یا سردارنامه، به قلم میرزا عنایتالله دستغیب شیرازی سومین رساله این کتاب است که در شیراز، به سال ۱۳۴۲ ق، چاپ سنگی شده است. از مدعیات نویسنده آن است که نظریه داروین را میتوان در کتابهای رازی، حکمای مسلمان، ازجمله ملای رومی، ملاصدرا، ابوعلی مسکویه رازی، ملاهادی سبزواری و دیگران، بازجست؛ و این یعنی داروین مطلب تازهای به جهان علم عرضه نکرده است.