سرمقاله

نیاز به تدبیر جدید در سیاست نه جنگ نه مذاکره ‪/‬ ابوالفضل فاتح

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 23568  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 17 بهمن 1402
    خروج بیمارستان‌های نیمه‌تمام از «کُما»
    فرسودگی درمان
    گروه جامعه - تکمیل پروژه‌های بهداشتی و درمانی چندین ساله نیمه‌تمام و محرومیت‌زدایی از سلامت؛ استراتژی که در دولت سیزدهم با جدیت دنبال شد و اکنون سرعت اتمام پروژه‌های حوزه سلامت مشهود است؛ مسوولان نیز معتقدند که مردم ثمره آن را بزودی خواهند دید.
    به گزارش ایسنا، رویکرد دولت سیزدهم در حوزه عمرانی سلامت از ابتدا تاکنون، اتمام و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام بهداشتی و درمانی بوده است؛ این موضوع همواره دغدغه‌ای در وزارت بهداشت بوده؛ چنانچه تعیین تکلیف این پروژه‌ها را در دستور کار قرار دادند؛ به شکلی که از دو سال گذشته تاکنون حدود ۱۶ هزار تخت بیمارستانی فقط در حوزه درمان تحویل داده شده است.
    از طرف دیگر همواره عنوان شده که استراتژی وزارت بهداشت، ارائه تمام خدمات بهداشتی و درمانی مورد نیاز مردم در استان‌های محل سکونت‌شان است تا به این ترتیب نقل و انتقال بیماران به سایر استان‌ها کاهش یابد و در همین راستا نیز هدف‌گذاری ویژه‌ای برای برخی مناطق خاص بویژه مناطق محروم و مرزی و همچنین جنوب استان تهران که محرومیت زیادی در حوزه سلامت دارند، شده است.
    اَبَر بیمارستان‌ها؛ سیاست وزارت بهداشت در حوزه درمان
    در این بین اما سیاست ساخت کلان‌بیمارستان‌ها از اولویت‌های مهم وزارت بهداشت بوده؛ به طوری که افتتاح چند اَبَر بیمارستان را طی دو سال گذشته شاهد بودیم و به این ترتیب پس از انقلاب اولین بیمارستان‌های ۱۰۰۰ تخت‌خوابی در این دولت ساخته شد و در همین راستا، کلان بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی حضرت مهدی(عج) و بیمارستان غدیر با بیش از ۸۲۱ تخت در پایتخت افتتاح شد. بر همین اساس تعریف پروژه‌های ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تختخوابی در گیلان، مازندران، خراسان رضوی، هرمزگان، مرکزی، اردبیل، فارس و همدان و ... از دیگر نمونه‌هایی است که وزارت بهداشت در راستای استراتژی ایجاد بیمارستان‌های بزرگ و کلان تعریف کرده است.
    بیمارستان کودکان حکیم نیز از دیگر پروژه‌هایی بود که تحت عنوان نخسـتین بیمارسـتان تخصصـی دولتی کـودکان در سال‌های پـس از انقـلاب و به عنوان بزرگترین پردیس سلامت شهر تهران به بهره‌برداری رسید و رکورد ساخت بیمارستان در ۲۷ ماه را به ثبت رساند.
    گشایش گره‌ای ۳۴ ساله
    افتتاح بیمارستان امام خمینی شهریار پس از ۳۴ سال انتظار نیز از دیگر پروژه‌های درمانی بود که در این دولت به ثمر نشست؛ به طوری که عملیات احداث این بیمارستان در شهرستان شهریار از ۳۴ سال قبل آغاز و تا سال گذشته به پیشرفت ۷۶ درصدی رسیده بود و رییس جمهور پس از سفر اردیبهشت ۱۴۰۱ خود به این شهرستان، دستور داد مشکلات اداری و مالی تکمیل آن در کوتاه‌ترین زمان رفع شود و نهایتا این بیمارستان آبان‌ماه امسال با حضور رییس جمهور به بهره‌برداری رسید.
    فقر درمانی در تهران و برنامه ساخت کمربند بیمارستانی
    در مجموع مناطق جنوبی تهران از جمله مناطقی هستند که مسوولان در دوره‌های مختلف نسبت به فقر درمانی و وضعیت بهداشت آن همواره ابراز نگرانی کرده‌اند؛ بر همین اساس هم گفته می‌شود از ابتدای کار وزارت بهداشت دولت سیزدهم، در تهران و با اولویت مناطق جنوبی ۹۶۳۶ تخت بیماستانی در دست ساخت قرار گرفت که تاکنون حدودا بیش از ۳۰۰۰ تخت آن تحویل داده شده است. همچنین وزیر بهداشت در این باره عنوان داشته که «در دولت سیزدهم یک کمربند بیمارستانی در تهران پیش‌بینی شده که شامل بیمارستان شهید سلیمانی فردیس، شهریار، ملارد، فاز دوم بیمارستان فیروزآبادی شهرری، فاز جدید بیمارستان ورامین و پیشوا و بومهن است که یا به تازگی افتتاح شده‌اند و یا در آستانه بهره‌برداری قرار دارند.»
    رکوردی بی‌سابقه
    در هر حال بنابر اعلام مسوولان وزارت بهداشت، در حوزه درمان ۷۹ پروژه مهم بیمارستانی دیگر نیز در دستور کار است و بین ۸ تا ۱۰ بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی در دست ساخت، طراحی و تامین مالی قرار دارد و در مجموع گفته می‌شود تا پایان امسال قرار است ۷۰۰۰ تخت بیمارستانی دیگر نیز با اولویت مناطق محروم و مرزی، تکمیل، تجهیز و تحویل شود که در تاریخ کشور بی‌سابقه و رکورد است؛ به این ترتیب سر جمع تا پایان امسال و طی دو سال فعالیت دولت سیزدهم، حدود ۲۳هزار تخت بیمارستانی به مجموعه ناوگان تخت‌های بیمارستانی کشور اضافه می‌شود.
    دگرگونی چهره مراکز درمانی
    با این حساب، اکنون بالغ بر ۱۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور داریم و می‌توان گفت که افزایش ۱۰درصدی مجموع تخت‌های بیمارستانی پس از انقلاب، طی همین دو سال اخیر صورت گرفته است؛ وزارت بهداشتی‌ها نیز عنوان می‌کنند که برای مدیریت واحد بیمارستان‌ها و رفع مشکل ضریب اشغال تخت، برنامه دارند و به این ترتیب است که دکتر بهرام عین‌اللهی - وزیر بهداشت ضمن ابراز امیدواری نسبت به تحویل ۴۰۴۰ پروژه بهداشتی تا پایان هفته دولت سال ۱۴۰۳، معتقد است که چهره بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در نظام سلامت در دولت سیزدهم متفاوت خواهد شد.
    دستاوردهای سفرهای استانی
    در همین راستا، رحیمی، معاون توسعه وزارت بهداشت، سفرهای استانی ریاست جمهوری را بسیار ارزشمند می‌داند و در این باره پیش از این گفته است که «کار مطالعاتی و کارشناسی سنگینی قبل از هر سفر استانی انجام می‌شود و در این سفرها تاکنون ۳۸۸ مصوبه خوب داشته‌ایم. یکی از الگوهای ما این است که پروژه‌هایی که در دل سفر قرار می‌گیرد را به اتمام برسانیم. ۳۵ پروژه را با استفاده از همین ظرفیت پیش بردیم و به نوعی ۳۸۸ هزار متر مربع بنا را در این مسیر افتتاح کنیم. اعتباراتی که در این سفرها انجام می‌شود ۳۸ درصد در سازمان برنامه داریم که نسبت به دوره چهارساله خود عدد خوب و امیدوارکننده‌ای است که تکالیف ستاد وزارت و دانشگاه‌های علوم پزشکی از عدد ۵۰ درصد عبور کرده است که برای کمتر از ۲ سالی که از عمر این سفرها می‌گذرد، عدد بسیار خوبی است.»
    در این میان البته بیمارستان‌های قدیمی و فرسودگی آنها معضل چندین ساله نظام سلامت است که تا زمان به بار نشستن پروژه‌های جدید و جایگزینی آنها، نمی‌توان ارائه خدمات درمانی را در این مراکز قدیمی رها کرد؛ بنابراین فعلا تنها راه چاره، بهسازی و بازسازی این بیمارستان‌هاست؛ معاون توسعه وزارت بهداشت همچنین پیش از این درباره نوسازی و بهسازی بیمارستان‌ها گفته بود: «بخشی از کار ما نوسازی ناوگان بیمارستانی است؛ به شکلی که بیمارستان جایگزین در کنار بیمارستان قدیمی بسازیم؛ البته بحث بهسازی تاسیسات بیمارستانی نیز در دستور کار ما قرار گرفته است و قرار است تاسیسات زیربنایی ۵۰۰ بیمارستان را با همکاری سازمان برنامه و بودجه بهسازی کنیم. این کار را در قالب تفاهم‌نامه «۵۰۵۰» می‌شناسیم که ۵۰ درصد از منابع آن را وزارت بهداشت و ۵۰ درصد دیگر را دانشگاه‌ها تامین خواهند کرد.»
    همچنین به اذعان سعید کریمی، معاونت درمان، وزارت بهداشت توانسته است طی دو سال گذشته، تعداد تخت‌های «پی ای‌سی‌یو» را افزایش دهد؛ به طوری که پیش از این تعداد تخت‌های پی‌ ای‌سی‌یو معادل ۵۰۰ مورد بود که در حال حاضر تعداد این تخت‌ها به ۱۰۵۰ مورد رسیده است و تعداد تخت‌های آی‌سی‌یو نیز به ۲۵۰۰ تخت رسیده است.
    در بخش درمان علاوه بر این پروژه‌های بیمارستانی، طرح توسعه‌ای اورژانس‌ها نیز پیگیری شده است؛ به شکلی که به اذعان معاونت توسعه وزارت بهداشت، در این دولت بیش از ۲۵ پروژه توسعه اورژانس پیش برده شده و همچنین حدود ۱۶ کلینیک تخصصی، بیش از ۵۲ پایگاه و مرکز فوریت‌های پزشکی تحویل داده شده است.
    اشتغال ۵۸۰ هزار نفر در وزارت بهداشت
    در مجموع در حال حاضر بیش از ۵۸۰ هزار نیروی انسانی در وزارت بهداشت فعالند که در رسته‌ها و رشته‌های مختلف مشغول هستند و البته کمبود نیروی انسانی همواره به دلیل شرایط خاص نظام سلامت مشهود بوده و اکنون هم به همین شکل است. در همین راستا اخیرا آزمون استخدامی ۲۵ هزار نفر نیرو برگزار شده و نیروهای جدید به تدریج در حال بکارگیری هستند و گفته می‌شود که سیاست آن است که برای پروژه‌های تازه افتتاح شده و مراکزی که تازه زیربار کار رفته‌اند از سهم این مجوزهای استخدامی استفاده می‌شود؛ هرچند که همواره عنوان شده این تعداد نیرو پاسخگوی نیاز و کمبود نیرو در نظام سلامت نیست و مجوزهای استخدامی جدید همچنان از سوی مسوولان مربوطه در حال پیگیری است.
    همچنین وزارت بهداشت تاکید دارد که از نیروهای جوان و با انگیزه در پروژه‌های جدید بکارگیری شوند و پیش از این نیز عنوان شده که غیر از استخدام ۲۵ هزار نفر، از ظرفیت نیروهای طرحی و شرکتی در سطوح خدماتی و پشتیبانی در بیمارستان‌ها و بخش‌های جدید افتتاح شده و یا در آستانه افتتاح، استفاده خواهد شد.
    در پایان باید یادآوری کرد که اگرچه همه بیمارستان‌های بزرگ و جنرال از بخش‌های مختلف ارایه خدمات برخوردارند، اما مسوولان وزارت بهداشت امیدوارند که در آینده، بیمارستان‌های تک تخصصی و مراکز ارجاعی بزرگ در کشور ایجاد شوند و با مجموعه اقدامات انجام شده و در دست انجام، محرومیت‌زدایی از حوزه سلامت ودسترسی بیش از پیش به این خدمات را بویژه در مناطق کمتر برخوردار شاهد باشیم.