سرمقاله

تکثر، محیط زیست و آینده ایرانی ‪/‬ میثم‌قهوه چیان

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • آمادگی ایرانسل برای همکاری با استارتاپ‌ها در حوزه هوش مصنوعی
  • برگزاری رویداد ایران‌هلث با حمایت همراه اول نمایشگاه بین‌المللی ایران هلث با حمایت همراه اول به عنوان نخستین اپراتور سلامت کشور، برگزار می‌شود.
  • اعلام بسته تخفیفی ایرانسل ویژه روز جهانی ارتباطات
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 23855  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 24 بهمن 1402
    پاسخ وزارت نفت به خبر ابتکار
    وزارت نفت بزرگترین حامی بخش خصوصی است
    نظر به انتشار گزارشی با عنوان «مقاومت درونی در برابر خصوصی‌سازی و اصلاحات بنیادین» در صفحه نخست روزنامه ابتکار مورخ 14/11/1402 توضیحاتی جهت اطلاع و تنویر افکار مخاطبان آن جریده ارائه می شود:
    1- وزارت نفت به عنوان پیشران اقتصاد کشور، بزرگترین حامی بخش خصوصی است و در زمینه واگذاری شرکتهای خود در قالب اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی و همچنین توسعه و حمایت از تولیدات ساخت داخل، در رتبه نخست قرار دارد.
    2- صنعت نفت ذاتا یک صنعت سرمایه بر و متکی بر دانش و تکنولوژی محسوب می شود که در عین حال دارای ریسکهای فراوانی نیز هست. کوچکترین پروژه های توسعه ای صنعت نفت چند صد میلیون دلار و بسته به ابعاد پروژه گاه تا چند میلیارد دلار سرمایه¬گذاری نیاز دارد. از همین رو شاید تعداد اندکی از شرکتهای خصوصی توان اجرای این پروژه ها را که دارای ریسکهای فروانی نیز هستند، داشته باشند.
    3- تداوم سالها تحریم ظالمانه دنیای استکبار علیه ایران عزیز سبب شده است تا صنعت نفت از سالها قبل با راهبرد «اقتصاد مقاومتی درون¬زا و برون¬نگر» ابلاغی مقام معظم رهبری، از تمام امکان فنی، مهندسی، مدیریتی و مالی کشور برای پیشبرد اهداف خود استفاده نماید و در این مسیر درهای وزارت نفت به روی همه بخشها و فعالان اقتصادی و صنعتی کشور باز بوده و با ساماندهی شرکتهای خصوصی و بخش عمومی و نیمه دولتی در قالب شرکتهای اکتشاف و توسعه (E&P) که حائز شرایط اجرای پروژه های عظیم صنعت نفت هستند، مسیر جدیدی در جهت تحقق اهداف توسعه این صنعت برداشته است و هم اکنون هیچ ظرفیت بزرگ مالی، فنی، مهندسی و مدیریتی اعم از بخش خصوصی، عمومی و نیمه دولتی در کشور نیست که دست کم یک پروژه چند صد میلیون دلاری از صنعت نفت سفارش نداشته باشد. در عین حال، وزارت نفت دولت سیزدهم برای تحقق دغدغه دقیق مقام معظم رهبری درباره فعال¬تر شدن شرکت¬های خصوصی در بالادست صنعت نفت و گاز، در حال طراحی ساز و کارها و ساختارهایی است تا بر مبنای قوانین و اسناد بالادستی، زمینه انحصارزدایی و فعالیت حداکثری بخش خصوصی در بالادست این صنعت فراهم شود.
    4- وزارت نفت با نصب العین قرار دادن فرامین رهبری معظم و فرزانه انقلاب اسلامی، با حمایت از بخش خصوصی توانمند کشور به ویژه شرکتهای دانش بنیان، بسیاری از اولین ها را در تاریخ صنعت نفت تحقق بخشیده است. سیاست دولت سیزدهم در شرایط تحریم افزایش قراردادهای تولید بار اول بوده که در این بخش وزارت نفت با امضای بیش از ۵۴ قرارداد با ۴۳ شرکت دانش‌بنیان طی دو سال گذشته، مقام نخست را در کل سازمان‌های کشور در بخش ساخت بار اول به‌دست آورده است.
    5- هم‌اکنون افزون بر ۶۶۳ شرکت دانش‌بنیان‌ با صنعت نفت در ارتباط و همکاری هستند، هم‌چنین حدود ۴۲۰ شرکت دانش‌بنیان‌ در فهرست بلند وزارت نفت قرار دارند و بقیه شرکت‌ها در پروژه‌های پژوهشی صنعت نفت فعال هستند و فعالیت‌های پژوهشی مورد تأیید صنعت نفت را انجام می‌دهند.
    6- ارزش قراردادهای تولید بار اولی که تاکنون امضا شده، بالغ بر ۸۰ میلیون دلار است که رشد ۵۰۰ درصدی نشان می‌دهد و در نتیجه این قراردادها، شاهد بیش از ۳۵۰ میلیون دلار صرفه‌جویی در موضوع قراردادهای ساخت بار اول بوده‌ایم.
    7- وزارت نفت و معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان‌ ریاست جمهوری در موضوع حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ با امضا توافقنامه¬ای به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار در جهت تولید اقلام گلوگاهی صنعت نفت اقدام کرده اند. در این اقلام هفت کلان‌پروژه تعریف شده و امکان اضافه شدن قراردادهای بعدی و کلان‌پروژه‌های بعدی از سوی کارگروه مربوطه وجود دارد.
    8- از مهم‌ترین اقدام‌های دیگر وزارت نفت امضای ۸۱ قرارداد با دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها به ارزش ۷۷ میلیون دلار و یک‌هزار و ۳۹۸ میلیارد تومان و هفت قرارداد به ارزش ۲ میلیون دلار و یک‌هزار میلیارد تومان با شرکت‌های فناور وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است.
    9- وزارت نفت به تازگی نیز ساخت پمپ‌های چند فازی برای تلمبه‌خانه‌های میدان‌های نفتی رابه شرکت‌های دانش‌بنیان واگذار کرده است. این پمپ‌ها که ساخت آنها از برکات سیاست دولت در حمایت از تولید بار اول است، کالایی بسیار استراتژیک هستند که هر دستگاه روزانه بین ۵ تا ۷ هزار بشکه تولید نفت را افزایش می‌دهد که در نتیجه هر پمپ در سال باعث حداقل ۱۰۰ میلیون دلار افزایش درآمد شده و از هدر رفت ۵ میلیون مترمکعب گاز برای تزریق به چاه نیز جلوگیری می‌کند.
    10- صنعت نفت بدون تردید در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد و برای تامین نیازهای کشور و تحقق اهداف خود با تمام توان آماده جلب و جذب مشارکت بخش خصوصی توانمند کشور بوده و از هر نوع همکاری با این بخش استقبال می کند.