سرمقاله

روابط عمومی حلقه گمشده توسعه ‪/‬ ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • چگونه یک صرافی معتبر برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال انتخاب کنیم؟
  • بررسی نقش اپراتورها در استفاده از هوش مصنوعی در اقتصاد دیجیتال
  • «یارا»ی ایرانسل به بازدیدکنندگان تلکام۱۴۰۳ ارائه شد
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 24393  |  صفحه ۳ | جامعه  |  تاریخ: 03 اسفند 1402
    7 متر رسوبات در دریاچه ارومیه
    بارندگی‌های اخیر کمکی به بحران آب نمی کند
    خبرهای هواشناسی حاکی از آن است که هفته آینده در بسیاری از مناطق کشور شرایط دمایی کاملا متفاوت نسبت به این هفته بوده و شاهد یخبندان و دماهای زیر صفردرجه سانتیگراد در بسیاری از نقاط خواهیم بود و طبق این الگو، هفته‌ای سرد در پیش است.این کاهش دما با وقوع بارش های گسترده برف و باران نیز همراه خواهد بود. اما سوال این است این بارش‌ها تا چه میزان دشت های خشک، رودهای تشنه وسدهای بی آب را سیراب خواهد کرد؟ چقدر قادر به کاهش بحران آب کشور است؟مهدی زارع زمین شناس در این خصوص به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: به دلیل خشکسالی های طولانی بارش ها نمی تواند تاثیر خوبی در سیراب کردن سفره های زیر زمینی داشته باشد در همه  مناطقی که خشکسالی اتفاق می افتد به تدریج یک قشر نفوذ ناپذیر شکل می گیرد که مانع نفوذ آب در زمین می شود.
    قشر نمک و رسوبات کف دریاچه ارومیه مانع نفوذ آب به لایه های زیرزمینی
    این استاد دانشگاه در ادامه افزود: این موضوع باعث ایجاد مشکلات فراوانی در محیط زیست ،مانند بروز سیلاب ، به دلیل تشکیل  لایه های غیر قابل نفوذ روی خاک می شود. به طور مثال در دریاچه ارومیه یک قشر نمک و رسوبات در کف آن تشکیل شده که همین رسوبات مانع  نفوذ آب به لایه های زیرین و سفره های زیر زمینی می شود و بارندگی‌ها به سفره‌های زیر زمینی نفوذ نمی کند این آب حاصل از بارشها روی لایه سطحی دریاچه جمع می شود و به مرور تبخیر می شود. این زمین شناس هشدار داد: در بخش‌هایی ازدریاچه ارومیه تا 7 متر با رسوبات پر شده و همین موضوع باعث می شود حتی اگر ارتفاع  آب که ممکن است تا 4 یا 5 متر باشد  هیچ تاثیری در احیای دریاچه ارومیه نداشته باشد.
    بارندگی های اخیر یک پنجره زمانی محدود است
    عضو وابسته شاخه زمین‌شناسی فرهنگستان علوم با ابراز نگرانی از خشکسالی های پی در پی بیان کرد: عملا در چهارمین سال خشکسالی های گسترده در ایران هستیم. بارندگی‌هایی که اخیرا اتفاق افتاده یک پنجره زمانی محدود  است که آن هم در بخش‌هایی جنوبی کشور محقق شده و بارندگی‌های گسترده‌تری  به احتمال زیاد اتفاق می‌افتد.
    این محقق معتقد است روشهای زیادی برای مدیریت منابع آبی وجود دارد که برخی در کشور اجرا شده ولی در برابرش اقدامات خنثی کننده زیادی هم شده که آن را بی تاثیر کرده است.
    22 سال است نیمی از مخازن سدهای کشور خالی هستند
    وی سد سازی را یکی از این روش های مدیریت ناموفق آب دانست و افزود: یکی از روش های مدیریت آب، سد سازی است که زیادی هم در آن افراط کردند و همین موضوع باعث شد تا مخازن سد تا حدی پر نشود. از ابتدای دهه 80 تقریبا همیشه نیمی از مخازن سدهای ایران خالی از آب بوده است.زارع تاکید می‌کند: در برابر سد سازی، آبخیزداری، توسعه جنگل‌ها و اصلاح زمین یکی دیگر از  روش‌های مدیریت منابع آب است که نیاز به سرمایه گذاری‌های ملی دارد و تا کنون در این حوزه هم اقداماتی شده است ولی با تغییر کاربری در مناطق جنگلی تاثیر این روشها را کاهش داده است.
    تجاوز به حریم منابع طبیعی عامل سیلاب‌های 96
    وی با انتقاد از عدم مدیریت در ظرفیت های ایجاد شده برای مدیریت منابع آبی گفت: در بارندگی‌هایی که در سال 96 داشتیم تمام مسیرهای رودخانه‌های جراحی، کارون و مارون،دز و کرخه متاسفانه با مداخله انسانی با ساخت رستوران‌ها و مراکز تفریحی تخریب شده بود و به گستردگی منابع طبیعی تجاوز شده بود و باعث بروز سیلاب های گسترده شد.
    وی ادامه داد: در سیلاب 96 خیلی از این رستوران ها خراب شدند و آسیب دیدند و از بین رفتند در تمام این رودخانه ها شهرداری خوزستان پارک و مراکز تفریحی ساخت و مدعی است که ما از این مناطق بهره برداری کردیم و برای نیازهای شهروندان فضای سبز ساختیم.این تجاوز به حریم منابع طبیعی بود.