کد خبر: 24978 | صفحه ۳ | جامعه | تاریخ: 15 اسفند 1402
نیاز سالانه کشور به استخدام ۱۵هزار پرستار
ایران بیپرستار
گروه جامعه- رییس کل سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه بیش از ۲۷۰ هزار نفر از پرستاران عضو این سازمان بوده و شماره نظام پرستاری دارند، در عین حال گفت: با توجه به افزایش سرانه تختهای بیمارستانی در کشور، به استخدام سالانه ۱۵هزار پرستار در کشور نیاز داریم. محمدتقی جهانپور در اولین اجلاس روسای هیات مدیرههای نظام پرستاریهای سراسر کشور اظهار کرد: هدف از برگزاری این اجلاسیه حضور و دیدار همکاران و استفاده از تجربیات و نقطه نظرات آنها برای پیشبرد اهداف و توانمندسازی هیات مدیرههای سراسر کشور است.
کمبود پرستار در کشور یک مسئله قدیمی و معضلی حل نشده است، مسئولان نظام سلامت بارها اعلام کردهاند که حداقل 100 هزار پرستار کم داریم. این مشکل قدیمی، همزمان با گسترش بیماری های واگیر و غیر واگیر، افزایش سالمندان و ... و متناسب نبودن ورودی و خروجی این نیروها زنگ خطر را به صدا درآورده است.
بحرانهای پرستاران در ایران
شیفتهای طولانی، اضافه کاری های اجباری و فرسودگی نیروها از جمله تبعات کمبود پرستار در کشور که به طور مستقیم بر کیفیت خدمات و وضعیت بیماران تاثیر می گذارد.
وقوع همهگیریهای مثل کرونا، گسترش روزافزون بیماریهای غیرواگیردار، آمار بالای حوادث و سوانح طبیعی و غیر طبیعی و پدیده سالمندی نیاز به خدمات پرستاری و مراقبتی را افزایش داده است اما نبود نیروی کافی پرستار در کشور به خصوص در بیمارستانها و همزمان افزایش تعداد تختهای بیمارستانی و البته بازنشستگی مداوم پرستاران، وضعیت را در نظام سلامت به وجود آورده که نگران کننده است و می تواند شرایط را به وضعیت بحرانی در ارائه خدمت به بیماران از نظر کمی و کیفی سوق دهد.
مسئله مهم دیگر روند سالمند شدن جامعه است. جمعیت کشور با سرعت زیادی به سوی سالمندشدن میرود. طبق اعلام وزارت بهداشت، در حال حاضر نزدیک به ۱۰درصد جمعیت ایران، سالمند هستند؛ بررسیها نشان میدهد که در سال ۱۴۲۰ جمعیت سالمندان دو برابر میشود و در سالهای آینده به نیروهای پرستاری بسیار زیادی برای ارائه خدمت به بیماران در سنین سالمندی، نیاز خواهیم داشت. چرا که با افزایش سن، میزان بروز بیماریهای مزمن و مشکلات متعدد جسمی و روانی افزایش مییابد و متعاقب این مسئله، نیاز به نیروهای مراقب سلامت و پرستاران افزایش خواهد یافت.
سوق یافتن نظام سلامت به سوی گسترش مراکز هوم کر(مراقبت پرستاری در منزل) با هدف کاهش اشغال تختهای بیمارستانی، هزینههای درمان و نیاز القایی، امری ضروری به نظر میرسد. این مهم، تنها با افزایش تعداد نیروهای توانمند و متخصص در حوزه پرستاری میسر خواهد شد.
پرستاران در پی رفاه
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به سختی کار پرستاران و لزوم توجه ویژه به جامعه پرستاری، افزود: در بحث تقویت جامعه پرستاری نیز بارها از سوی مسئولان عالیرتبه کشوری تاکید شده که کمبود نیروی پرستاری و امنیت شغل پرستاری و رفاه و معیشت پرستاری در دستور کار مسئولین باشد.وی افزود: در دو سال گذشته ۱۶هزار تخت به سرانه تختهای بیمارستانی کشور اضافه شده اما متاسفانه در بحث استخدام نیروهای جدید در بدنه نظام سلامت رشد آنچنانی نداشتهایم. همچنین در پذیرش نیروی کادر پرستاری در کشور هم رشد چشمگیری وجود نداشته است.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری ادامه داد: ما ۱۵ هزار پرستار برای استخدام سالانه نیاز داریم؛ هم اکنون پذیرش دانشجوی پرستاری ۱۰۵۰۰ نفر در مقطع کارشناسی است که تقاضا داریم پذیرش دانشجو در دانشکدههای پرستاری بیش از گذشته رشد داشته باشد.وی گفت: امروز سازمان نظام پرستاری دوره ششم متشکل از ۱۵۹ هیئت مدیره در سراسر کشور به همراهی سازمان مرکزی و اعضای شورای عالی در حال خدمت به مردم است و بیش از ۲۷۰ هزار نفر از پرستاران عضو سازمان نظام پرستاری و دارای شماره نظام پرستاری هستند.
جهانپور ادامه داد: یکی دیگر از اهداف سازمان نظام پرستاری در دوره ششم، تقسیم بندی هیأت مدیره های سراسر کشور به ۱۰ منطقه آمایشی است. همچنین خانههای پرستار در مناطق مختلف دایر میشود و در بحث رفاهی و معیشتی، ارتقای تحصیلی پرستاران نیز برنامههایی داریم که با همکاری شورای عالی نظام پرستاری، پیش خواهیم رفت.
وی افزود: ٢٠٠ تشخیص پرستاری توسط پرستاران در مراکز درمانی وجود دارد و باید بیش از همیشه قدردان زحمات و تلاشهای پرستاران باشیم و مشکلات پرستاران را با تمام توان رفع کنیم.
وی گفت: گفتمان و رویکرد دوره ششم سازمان نظام پرستاری، تعامل و همیاری است و اعتقاد داریم اگر با وزارت بهداشت این همکاری ادامه یابد، ارتقای سلامت مردم به همراه کیفیت ارائه خدمات پرستاری رخ خواهد داد. امیدواریم در بحث مطالبات جامعه پرستاری بهویژه در موضوع تعرفهگذاری خدمات پرستاری که چالشهای بسیار زیادی در کشور ایجاد کرده، تغییراتی ایجاد شود. کارگروههای متعددی در ششمین دوره نظام پرستاری کشور تشکیل شده و با ایجاد پلهای درآمدی در جهت رفاه همکاران تلاش میکنیم.جهانپور با اشاره به بازنگری و تدوین آیین نامه های نظام پرستاری، گفت: در جهت قانون جوانی جمعیت نیز گامهای خوبی برداشتهایم و بر اساس مکاتباتی با وزیر بهداشت درخواست شده در بحث کمبود نیروی انسانی کمک کنند.
وی با بیان کرد: موضوع بعدی این است که حذف کارانه با اجرای ناصحیح تعرفه خدمات پرستاری همراه شد که این همراهی منجر به نارضایتی گسترده و مشکلات معیشتی پرستاران شد؛ خصوصاً در مناطق کم برخوردار این مشکل بیشتر بود؛ زیرا بسیاری از بیمارستانهای ۳۲تخته که افتتاح شدهاند زیانده هستند و همین امر باعث کاهش ضریب اشغال تخت شده که این موضوع باعث کاهش درآمد پرستاران از محل کارانه میشود. در همین راستا پیشنهاد ما این است که در مناطق کم برخوردار برای جبران خدمات پرستاران تعرفه به صورت ۲کا و 3کا محاسبه شود. جهانپور تصریح کرد: موضوع بعدی بحث فوق العاده خاص است؛ یکی از اهداف و تلاشهای ما این است که از محل درآمدهای اختصاصی و منابع داخلی وزارت بهداشت به پاس زحمات ارزشمند همه همکاران در نظام سلامت بهویژه همکارانی که در دوران کرونا جانفشانی کردند فوق العاده خاص برقرار شود.
مهاجرت پرستاران از کشور
سخنان جهانپور البته در شرایطی مطرح می شود که پیش از این محمد شریفیمقدم، دبیرکل خانه پرستار کشور، درباره کمبود پرستار تا ۷۰ هزار نفر گفته بود : آمار ۷۰ هزار کمبود درست است و حداقل نیاز است ۷۰ هزار کف نیاز کشور برای پرستار است. اینکه چرا کمبود پرستار جبران نمیشود دلایل متفاوتی دارد. از آخرین آزمون وزارت بهداشت چند سال میگذرد و بهمن ۹۹ نزدیک ۱۲ هزار نفر را به کار گرفتند. یک آزمون هم هفته پیش برگزار کردند که طبق اخبار ما نزدیک ۸ هزار پرستار احتمالا استخدام شدند. دولت با عدم استخدام پرستار و یا پرستار شرکتی که امنیت شغلی ندارد به کمبود پرستار دامن زده است. در تهران ۳ بیمارستان بسیار بزرگ با هزینه بسیار سنگین و بالا افتتاح کردند که خودشان هم به آن ابربیمارستان هوشمند میگویند. بیمارستان غدیر، بیمارستان مهدی و بیمارستان حکیم سه بیمارستان تخصصی است که اخیرا افتتاح کردهاند. یعنی دولت میلیاردها هزینه میکند و بیمارستانهای شیک میسازد، اما پرستار ندارد.
وی درباره افزایش مهاجرت پرستاران نیز گفته بود که: سالانه ده هزار پرستار فارغ التحصیل میشوند و چندین هزار پرستار بیکار داریم. یک سری با حقوق کم کار نمیکنند. برخی نیز دنبال کار غیرپرستاری میروند و یا کار اداری در وزارت بهداشت را جستجو میکنند. تعداد زیادی نیز مهاجرت میکنند. تعداد پرستاران مهاجر از استخدامیهای وزارت بهداشت بیشتر است. یعنی سالانه بیش از ۳ هزار پرستار مهاجرت میکنند، اما سالانه ۳ هزار پرستار استخدام نمیشوند. این افراد با پول دولت درس خوانده اند، تجربه لازم را در طرح کسب میکنند، اما در نهایت مهاجرت میکنند. ما با بحران پرستاری مواجه شدهایم، زیرا جذابیت لازم برای پرستاری وجود ندارد.شریفیمقدم درباره میزان حقوق پرستاران نیز گفته بود: من از یکی از روسای بیمارستان پرسیدم چقدر حقوق میدهید، گفتند طبق قانون کار! یعنی یک پرستار در اورژانس بیمارستان امام کار کند که سه برابر استاندارد به او مریض بدهند به پرستار فشار میآِید، اما حقوق کم میگیرد. فشار کار سنگین با حقوق کم و کار سخت و امنیت شغلی اندک باعث بیانگیزگی در این کار شده است. بیتوجهی کل مجموعه دولت، شامل وزارت بهداشت، سازمان امور استخدامی کشورو سازمان برنامه این وضعیت را ایجاد کرده است و درکی از سلامت مردم ندارند. نیروهای پشتیبانی را زیاد کردهاند، اما نیروهای پرستاری کم هستند و تناسبی وجود ندارد. دولت میگوید پول نداریم اگر پول ندارند باید برای همه نداشته باشند نه اینکه به پزشک خیلی پول بدهند، اما پرستار ۱۲ میلیون حقوق بگیرد. در وزارت بهداشت هم یک طبقه به نام هیات علمی شکل گرفته که به فقط به فکر منافع خود هستند. تعارض منافع در این بین باعث نگاه درجه دو به پرستار و بیمار شده و به همه به عنوان پول نگاه میکنند.