کد خبر: 28165 | صفحه ۲ | سیاست روز | تاریخ: 26 اردیبهشت 1403
رئیس قوه قضائیه در خصوص متهمان چای دبش توضیح داد
سه سال حبس برای وزیر دولت سیزدهم
گروه سیاسی- سال گذشته بود که سازمان بازرسی کل کشور از فساد جدیدی در حوزه واردات با ارز ترجیحی پرده برداشته که اندازه آن، یک رکورد خارقالعاده را جابهجا کرده است. به گفته سازمان بازرسی «یک گروه فعال در حوزه چای، از سال 98 تا 1401 بالغ بر 2.7 میلیارد دلار ارز با نرخ نیمایی برای واردات ماشینآلات و واردات چای دریافت و بخش بزرگی از آن را در جای دیگری هزینه کرده است.
حالا اما رئیس قوه قضائیه خبر از احکام قضائیی برای متهمان این پرونده داده است. رئیس قوه قضائیه گفت: تاکنون ۴۵ نفر در این خصوص تفهیم اتهام شدهاند و از تعداد بیشتری نیز تحقیقات به عمل آمده است؛ همچنین در روز گذشته در رابطه با پرونده مزبور دو وزیر سابق احضار شدند.
محسنی اژهای روز سهشنبه در جریان سفر به استان کهگیلویه وبویراحمد، در دانشگاه یاسوج حاضر شد تا با دانشجویان و جوانان به صورت مستقیم و بدونواسطه به گفتگو و تبادل نظر بپردازد.
به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، محسنی اژهای طی حدود ۳۳ ماه اخیر که تصدی ریاست عدلیه را بر عهده دارد، چندین نشست هماندیشی با اقشار مختلف مردمی و نخبگانی به ویژه دانشجویان کشور برگزار کرده و همواره بر شنیدن نقطهنظرات همه منتقدان و صاحبنظران تاکید داشته و در این راستا فراخوانی مهم صادر کرده است.
رئیس عدلیه طی مدت اخیر به مناسبتهای مختلف بالغ بر ۸ بار در محافل دانشجویی و دانشگاهی حاضر شده و ضمن استماع مطالب و دغدغههای دانشجویان، به تبیین موضوعات و رفع ابهامات برای آنها مبادرت ورزیده است.
محسنی اژهای طی سخنانی در این نشست دانشجویی گفت: نخستین مکانی که برای تبلیغ طلبگی در دهه پنجاه به آنجا عزیمت کردم، روستایی در استان کهگیلویه و بویراحمد بود؛ من خاطرات خوشی از آن ایام دارم؛ فلذا به نوعی به استان شما احساس دِین دارم.
رئیس قوه قضائیه در ادامه اظهار کرد: معیار ما در عمل، باید مرّ قانون باشد؛ ممکن است شما بگویید که یک قانون ضعیف و ناقص است و یا متناسب با زمان حال نیست؛ در این خصوص راهکار آن است که قانون را اصلاح کنیم؛ نمیتوانیم قانون را کنار بگذاریم و بگوییم هر کس به سلیقه خود عمل کند؛ آیا با این فرض، دیگر میتوان عدالت و نظم را حاکم کرد؟
رئیس دستگاه قضا گفت: برخی از شما دانشجویان در سخنانتان گفتید که در برخوردها تفاوت و تبعیض وجود دارد؛ من هم در مواردی اجمالاً قبول دارم، اما توجه داشته باشید که الزاماً نمیتوان در قبال همه مجرمان به یک نحو عمل کرد؛ در مواردی فردِ محکوم اظهار ندامت میکند و در مقام جبران برمیآید.
رئیس عدلیه بیان داشت: از زمانی که متصدی مسئولیت ریاست در دستگاه قضایی شدهام به سراغ ریشهها و گلوگاههای فساد و هدررفت بیتالمال رفتهام و با همکاری سایر قوا به ساماندهی فرآیندها در واردات، صادرات، گمرکات، بانکها و قسعلیهذا پرداختهایم.
قاضیالقضات تصریح کرد: در مقوله دانهدرشتها که مورد تاکید شما دانشجویان است، ما برخورد بدون اغماض و منطبق با مرّ قانون داشتهایم.
در همین قضیه وزیر سابقی که اشاره کردید (گفتنی است سوال دانشجویان در مورد پرونده وزیر سابق جهاد کشاورزی بود) بررسیها و محاکمات انجام گرفت و نامبرده به سه سال حبس محکوم گردید؛ در کل، در این پرونده برای ۸ نفر اعم از وزیر و معاون وزیر، حکم صادر شد که اخیرا با درخواست اعمال ماده ۴۷۷ از ناحیه محکومین مواجه شدهایم.
محسنی اژهای اظهار کرد: در قضیه چای دبش نیز این خودِ دولت و قوه قضائیه بودند که موضوع را کشف و پیگیری و اطلاعرسانی کردند، در این موضوع، در ابتدای امر، موضوع به معاون اول رئیسجمهور گزارش شد و آقای مخبر این موضوع را پیگیری کردند و اقدامات مقتضی را در قبال عناصر دخیل در قضیه مزبور اِعمال کردند. همچنین بازرسی ویژه دفتر رئیسجمهور و واجا نیز موضوع را پیگیری کردند و سازمان بازرسی کل کشور بعنوان زیر مجموعه قو قضائیه نیز به موضوع ورود پیدا کرد.
رئیس عدلیه افزود: در این پرونده عدد بزرگی بالغ بر سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار مطرح است و تاکنون ۴۵ نفر در این خصوص تفهیم اتهام شدهاند و از تعداد بیشتری نیز تحقیقات به عمل آمده است؛ همچنین در روز گذشته در رابطه با پرونده مزبور دو وزیر سابق احضار شدند.
علیایحال پیرامون این پرونده، دهها و صدها استعلام و بازرسی صورت گرفته است و جز به جز این موارد بررسی شده است؛ همچنین این پرونده در مرحله صدور قرار نهایی بود که اسناد جدیدی در خصوص آن اعم از مُهرهای جعلی کشف شد که باید پیرامون آنها نیز بررسیهایی دقیق به عمل آید.
رئیس قوه قضائیه گفت: در خصوص پروژههایی که در استان کهگیلویه و بویراحمد در حال احداث است و شما دانشجویان به آنها معترض هستید باید بگویم که قوه قضائیه مرجع تشخیص اِشکال یا عدم اِشکالِ محیطزیستی پروژهها نیست و ما زمانی میتوانیم به این قبیل موضوعات ورود کنیم که سازمان محیط زیست به عنوان مرجع اصلی، پروژهای را واجد ایراد بداند.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: در یکی از استانهای شمالی کشور، مسئولان وقت دولتی مصوب کردند که فلان پروژه در فلان منطقه احداث شود و برای این پروژه نیز زیرساختها و امکانات لازم را از وزارتخانههای مختلف فراهم آوردند و صورتجلسه مرتبط با آن را تنظیم کردند؛ سپس مسئول بعدی آمد و گفت این پروژه دارای اشکال است و باید متوقف شود؛ اما ما اعلام کردیم نمیتوانیم بدون مدرک و دلیل متقن جلوی پروژهای را که در آن سرمایهگذاری شده است بگیریم لذا شما مسئول مربوطه باید در گام اول مصوبه و صورتجلسه پیشین در خصوص این پروژه را ملغی کنید و به اصلاح مصوبه بپردازید تا ما بتوانیم به مسئولیت قانونی خود عمل کنیم.
حجت الاسلام محسنی اژهای روز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در نشست با دانشجویان دانشگاه های استان با اشاره به حضور خود در روستای مارین شهرستان گچساران طی سالهای گذشته گفت: خودم را مدیون این استان و مردم این استان میدانم و اگر بتوانم کاری بر آنها انجام میدهم.
به نوشته ایسنا ، وی با اشاره به حضور در بین دانشگاهیان و دانشجویان و مردم، بیان کرد: طی سه سال که در سمت رئیس قوه قضاییه قرار گرفتم سعی کردم با دانشجویان و دانشگاهیان نشستهایی داشته باشم و تاکنون در حدود ۸ دانشگاه حضور یافتهام.
وی تصریح کرد: بخشی از شایعات کار دشمن است و بخشی مربوط به خود ماست که باید خود را اصلاح کنیم.
محسنی اژهای با اشاره به مسائل و مشکلات استان کهگیلویه و بویراحمد، عنوان کرد: آیا مسئولان استان نسبت به موضوعات مطرح شده یک صدا هستند؟ اگر در یک استان مسئولان اصلی از جمله استاندار، نماینده ولی فقیه، نمایندگان و رئیس کل دادگستری با هم همفکری کنند بسیاری از مشکلات حل میشود. در خصوص اجرای یک موضوع اگر به صورت متمرکز عمل شود، مطمئناً حل میشود در غیر این صورت دستگاه قضایی در مواردی که لازم باشد به صورت قانونی ورود میکند.
وی گفت: از زمانی که به دستگاه قضایی آمدم با ریشهها برخورد شد. همچنین مسائل و اشکالات مربوط به واردات، صادرات، بانک مرکزی، بانکها و گمرکات را بررسی کردهایم.
رییس قوه قضاییه در رابطه با برخورد با دانه درشتها عنوان کرد: وزیر محاکمه شد و به سه سال محکوم شد، ۸ نفر از جمله وزیر، معاون وزیر و غیره محاکمه و محکوم شدند و حکم صادر شد.
وی در خصوص چای دبش عنوان کرد: این مسأله را دولت و قوه قضائیه مطرح کردند، آقای مخبر وقتی اولین خبر به او رسید برخورد اداری داشت و برخی افراد را جابجا کرد. زمانی که گزارش به قوه قضاییه وزارت اطلاعات و بازرسی داده شد این موضوع را دنبال و پیگیری کردند.
وی افزود: این پرونده به مبلغ سه میلیارد دلار و ۴۰۰ میلیونی عدد ریال است و نمیتوان نسبت به آن بی تفاوت بود. و تاکنون ۴۵ نفر در رابطه با چای دبش تفهیم اتهام شدند.
دو وزیر سابق، معاون وزیر و سرپرست برخی نهادها احضار شده، تحقیق صورت گرفته و تفهیم اتهام شدند، همچنین دهها و صدها استعلام و بررسی انجام شده است و تحقیقات مفصلی در این خصوص شده، اتهام جدیدی کشف شد و مشخص شد که مهر جعلی و سربرگ جعلی درست شده و این پرونده و این موضوع در حال بررسی و دنبال کردن است.