صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • پذیرش اوراق گام برای تخصیص ارز واردات؛ گامی مؤثر در بهبود نظام مالی کشور
  • نصب سیبچه رایگان روی آیفون: راهنمای گام به گام
  • کدام مخزن آب بهتر است؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 28977  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 10 خرداد 1403
    چه‌کسانی می‌توانند از امروز در انتخابات ثبت‌نام کنند؟
    تایید و تکذیب‌های انتخاباتی
    با توجه به برگزاری زودهنگام انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در پی شهادت آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، این روزها شاهد افزایش فعالیت های انتخاباتی احزاب و گروههای سیاسی و انتشار اخبار مرتبط با این رویداد هستیم.
    به گزارش ایسنا،‌ در جلسه سران قوا که بعد از ظهر ۳۱ اردیبهشت به میزبانی معاون اول رئیس جمهور و با حضور رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس شورای اسلامی در محل ساختمان دولت برگزار شد، زمانبندی فرایند انتخابات و روند برگزاری مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد با توجه به توافق اولیه شورای نگهبان، انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار شود.
    بر اساس تقویم مصوب انتخابات، ثبت نام از داوطلبان در روزهای ۱۰ تا ۱۴ خرداد و بررسی صلاحیت ها در روزهای ۱۵ تا ۲۱ خرداد انجام می شود. در روز ۲۲ خرداد اسامی داوطلبان نهایی اعلام خواهد شد. از ۲۳ خرداد تا ۶ تیر تبلیغات انجام خواهد شد. روز ۷ تیر تبلیغات ممنوع است و در روز ۸ تیر، انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود. اگر انتخابات به مرحله دوم کشیده شود، ۱۵ تیر مرحله دوم انتخابات برگزار می‌شود.
    در جلسه دو شب گذشته سران قوا، سرپرست ریاست جمهوری ضمن تاکید بر ضرورت رفتار یکسان در قبال کلیه نامزدها در هنگام ثبت‌نام انتخابات ریاست جمهوری، خواستار تسهیل ثبت‌نام برای نامزدهایی شد که مطابق اعلام شورای نگهبان شرایط لازم ثبت‌نام را دارا هستند.
    وزیر کشور در حکمی سیدمجید میراحمدی را به عنوان رئیس کمیته امنیت انتخابات کشور منصوب و اعلام کرد که نخستین نشست کمیته امنیت ستاد انتخابات کشور روز شنبه ۱۲ خرداد ماه برگزار خواهد شد.
    احمد وحیدی در احکام جداگانه نیز اعضای ستاد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری را منصوب کرد.
    همچنین رئیس ستاد انتخابات استان تهران ضمن تشریح صفر تا صد آمادگی تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این استان، با اشاره به اینکه «برای انتخابات مجلس افراد با پنج مدرک هویتی می‌توانستند، رأی دهند» تاکید کرد: در انتخابات ریاست جمهوری صرفاً با دو مدرک کارت ملی و شناسنامه می‌توان رأی داد و افراد از هشت تیرماه ۱۳۸۵ می‌توانند، در انتخابات شرکت کنند.
    قائم مقام رئیس پژوهشکده شورای نگهبان نیز به ارائه توضیحاتی درباره شرایط سنی تعیین شده در قانون برای داوطلبان کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و با تاکید بر اینکه در فرآیند ثبت‌نام داوطلبان کاندیداتوری ریاست جمهوری اصل بر رعایت همه شروط قانونی ثبت‌نام از این داوطلبان است، گفت: اصل بر این است که آن قاعده و قانون به عنوان ملاک تلقی می‌شود و نمی‌شود از ملاک و قاعده و قانون تخطی کرد.علی فتاحی افزود: اگر کسی خود را واجد شرایط تشخیص داد و فقط بخشی از این شروط شکلی نظیر شرط سنی را دارا نبود، بر اساس مصوبه اصلاحی سال ۱۴۰۰ شورای نگهبان درباره «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» این امکان وجود دارد که شورای نگهبان وضعیت این فرد را بررسی کند.
    سخنگوی شورای نگهبان هم تاکید کرد: در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری مصوبه‌ سال ۱۴۰۰ شورای نگهبان درباره شرایط داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری با عنوان «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» مبنای کار وزارت کشور و شورای نگهبان است.
    در حاشیه جلسه دیروز هیات دولت، معاون حقوقی رئیس جمهور درباره اینکه آیا اعضای شورای سران می‌توانند نامزد انتخابات شوند؟ توضیح داد: ماده ۳۷ قانون انتخابات تصریح دارد کسانی که مستقیم در نظارت و اجرا نقش دارند، نمی توانند نامزد شوند و چون سران قوا مستقیم در نظارت و اجرا نقش ندارند، می توانند نامزد انتخابات شوند. همانطور که رئیس جمهور می تواند برای دور دوم ثبت نام کند، شورای سران هم می‌توانند در انتخابات طبق قانون و نظر شورای نگهبان شرکت کنند.
    سخنگوی دولت هم خبر داد که در جلسه امروز هیات وزیران با تصویب پیشنهاد وزارت کشور، مقرر شد که منابع لازم برای برگزاری انتخابات در داخل و خارج کشور فراهم شود.
    همزمان‌ با آغاز ثبت نام چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز روابط عمومی و امور بین الملل دیوان محاسبات کشور برای ارائه اطلاعات و آمارهای واقع‌بینانه به نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری متناسب با ظرفیت های حکمرانی در کشور اعلام آمادگی کرد.
    دادستان کل کشور در اظهاراتی از تشکیل ستاد پیشگیری از جرائم و تخلفات انتخاباتی در دادستانی کل کشور و دادستانی‌های مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها و کمیته‌های رصد فضای مجازی و انتخابات خبر داد و فرمانده فراجا هم تاکید کرد که تامین امنیت انتخابات ریاست جمهوری را از مهم‌ترین ماموریت های فراجا در روزهای آتی است.
    احزاب و تشکل‌ها چه کرده‌اند؟
    سیدرضا اکرمی از اعضای جامعه روحانیت مبارز اعلام کرد که این تشکل بعد از شهادت رئیس‌جمهور شهید و هیات همراه ایشان هیچ جلسه‌ای برای بررسی گزینه‌های احتمالی جریان اصولگرا برای انتخابات ریاست جمهوری نداشته است.
    مسئول ستاد انتخابات حزب اتحاد ملت با اعلام اینکه در جلسه شورای مرکزی حزب در زمینه معرفی دو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری به جبهه اصلاحات توافق صورت گرفت، افزود: اسامی آقایان محمد صدر و محمدرضا ظفرقندی به این جبهه اعلام شد.
    در همین ارتباط علی شکوری راد از دیگر اعضای حزب اتحاد ملت گفت:‌ ما نامزد اختصاصی نداریم، اما پیشنهادات خود را که عبارتند از دکتر محمد صدر و دکتر محمدرضا ظفرقندی به جبهه اصلاحات اعلام می‌کنیم و این افراد در کنار نامزدهای پیشنهادی سایر احزاب مورد بررسی قرار می‌گیرند و نهایتا از بین آنها نامزد جبهه اصلاحات انتخاب خواهد شد.
    برخی اخبار منتشر شده در کانال های خبری هم حکایت از آن دارد که شورایی متشکل از خاتمی، حسن خمینی، حسن روحانی و ناطق نوری برای اصلاح‌طلبان در حال تصمیم‌گیری هستند و قرار شده بهزاد نبوی و جهانگیری هم به آن اضافه شوند.
    گفته می شود اصلاح‌طلبان تصمیم گرفتند تا بعد از ثبت‌نام‌ها، کاندیدای خود را اعلام نکنند.
    کمیته‌ سیاسی انجمن اسلامی جامعه پزشکی نیز سه گزینه شامل محمدرضا ظفرقندی، محمدرضا خاتمی و مسعود پزشکیان را به عنوان گزینه‌های خود به جبهه اصلاحات معرفی کرده است.
    رئیس ستاد انتخابات شریان هم با اعلام اینکه نظر این جبهه بر معرفی کاندیدایی‌ست که ادامه‌دهنده‌ نقاط قوت دولت رئیسی باشد، افزود: اگر کسی از میان یاران و همراهان و همکاران آقای رئیسی که با اقبال مردمی و نخبگانی هم روبرو باشد سر کار بیاید می‌تواند کار ناتمام دولت سیزدهم را به پایان برساند. آقای مهندس بذرپاش از گزینه‌های جدی و مطرح این انتخابات هستند.
    کانون دانشگاهیان ایران اسلامی با انتشار بیانیه شماره یک خود پیرامون چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ضمن دعوت از اقشار مختلف ملت غیور ایران به حضور باشکوه در انتخابات ریاست جمهوری، انتخاب شایسته مردم در این فرصت اندک و شرایط خاص را ضامن تداوم راه شهدا، صیانت از ارزش‌های انقلاب، عزت ایران اسلامی و ادامه راه و برنامه های عالم مجاهد و جامع الاطراف شهید آیت‌الله رئیسی دانست.
    از شخصیت‌ها چه خبر؟
    دفتر حجت الاسلام و المسلمین علم الهدی اعلام کرده است که همسر شهید رئیسی کاندیدای ریاست جمهوری نیست و خانواده وی از هیچ کاندیدایی حمایت نمی کند.
    در حاشیه جلسه امروز هیات دولت، تعدادی از اعضای کابینه به سوالات خبرنگاران درباره احتمال کاندیداتوری شان در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری پاسخ دادند.
    محمد مخبر سرپرست نهاد ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که آیا در انتخابات ریاست جمهوری داوطلب خواهد شد، اظهار کرد: غیر از خدمت و پیگیری ماموریت‌های حضرت آیت الله رئیسی برنامه ای نداریم.
    غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور شهید هم تاکید کرده که دولت قصدی برای معرفی نامزد در انتخابات ندارد و من هم قطعا نامزد انتخابات نمی شوم. دولت مجری انتخابات خواهد بود.
    امیر حسین قاضی‌زاده هاشمی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پاسخ به خبرنگاران گفت:‌افراد زیادی به من مراجعه کرده اند، اما من هنوز تصمیمی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری نگرفته‌ام.
    همچنین احمد وحیدی وزیر کشور ضمن اعلام اینکه فردا روز نخست ثبت‌نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری است که از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ عصر به مدت پنج روز ادامه دارد،‌ درباره احتمال کاندیداتوری در انتخابات، اظهار کرد: برنامه‌ای در این زمینه ندارم.
    سید عزت‌الله ضرغامی هم در حاشیه جلسه حیاط دولت در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: خیالتان راحت، در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نمی کنم.
    علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز در پاسخ به این سوال که آیا در انتخابات ریاست جمهوری آینده شرکت می‌کند، گفت: برنامه حال حاضر من رسیدگی به ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در تهران است و برای پاسخ به این سوال باید بر سر آن پروژه بیایید تا جوابم را به شما بگویم.
    محمود واعظی با اشاره به دیدار اخیرش با علی لاریجانی، گفته است: آقای لاریجانی در حال ارزیابی و بررسی شرایط هستند؛ در صورتی که شرایط مساعد باشد کاندیدا خواهند شد.
    در همین ارتباط عصر دیروز یک خبرگزاری دولتی از قطعی شدن ثبت نام لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری خبر داده است.
    حسام الدین آشنا هم در توئیتی کوتاه با طرح این پرسش که چه کسی در سودای دولت چهارم خود است؟ پاسخ داده است: نمیدانیم؟!
    کامبیز مهدی‌زاده، داماد رئیس جمهور سابق نیز با انتشار توئیتی معنا دار نوشته است: حسن روحانی کاندید ریاست جمهوری می شود؟؟
    این در حالیست که محمود واعظی رئیس دفتر حسن روحانی احتمال حضور او در انتخابات پیش رو را رد کرده و گفته است که کاندیداهای مورد نظر حزب اعتدال و توسعه، علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری اند.
    مشاور ویژه دبیر کل حزب اعتدال و توسعه در امور رسانه و ارتباطات گفت: طی روزهای اخیر به طور متعدد به صورت تشکیلاتی و حزبی و همچنین بیرون از حزب، از سوی مقامات، شخصیت ها، دانشگاهیان، ایثارگران، بازنشستگان و غیره درخواست های متعددی مبنی بر کاندیداتوری محمدباقر نوبخت در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو مطرح شد و نهایتا تصمیم وی عدم کاندیداتوری است و با اطلاع عرض می کنم که قصد ورود به انتخابات ریاست جمهوری را ندارند.
    محمدصدر مشاور رئیس دولت اصلاحات گفته است: در دیدار با آقای خاتمی نظر مثبت ایشان را برای کاندیداتوری دریافت کردم. الان نمی‌دانم کاندیدا می شوم یا نه؟ تا دو سه روز آینده تصمیم نهایی را خواهم گرفت.
    در همین ارتباط رئیس کمیته راهبردی جبهه اصلاحات، در پاسخ به این سوال که آیا محمد صدر جزو گزینه‌های جبهه اصلاحات است؟ گفت: به صورت شخصی عرض می‌کنم قطعا آقای صدر یکی از ظرفیت‌های بسیار توانمند و اصلاح‌طلب این جریان است، اما هنوز در جبهه اصلاحات روی هیچ گزینه‌ای نه بحث صورت گرفته و نه تصمیم‌گیری انجام شده است.
    بنابر اخبار منتشر شده در برخی کانال‌های خبری، علی اکبر صالحی وزیر اسبق امور خارجه هم قصد کاندیداتوری در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را دارد.
    یکی از منتخبان مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی از ثبت‌نام وحید جلال‌زاده در انتخابات ریاست‌جمهوری خبر داد.
    برخی شنیده در کانال های خبری هم حکایت از آن دارد که حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا میرتاج‌الدینی در محضر پدر شهید آیت‌الله آل‌هاشم ضمن عرض تسلیت به ایشان و تاکید بر ادامه راه شهدای خدمت، با دعای خیر ایشان نامزدی خود را در چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام کرد.
    علی جنتی وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی درتحلیلی درباره احتمالات انتخابات ۱۴۰۳ گفته است: لاریجانی و جهانگیری گزینه‌های مطلوب‌اند و در بین اصولگرایان مخبر شانس اول بعد فتاح و بعد جلیلی است.
    کنعانی مقدم از فعالان سیاسی اصولگرا هم در تحلیل خود در رابطه با گزینه‌های مطرح اصولگرایان گفت: به نظر من یک نفر از سمت دولت از جبهه اصولگرایی کاندیدا می‌شود. آقای قالیباف اگر رئیس مجلس بشود یا نشود، به صحنه می‌آید و شانس بیشتری هم دارد. یک نفر از بین جریانی که در انتخابات مجلس دوازدهم توانستند فراکسیونی را در مجلس ایجاد کند، نامزد می‌شود.
    جزییاتی از انتخابات ریاست جمهور چهاردهم
    طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه به‌مدت ۵ روز موعد ثبت‌نام از داوطلبان خواهد بود. سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد صلاحیت‌های ثبت‌نام‌کنندگان را بررسی می‌کند و روز ۲۲ خرداد اسامی نامزدهای انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد.
    به‌ گفته‌ سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیداها از ۲۳ خرداد الی ۶ تیرماه است و رأی‌گیری برای انتخابِ نهمین رئیس‌جمهور ایران در روز ۸ تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت.
    لازم به ذکر است، با اصلاح قانون، انتخابات شوراها سال آینده برگزار می‌شود عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: طبق طرح اصلاح ماده ۲۲ قانون انتخابات ریاست جمهوری، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هشتم تیرماه امسال و انتخابات شوراها سال آینده برگزار می‌شود.