کد خبر: 29103 | صفحه ۷ | ایران زمین | تاریخ: 13 خرداد 1403
پیشنهاد جدید رژیم صهیونیستی به حماس بررسی شد
در مسیر آتش بس؟
گروه بین الملل- رئیسجمهور آمریکا روز جمعه اعلام کرد رژیم صهیونیستی یک طرح پیشنهادی جدید برای آتشبس در غزه ارائه داده که شامل سه مرحله است.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا گفت رژیم صهیونیستی یک پیشنهاد جدید برای برقراری آتشبس و تبادل اسرا ارائه کرده و در صورت حصول توافق بر سر این طرح جدید، آمریکا پایبندی تلآویو به مفاد این طرح را تضمین خواهد کرد.
بایدن گفت: «اسرائیل یک پیشنهاد جامع ارائه داده است. این یک نقشه راه است که به آتشبس پایدار و آزادسازی تمام اسرا منجر خواهد شد. این پیشنهاد از طریق قطر به حماس تحویل داده شده است.»
بایدن همچنین گفت که ایالات متحده خواهد کوشید تا تضمین کند که رژیم صهیونیستی به تعهدات خود بر اساس این پیشنهاد سهمرحلهای جدید عمل خواهد کرد.
او گفت: «اگر حماس به تعهدات خود بر اساس این توافق عمل نکند، اسرائیل میتواند به عملیاتهای نظامی خود ادامه دهد، اما مصر و قطر به من تضمین دادهاند و سعی دارند تضمین کنند که حماس چنین کاری نمیکند. آمریکا هم میکوشد تضمین کند که اسرائیل به تعهدات خود پایبند میماند.»
رئیسجمهور آمریکا از طرفین خواست این فرصت را از دست نداده و بر سر این پیشنهاد به توافق برسند، پیشنهادی که شامل آزادسازی اسرای صهیونیست و بازسازی غزه است.
بایدن گفت بر اساس این طرح، ابتدا یک آتشبس ۶ هفتهای برقرار خواهد شد که در این بازه زمان حماس و رژیم صهیونیستی برای یافتن راهی برای پایان جنگ مذاکره خواهند کرد. بااینحال، اگر مذاکرات بیشتر از ۶ هفته به طول بینجامد، آتشبس موقت تا زمان حصول یک توافق نهایی برای پایان جنگ، تمدید خواهد شد.
در مرحله دوم این طرح پیشنهاد، حماس تمام اسرای صهیونیست را که در غزه تحت کنترل کرده، آزاد خواهد کرد و رژیم صهیونیستی هم در مقابل تمام نیروهای خود را از غزه خارج میکند.
به گفته بایدن، سومین و آخرین مرحله این طرح پیشنهادی آتشبس، شامل یک طرح بزرگ بازسازی غزه خواهد بود.
این طرح در حالی پیشنهاد شده که در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به غزه در روز یکشنبه، دستکم ۴۵ غیرنظامی فلسطینی به شهادت رسیدند. تصاویر تلخ این حمله و آتشی که در میان چادرهای آوارگان فلسطینی به راه افتاد بهسرعت در فضای مجازی دستبهدست شد و رژیم اشغالگر شدیداً مورد انتقاد قرار گرفت.
بایدن همچنین با بیان اینکه از سران رژیم صهیونیستی خواسته با این طرح پیشنهادی موافقت کنند، گفت: «میدانم افرادی در اسرائیل هستند که با این طرح موافق نبوده و میخواهند جنگ تا ابد ادامه داشته باشد. بعضی از آنها حتی در ائتلاف حاکم اسرائیل حضور دارند و با صراحت گفتهاند که خواستار اشغال غزه هستند. من از رهبران اسرائیل خواستهام فارغ از تمام این فشارها، از این توافقنامه حمایت کنند.»
حماس: با دید مثبت به پیشنهاد بایدن نگاه میکنیم
درپی اظهارات جمعه شب رئیس جمهور آمریکا درباره پیشنهاد جدید به جنبش حماس، این جنبش اعلام کرد که با دید مثبت به این پیشنهاد نگاه میکند.
به گزارش ایسنا، در بیانیه جنبش حماس در این باره آمده است: جنبش مقاومت اسلامی حماس به مفاد اظهارات «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا درباره آتشبس پایدار، خروج نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازسازی و مبادله اسیران مثبت مینگرد.
طبق گزارش خبرگزاری شهاب، حماس تاکید کرد: ما این موضع آمریکا و اعتقادی که در صحنه منطقهای و بینالمللی مبنی بر ضرورت پایان دادن به جنگ غزه ایجاد شده است، نتیجه پایداری افسانهای ملت مبارز ما و مقاومت دلیرانه آنها میدانیم.
در ادامه بیانیه حماس آمده است: حماس بر آمادگی خود برای برخورد مثبت و سازنده با هر پیشنهادی بر اساس برقراری آتشبس پایدار، خروج کامل اشغالگران از نوار غزه، بازسازی، بازگشت آوارگان به محل زندگی خود و تکمیل تبادل جدی اسرا در صورت پایبندی رژیم اشغالگر به توافقات تاکید میکند.
در همین راستا، منابع جنبش حماس نیز در این باره به شبکه خبری «الشرق» اعلام کردند: پیشنهادی که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا درباره آن صحبت کرد، به دو نکته ذکر شده در سند قبلی که ما با آن موافقت کردیم، اشارهای نکرده است.
این منابع گفتند: در پیشنهاد بایدن به تضمینها برای توقف کلی جنگ و همچنین خروج اشغالگران از نوار غزه اشارهای نشده است.
منابع جنبش حماس در ادامه تاکید کردند: حماس از تمامی ایدهها و پیشنهادها استقبال میکند و موضع آن بر اساس توقف کلی جنگ و عقبنشینی اشغالگران از نوار غزه است.
این اظهارات پس از آن بیان شد که رئیسجمهور آمریکا جمعه شب گفت رژیم صهیونیستی یک پیشنهاد جدید برای برقراری آتشبس و تبادل اسرا ارائه کرده و در صورت حصول توافق بر سر این طرح جدید، آمریکا پایبندی تلآویو به مفاد این طرح را تضمین خواهد کرد.
بایدن گفت: «اسرائیل یک پیشنهاد جامع ارائه داده است. این یک نقشه راه است که به آتشبس پایدار و آزادسازی تمام اسرا منجر خواهد شد. این پیشنهاد از طریق قطر به حماس تحویل داده شده است.»
بازی جدید نتانیاهو با ارائه طرح آتشبس؟
همچنین ایسنا در گزارشی می نویسد: طی چند روز گذشته رژیم صهیونیستی با بیتوجهی به خطوط قرمز آمریکا پس از حمله به شرق رفح، مرکز این شهر را مورد حملات شدید قرار داد و فاجعهای عظیم به بار آورد. در این شرایط تلاشها برای بازگشایی گذرگاه رفح و کمکرسانیها به مردم غزه از طریق این گذرگاه ادامه دارد. اما با این تفاوت که اگر در گذشته گذرگاه رفح تحت نظارت فلسطین و مصر بود، اکنون طرحها نشان از حضور رژیم صهیونیستی در فرآیند نظارت بر گذرگاه دارد.
حماس که چند روز قبل و پس از حمله وحشیانه صهیونیستها به رفح اعلام کرد در هیچ مذاکرهای شرکت نمیکند، واکنش مثبتی به این طرح داشته و آمادگی خود را برای برخورد مثبت و سازنده با هر پیشنهادی مبنی بر آتشبس دائمی، خروج کامل نیروهای صهیونیستی از نوار غزه، بازسازی غزه و بازگشت آوارگان به محل زندگی خود اعلام کرده است.
«علی عبدی»، تحلیلگر مسائل فلسطین در گفتوگو با ایسنا با اشاره به چشمانداز اجرایی شدن طرح آتشبس رژیم صهیونیستی برای پایان دادن به جنگ غزه و واکنش مثبت حماس به این توافق احتمالی، اظهار کرد: حماس تا کنون ایستادگی خوبی در دیپلماسی و میدان از خودش نشان داده و تا این لحظه با وجود فشارهایی که به آن وارد شده، تن به شروط طرف صهیونیستی-آمریکایی نداده است. آخرین مرتبهای که حماس موافقتش را با آتشبس اعلام کرد، طرح از سمت مصر ارائه شده بود که رژیم صهیونیستی آن را برهم زد. الان هم معتقدم حماس با شروطی که بایدن اعلام کرده، باز هم هوشمندانه و حرفهای بازی میکند و حتی اگر تغییر موضع آنی بدهد هم در همین چارچوب قابل تعریف است.
وی اضافه کرد: حتما کشتار فلسطینیها توسط رژیم صهیونیستی برای حماس هم دردناک است و این گروه نظامی نمیتواند نسبت به جان مردم غزه بیتفاوت باشد. اما باید دید روند آتی به چه صورت خواهد بود و طرف صهیونیستی چگونه رفتار خواهد کرد؛ آیا مانند گذشته مجددا بعد از اعلام موافقت حماس، توافق را برهم میزند یا بازی را ادامه میدهد. در نتیجه در حال حاضر بیشتر از اینکه رفتار حماس ملاک باشد، رفتار اسرائیل را باید زیر ذرهبین قرار داد. علیرغم اینکه نتانیاهو موافقت ضمنی خودش را اعلام کرده، اما چون صهیونیستها به هیچ چارچوب و قاعدهای پایبند نیستند، اصلا نمیتوان مواضعشان را جدی گرفت و مورد قضاوت قرار داد.
این تحلیلگر مسائل فلسطین ادامه داد: آنچه که از این طرح مدنظر رژیم صهیونیستی است، این است که در ابتدا تمام اسرا آزاد شوند و سپس به مراحل بعدی ورود کنند که عملا این اتفاق نخواهد افتاد، زیرا رژیم صهیونیستی به محض اینکه از آزادی اسرا آسوده خاطر شود، پاکسازی کامل غزه را در پیش خواهد گرفت. از طرف دیگر حماس به قدری باهوش هست که بداند چه کاری باید انجام دهد. لذا بعید است این طرح به نتیجه برسد و جنگ همچنان ادامه دارد.
عبدی با اشاره به اینکه آمریکا مدام نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی هشدار میدهد اما در عین حال هیچ اقدامی برای توقف این جنایات انجام نمیدهد، عنوان کرد: آمریکا نسبت به رژیم صهیونیستی هیچ خط قرمزی ندارد. همان طور که رهبری در نامه اخیرشان خطاب به دانشجویان آمریکایی نوشتند، آمریکا حتی از نشان دادن یک اخم نسبت به جنایات اسرائیل ابا نداشته است. این نشان میدهد آمریکا مطلقا هیچ خط قرمزی در مقابل رژیم صهیونیستی ندارد، به جز اینکه از دولت نتانیاهو انتقاد کند. این انتقادات همیشه بوده ولی هیچ اقدام عملی که نشاندهنده نارضایتی و ناراحتیاش از کشته شدن شهروندان غیرنظامی باشد، نداشته است. لذا هیچ فشاری بر این رژیم وارد نمیکند؛ کاملا با اسرائیل همراهی دارد و بدون وقفه برای صهیونیستها تسلیحات ارسال میکند. لذا اصلا نباید صحبتهای آمریکا و خطوط قرمزی که برای رژیم صهیونیستی تعیین میکند را ملاک قرار داد.
وی با اشاره به طرحهای بازگشایی گذرگاه رفح آن هم با شیوه نظارتی که اسرائیل یک سمت ماجرا باشد، اظهار کرد: وقتی اسرائیل کنترل اوضاع را به دست گیرد، حتما در ارسال کمکها اخلال وارد میکند. کما اینکه محمولههای کمکرسانی که از مسیرهایی غیر از رفح وارد غزه میشد، توسط شهرکنشینهای صهیونیستی تخریب شده و آنان مانع رسیدن کمکها به مردم غزه میشدند؛ به خصوص اینکه در ماجرای تسهیل کمکرسانی به غزه، دولتهای عرب مانند مصر و اردن که همسایه فلسطین هستند هم بیشترین رویگردانی را از فلسطین و بالاترین میزان همراهی را با رژیم صهیونیستی داشتهاند. عملا جهان عرب با این رژیم همکاری میکند، لذا از اتحادیه عرب و کشورهای عربی به جز سوریه و لبنان، کارنامه تقریبا سیاهی در زمینه حمایت از فلسطین دیده میشود.
این تحلیلگر مسائل فلسطین با اشاره به دلیل امتناع مصر از پذیرش طرحهای بازگشایی رفح، گفت: مصر، اردن و کشورهای عرب کلا از پیروزی حماس استقبال نمیکنند. آنها دنبال برتری مقاومت نیستند، برتری مقاومت در فلسطین میتواند برای دولتهای آنان در داخل کشورشان تبعات داشته باشد و منجر به اتفاقات مشابه سال ۲۰۱۱ یعنی بیداری اسلامی شود. لذا چون اینها مدافع مقاومت نیستند و حماس را بخشی از محور مقاومت میدانند که ایران در راس آن است، به هیچ وجه برای رسیدن به توافق همکاری نمیکنند و تا آنجا که در توان دارند سنگاندازی میکنند تا حماس شکست بخورد.