سرمقاله

آیااین مناظرات مقدمه مشارکت است؟ / محمدعلی وکیلی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • ارائه بسته تخفیفی ایرانسل ویژه دهه کرامت
  • توسعه سامانه‌ صورتحساب همراه اول
  • حضور همراه اول در نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 30144  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 02 تیر 1403
    حافظ منافع کانادا احضار شد
    واکنش ها به اقدام خصمانه کانادا علیه سپاه
    گروه بین الملل- دولت فدرال کانادا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی قرار داد.
    نمایندگان پارلمان کانادا در ماه می با تصویب طرحی از دولت این کشور خواسته بودند تا سپاه پاسداران را در این فهرست قرار دهد.
    ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ۲۲ اردیبهشت طرح مجلس عوام کانادا در تروریستی اعلام کردن نیروی رسمی نظامی کشورمان را حرکتی نابخردانه و خصمانه و مغایر با موازین و اصول پذیرفته شده حقوق بین‌الملل از جمله برابری حاکمیت ها و عدم مداخله در امور داخلی دولت‌ها و مصداق تعرض به حاکمیت و امنیت ملی ایران دانسته و آنرا به شدت محکوم کرد.
    سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سپاه پاسداران همگام با دیگر ارکان نیروهای مسلح، مسئولیت پاسداری از امنیت ملی و مرزهای کشور و نیز کمک به امنیت و ثبات پایدار در منطقه از طریق مقابله با پدیده شوم تروریسم را برعهده دارد.
    شبکه سی.بی.سی کانادا چهارشنبه گزارش داده بود که دولت فدرال این کشور قصد دارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد.
    بر اساس این گزارش، در صورتی که گروهی در فهرست تروریستی دولت فدرال کانادا قرار بگیرد، پلیس این کشور می‌تواند هر فرد یا گروهی را که از سازمان تحریم‌شده حمایت مالی یا مادی به عمل آورد، تحت پیگرد قرار دهد. بانک‌ها نیز می‌توانند دارایی‌های آن را نیز مسدود کنند.
    به نوشته رویترز، قانونگذاران اپوزیسیون کانادا از مدت‌ها پیش خواستار گنجاندن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی شده بودند اما دولت لیبرال جاستین ترودو نخست وزیر کانادا با خودداری از این اقدام هشدار داده بود که این مساله می‌تواند پیامدهای ناخواسته‌ای داشته باشد.
    کانادا پیشتر نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست تروریستی قرار داده بود. این کشور در اکتبر ۲۰۲۲ نیز گفته بود که ورود سران ارشد سپاه پاسداران به کانادا را منع کرده و وعده داده بود که آنها را تحریم کند.
    حافظ منافع کانادا در تهران به وزارت امور خارجه احضار و پیام اعتراض شدید ایران به وی ابلاغ شد.
    به گزارش ایسنا، در پی اقدام خصمانه دولت کانادا در تروریستی توصیف کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز پنجشنبه سفیر ایتالیا در تهران که مسئولیت حفاظت از منافع کانادا را بر عهده دارد، توسط مدیرکل آمریکا به وزارت امور خارجه فراخوانده شد.
    در این فراخوان، اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به اقدام غیرقانونی و خلاف حقوق بین‌الملل دولت کانادا به حافظ منافع این کشور ابلاغ و ضمن هشدار نسبت به تبعات این اقدام، بر حق ایران در اتخاذ تدابیر لازم و اقدامات متقابل تاکید شد.
    سفیر ایتالیا گفت: مراتب را سریعا به دولت کانادا منعکس خواهد کرد.
    استقبال آمریکا از اقدام کانادا در قرار دادن سپاه در فهرست «سازمان‌های تروریستی»
    سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشستی خبری از تصمیم دولت کانادا برای قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور استقبال کرد.
    در پی اقدام دولت کانادا با قرار دادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست تروریستی این کشور، «متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشستی خبری از این اقدام متحد خود علیه سپاه پاسداران حمایت کرد.
    به گزارش ایسنا، میلر در بخشی از این نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه این کشور منتشر شده است، گفت: ما از تصمیم کانادا برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران استقبال می‌کنیم. این کاری است که آمریکا نیز انجام داده است.
    میلر گفت که اقدامات سپاه پاسداران «تمام جهان را تهدید می‌کند.»
    وزیر امنیت کانادا روز چهارشنبه در کنفرانسی خبری اعلام کرد: امروز، من اینجا هستم تا اعلام کنم که دولت‌مان تصمیم گرفته تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروه‌های تروریستی قرار دهد.
    او افزود: این اقدام پیامی قدرتمند است که نشان می‌دهد کانادا از تمامی ابزارهایی که در اختیار دارد برای مبارزه با گروه‌های تروریستی همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استفاده می‌کند.
    واکنش ایران
    «علی باقری» سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی پیام در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اقدام غیرقانونی کانادا در تروریستی توصیف کردن بخش لاینفک نیروی رسمی نظامی جمهوری اسلامی ایران که نقشی بی‌بدیل در دفاع از امنیت ملی و تمامیت سرزمینی ایران عزیز، و حراست از امنیت و ثبات منطقه و مقابله با تروریسم داعشی داشته و دارد، تحرکی بدسگالانه و ناقض اصول و قواعد حقوق بین‌الملل، هدیه‌ای سخیف به رژیم «نسل‌کش»، تروریست‌ها و دیگر دشمنان صلح و ثبات منطقه‌ای است.
    سرپرست وزارت خارجه ایران هشدار داد که «مسئولیت عواقب این تصمیم تحریک‌آمیز و غیرمسئولانه، بر عهده دولت کانادا خواهد بود.»
    اوج‌ خوش خدمتی دولتمردان کانادایی به رژیم صهیونیستی
    سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اقدام اخیر کانادا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را اوج خوش خدمتی مقامات این کشور به رژیم صهیونیستی عنوان کرد.
    به گزارش ایسنا، ناصر کنعانی روز جمعه در شبکه اجتماعی ایکس در این ارتباط نوشت: اقدام دولت کانادا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از منظر موازین و اصول پذیرفته شده حقوق بین‌الملل مردود و از نظر اثر، بی‌ارزش است، اما به روشنی گویای اوج خوش خدمتی دولتمردان این کشور به رژیم صهیونیستی است.
    وی تاکید کرد: از کارگزاران و همپیمانان رژیم صهیونیستی عجیب و دور از انتظار نیست که در اوج ‎نسل‌کُشی فلسطینیان و کشتار زنان و کودکان ‎فلسطینی توسط رژیم جنایتکار صهیونیستی در ‎غزه، بزرگترین نیروی ضد تروریستی جهان را تروریستی بنامند.
    این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در ادامه افزود: و البته تاریخ و وجدان‌های بیدار بشری این مدعیان دروغین حقوق بشر و شرکای حقیقی جنایت علیه بشریت را در کنار جنایتکاران صهیونیست و تروریست‌ها یاد خواهند کرد و بی تردید ‎سپاه پاسداران انقلاب‌اسلامی، هر روز مقتدرتر و سربلندتر از قبل و خار چشم دشمنان ایران و اسلام باقی خواهد ماند.
    اهداف کانادا از اقدام خصمانه جدید علیه ایران
    دیپلمات پیشین ایران با تشریح اهداف کانادا از تروریستی خواندن سپاه پاسداران،‌ اظهار داشت: کانادا وارد حوزه‌ای شد که نمی‌تواند مانند گذشته با ایران ارتباط برقرار کند البته ایران، این اقدام را بی‌پاسخ نمی‌گذارد.
    وزیر امنیت عمومی کانادا شامگاه چهارشنبه اعلام کرد کشورش تصمیم گرفته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست به اصطلاح گروه‌های تروریستی قرار دهد و مدعی شد: «این اقدام پیامی قدرتمند است که نشان می‌دهد کانادا از تمامی ابزارهایی که در اختیار دارد برای مبارزه با گروه‌های تروریستی استفاده می‌کند.»
    این اقدام در حالی رخ داده که سپاه پاسداران همواره خط مقدم‌ ‎مبارزه با تروریسم در منطقه از جمله ‎داعش بوده است.
    «کاظم غریب آبادی» دبیر ستاد حقوق‌بشر ایران با محکومیت اقدام دولت کانادا در قبال سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: «طنز تلخی است که کشوری که خود از ناقضان عمده حقوق بشر و حامی تروریسم است، نام سپاه را که مسئولیت پاسداری از امنیت ملی و مقابله با تروریسم در منطقه را بر عهده دارد، در فهرست خودخوانده تروریستی قرار داده است».
    «عبدالرضا فرجی‌راد» در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از این اقدام دولت کانادا اظهار کرد: از مدت‌ها پیش در کانادا یک‌سری از مخالفین در مورد تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کار می‌کردند، از طرفی خود دولت کانادا بعد از حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی انگیزه داشت تا این کار انجام شود، لذا بخش‌های امنیتی کانادا در مورد این مساله کار کردند اما در بخش سیاسی یکسری ملاحظاتی وجود داشت که خیلی علاقه‌مند به این کار نبودند.
    او همچنین افزود: در نهایت با فشارهایی که به بخش سیاست خارجی و وزارت امور خارجه کانادا وارد شد، با تروریستی خواندن سپاه موافقت کردند اما فکر می‌کنم با توجه به اقدام انجام شده تا حدودی کار ایران و کانادا گره می‌خورد، زیرا کانادا وارد حوزه‌ای شده که ارتش و نیروی نظامی یک کشوری را تحریم کرده و تروریستی خوانده، طبیعتا نمی‌تواند مانند گذشته با ایران ارتباط برقرار کند.
    این دیپلمات پیشین ایران خاطرنشان کرد: همچنان که کانادا با ملاحظات در نظر گرفته و بیشتر نوعی ملاحظات سیاسی این اقدام را پی‌گیری و انجام داده، ایران نیز به نحوی با این اقدام کانادا مقابله خواهد کرد و انتظار می‌رود از این به بعد مشکلات ۲ کشور بیشتر شود.
    فرجی‌راد در ادامه با اشاره به اهدافی که دولت کانادا از تروریستی خواندن سپاه داشته، گفت: اگر کانادا این اقدام را با این هدف انجام داده که کشورهای غربی و به ویژه اروپایی‌ها را وادار کند تا آن‌ها نیز از چنین اقدامی استقبال کنند، بعید است چنین اتفاقی بیافتد زیرا اروپا به دلیل این‌که از نظر جغرافیایی به ایران نزدیک است و یکسری تعاملات منطقه‌ای هم در ارتباط با سپاه پاسداران و هم دستگاه دیپلماسی دارد، اگر این کار را انجام دهد شکاف زیادی درون آن اتفاق می‌افتد.
    او اظهار داشت: بنابراین انحصاری یا انفرادی انجام دادن چنین اقداماتی از سوی اروپایی‌ها صورت نمی‌گیرد و اگر خواسته باشند کاری انجام دهند به طور متحد و تمام اعضای اتحادیه اروپا حتی انگلیس در آن مشارکت خواهند داشت.