کد خبر: 30543 | صفحه ۹ | تولید و تجارت | تاریخ: 10 تیر 1403
اولین چراغ سبز دولت به رجیستر آیفون
اولین چراغ سبز دولت به رجیستر آیفون
حرف و حدیثهای مربوط به رجیستر شدن آیفون ۱۴ به بالا، این روزها دیگر از درگوشی بودن فراتر رفته و به نظر میرسد دولت سیزدهم در روزهای پایانی خود قصد دارد تا چراغ سبز خود را به این مسئله نشان دهد. این موضوع باعث شد تا بازار موبایل درگیر تغییر قیمتهای جدی طی چند هفته اخیر باشد.
حرف و حدیثهای مربوط به رجیستر شدن آیفون ۱۴ به بالا، این روزها دیگر از درگوشی بودن فراتر رفته و به نظر میرسد دولت سیزدهم در روزهای پایانی خود قصد دارد تا چراغ سبز خود را به این مسئله نشان دهد. این موضوع باعث شد تا بازار موبایل درگیر تغییر قیمتهای جدی طی چند هفته اخیر باشد. اوایل خرداد ماه سال جاری، مصوبه جدید هیئت وزیران درباره سود بازرگانی تلفنهای همراه از طرف محمد مخبر، رئیس قوه مجریه، ابلاغ شد.
بر اساس این مصوبه، سود بازرگانی برای واردات آیفون ۹۶ درصد تعیین شده است. در ضمن این مصوبه سود بازرگانی گوشیهای هوشمند با ارزش کمتر از ۱۵۰ دلار را ۶ درصد و با ارزش بالاتر از ۶۰۰ دلار را ۲۸ درصد تعیین کرده است. در بخش مربوط به آیفون آمده است: «با توجه ممنوعیت واردات تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، در صورت لغو ممنوعیت آن در آینده توسط مراجع ذیصلاح، سود بازرگانی آن به میزان ۹۶ درصد پیشبینی خواهد شد.» این جمله صریح در مصوبه مذکور، میتواند به معنای لغو ممنوعیت واردات گوشیهای شرکت اپل و آغاز رجیستر آنها باشد. با این حال سود بازرگانی ۹۶ درصدی هم رشد نجومی قیمت آنها را در پی خواهد داشت.
چشم انتظاری بازار برای آیفون
سود بازرگانی ۹۶ درصد به آن معناست که نرخ جهانی آیفون هر چه باشد، در ایران به حداقل دو برابر قیمت به فروش خواهد رسید و اگر فردی بخواهد آن را وارد کند، باید به اندازه نرخ خود موبایل، حق گمرکی برای رجیستری بپردازد که رقمی بسیار قابل توجه خواهد بود. هرچند این مصوبه به صورت کاملا علنی منتشر نشده، اما اثرات آن بر بازار به ویژه از هفته دوم خرداد به بعد به وضوح قابل مشاهده است.
این رشد قیمت به ویژه بر محصولات آیفون محسوستر بود؛ به عنوان مثال قیمت آیفون ۱۳ با رم ۱۲۸ گیگ که تا هفته آخر اردیبهشت حدود ۴۰ میلیون تومان قیمت داشت، در حال حاضر نزدیک به ۴۹ میلیون تومان فروخته میشود چرا که بازار میداند به زودی رجیستری مدلهای جدید آیفون آغاز شده و با نرخی بسیار بالا به فروش خواهد رسید. همین موضوع بر نرخ مدلهای پایینتر هم اثر گذاشته و در نهایت شاهد تحول جدی قیمتی در بازار هستیم.
اما سوار شدن بر موج اخبار بازار موبایل، تنها مختص به گوشیهای آیفون نیست؛ بقیه برندهایی که چندان درگیر چالش واردات و رجیستری نیستند نیز این روزها بر مدار گرانی میچرخند. برخی برندها کمتر و بعضی دیگر بیشتر طی یک هفته اخیر رشد قیمتی داشتند. به عنوان مثال گوشی موبایل شیائومی ردمی نوت ۱۳ پرو که به عنوان یک موبایل میان رده و با ارزش متوسط در بازار شناخته میشود، تا اواسط خرداد بین ۱۷ الی ۱۸ میلیون تومان فروخته میشد، حال حدود ۲۱ میلیون تومان قیمت دارد. نکته قابل توجه اینجاست که لوازم جانبی تلفن همراه نیز متاثر از این تغییرات قیمتی، رشد نرخ را تجربه کردند. ایرپادهای مدل جدید، هندزفریهای بلوتوثی رده بالا سایر برندها، قاب موبایل و سایر موارد اینچنینی، تا حدود ۱۰ درصد تنها طی یک هفته اخیر گران شدند و این اتفاق مهمی در بازار موبایل است.
ریختن آب در آسیاب واسطهگران
به گزارش اقتصاد ۲۴، در شرایطی که ارز نوسان آنچنانی را تجربه نکرده، اما با انتشار یک خبر آن هم با، اما و اگرهای زیاد، تحولات بازار موبایل چشمگیر بوده است. اگر خبر رسمی رجیستری آیفونهای رده بالا آن هم با نرخهای نجومی منتشر شود، به نظر میرسد این رشد قیمتی بسیار بیشتر خواهد بود.
سوال اساسی اینجاست منفعت این گرانی و تورم تحمیلی به مردم به عنوان اصلیترین مصرفکنندگان موبایل آن هم در شرایطی که طبق گفته فعالان بازار کمبود عرضه داریم، به جیب چه کسانی ریخته خواهد شد؟ چه افرادی از تنشهای بازار و رشد قیمتی غیرمعقول، سود خواهند کرد؟ دولت به منظور جلوگیری از تخصیص ارز بالا به واردات تلفنهای پرچمدار، سود بازرگانی آن را به قدری بالا برده که به اصطلاح برای افراد خرید آن مقرون به صرفه نباشد.
اما آیا به این نکته توجه کرده که این تصمیم در نهایت چه تاثیر کلان و زنجیرواری بر بازار موبایل خواهد داشت؟ آیا این حرکت، آب ریختن در آسیاب واسطهگران نیست؟