کد خبر: 30552 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 10 تیر 1403
مناظره ترامپ و بایدن؛ «حاشیه»ای که بر «محتوا» غالب بود
کارشناس مسائل آمریکا گفت، کسی از مواضع بایدن و ترامپ در مناظره اول در موضوعات مختلف شگفتزده نشد. مناظره بیشتر در حاشیه حائز اهمیت بود تا محتوا.
به گزارش ایسنا، اولین دوئل انتخاباتی «جو بایدن» رئیسجمهور کنونی و «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا روز جمعه هشت تیر به میزبانی شبکه سیانان در آتلانتا برگزار شد و نامزدها برای رقابت انتخابات ریاستجمهوری رو در روی یکدیگر ایستادند و با هم دست ندادند.
نظرسنجی «سیانان» که بلافاصله پس از نخستین مناظره انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برگزار شد، نشان میدهد «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه در این مناظره نسبت به «جو بایدن» نامزد دموکرات عملکرد بهتری داشته است.
بر اساس این نظرسنجی، ۶۷ درصد از شرکتکنندگان میگویند ترامپ عملکرد بهتری نسبت به بایدن داشت و در مقابل، تنها ۳۳ درصد از آنها باور دارند که عملکرد بایدن بهتر از رقیب جمهوریخواه او بوده است.
این در حالی است که پیش از آغاز مناظره، ۵۵ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی سیانان باور داشتند ترامپ عملکرد بهتری خواهد داشت و ۴۵ درصد گفته بودند که بایدن در مناظره بهتر ظاهر میشود.
نظرسنجی سیانان نشان داد که میزان محبوبیت جو بایدن پس از مناظره روز جمعه ۶ درصد کاهش یافته و از ۳۷ درصد به ۳۱ درصد رسیده است. در مقابل، ترامپ با عملکرد خود در مناظره توانسته محبوبیت خود را افزایش داده و آن را از ۴۰ درصد به ۴۳ درصد برساند.
«امیرعلی ابوالفتح» در گفتوگو با ایسنا درباره مناظره اول جو بایدن و دونالد ترامپ با بیان اینکه آنچه در این مناظره شاهد بودیم از قبل قابل پیشبینی بود و هر آنچه درباره معیشت و اقتصاد، بیکاری، امنیت مرز ها، پناهجویان، سیاست خارجی و جنگ اوکراین، عراق و موضوع ایران و کره شمالی مطرح شد از قبل قابل تصور بود و تغییر زیادی در مواضع نداشتیم،گفت: به علاوه اینکه مواضع بایدن و ترامپ از گذشته برای مردم آمریکا مشخص بوده است.
وی ادامه داد: آنچه از حد پیشبینیها فراتر بود میزان ضعف و آسیب پذیر بودن جو بایدن بود که بسیار متزلزل ظاهر شد؛ اینکه خیلی از جاها کلماتش نامفهوم بود و جملات را نتوانست تمام کند و مهمتر اینکه وقتی مناظره تمام میشود ترامپ با اقتدار و توانمند از صحنه مناظره پایین میآید ولی بایدن مجبور است همسرش به او کمک کند تا زمین نخورد و اینها تصویری از یک رئیسجمهور ضعیف، بیمار و ناتوان نشان داد که دموکراتها را خیلی به هم ریخت تا جایی که موضوع جایگزینی بایدن مطرح شد.
این کارشناس مسائل آمریکا درباره شرایط جایگزینی بایدن در حزب دموکرات اظهار کرد: البته بایدن گفته است تا آخر هستم و میمانم اما اینکه بایدن را جایگزین کنند با توجه به شرایط حزب دموکرات هر چند امری ممکن اما بعید است. اولا به لحاظ قانونی تا وقتی خود نامزد حزب نخواهد کنارهگیری کند، نمیتوانند کنارش بگذارند، اما این مساله را حل نمیکند چون کنار رفتن بایدن جنگ داخلی در میان حزب دموکرات ایجاد میکند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا حزب دموکرات با توجه به مشکلات بیماری بایدن و ناتوانیاش مخالف تغییر وی هستند؟ اظهار کرد: اولا خود بایدن که نامزد حزب دموکرات است، نمیخواهد از این سمت کنارگیری کند و تا وقتی خودش نخواهد نمیتوانند کاری کنند. دوم اینکه بایدن ۴ هزار رای در حزب دارد که به لحاظ تشریفاتی نمیتوانند این آرا را از وی بگیرند و سخت است همه را قانع کنند که رایشان را از بایدن پش بگیرند چون برخی معتقدند بایدن در انتخابات شکست نمیخورد و اگر وارد این مساله شوند درگیری داخلی در حزب ایجاد میشود. به هر حال بایدن رئیسجمهور مستقر است و هشت سال معاون رئیس جمهور بوده و عضو سنا و با این عقبه سیاسی و اجتماعی جایگاه قوی در حزب دارد. حتی باراک اوباما طرفدار بایدن است و پیام وی در شبکه ایکس (توییتر سابق) بر این اساس بود که مناظره بدی داشتیم، اما بایدن برای کشور میجنگند؛ از این رو وقتی کلینتون و اوباما پشت بایدن باشند به همین راحتی او کنار نمیرود. حتی از جناح محاظفهکار در حزب دموکرات اعلام کردند که مخالف کنار رفتن بایدن هستند.
ابوالفتح درباره مواضع ترامپ در این دور از انتخابات نسبت به گذشته در موضوعات مختلف، تصریح کرد: اگر کسی سخنرانیهای ترامپ را در یکی دو سال گذشته دنبال کرده باشد، میبیند که ترامپ در مناظره همان بود که در یکی دو سال اخیر بوده است. شاید تنها موضوعی که کمی در آن تغییر رویکرد داده بود مساله پذیرش نتایج انتخابات بود. برخلاف گذشته که مدعی بود اگر او انتخاب نشود در انتخابات تقلب شده است این بار گفت که نتایج را میپذیرم. اما درباره اوکراین، غزه، ایران و اقتصاد آمریکا همان حرفهای گذشته اش را زد. به طور کلی کسی از مواضع ۲ طرف در این مناظره شگفتزده نشد. مناظره بیشتر در حاشیه حائز اهمیت بود تا محتوا.
وی درباره تاثیر احکام صادر شده علیه ترامپ در دادگاههای آمریکا در انتخابات گفت: متاسفانه هر چه ترامپ در مظان اتهام قرار گیرد و به زندان و محکومیت نزدیک شود، شانسش برای پیروزی در انتخابات بیشتر می شود، جامعه زیادی از آمریکا به دستگاه قضایی اعتقاد ندارند و معتقدند دستگاه قضایی دارد پروندهسازی سیاسی میکند. دستگاه قضا در آمریکا جناحی و سیاسی نبوده است، اما در یکی دو دهه گذشته روند اعتماد به آن نزولی بوده است و این بحران اعتماد در آمریکا را رقم زده است یعنی کسی که مجرم است نه تنها طرد نمی شود؛ بلکه مینشیند روی صندلی نفر اول کشور. خیلیها هشدار میدهند اگر این روند اتفاق بیفتند بنیانهای دموکراسی در آمریکا به خطر میافتد، چون راه تضمین سلامت دموکراسی، وجود دستگاه قضایی عادل است. در هر حال معتقدم هر چه بیشتر بگویند ترامپ خلاف کار است او شکستناپذیرتر میشود.
این کارشناس مسائل بینآلملل در ادامه درباره درخواست برخی گروهها برای جایگزینی بایدن در انتخابات گفت: تب و تابی که در میان دموکرات ها ایجاد شده نشان میدهد که احساس خطر کردند وگرنه موضوعات جایگزینی مطرح نمیشد. ممکن است آنها به این موضوع برسند که فرد دیگری جایگزین کنند و این موضوعی غیرممکن نیست، اما این مساله شانس دموکراتها برای پیروزی در انتخابات را افزایش نمیدهد، چون جدای از موضوع سن و سال و بیماری بایدن مشکل عملکرد ضعیف دوره ریاست جمهوری بایدن مطرح است. مهم نیست رئیسجمهور راه می رود یا نه، آنچه مهم است اینکه بایدن ضعیف است و کارنامه درخشانی ندارد.