کد خبر: 31060 | صفحه ۵ | جهان ورزش | تاریخ: 18 تیر 1403
باشگاههای لیگ برتری ملزم شدند
مجوز حرفهای در گرو تیمداری در فوتبال بانوان
گروه ورزش - فوتبال زنان ایران در حالی در سالهای اخیر بیش از پیش مورد توجه جامعه قرار گرفته که اخیرا فدراسیون فوتبال تیمهای لیگ برتر را موظف کرده است که برای دریافت مجوز حرفهای، در لیگ زنان نیز تیمداری کنند. اما اداره یک تیم فوتبال زنان چقدر برای باشگاهها هزینه دارد؟
فدراسیون فوتبال تحت فشار کنفدراسیون آسیا، هم تیمهای لیگ برتر را موظف به فعالیت در فوتبال زنان کرده، و هم مشوقهایی را برای آنها در نظر گرفته است.
اکنون، بسیاری از باشگاههای حاضر در لیگ برتر ایران تیم زنان ندارند که شامل استقلال و پرسپولیس هم میشود. مقامات سیاستگذار فوتبال، در سطح قاره و کشور چاره را برای ترغیب آنها به حضور در این حوزه، مشروط کردن دریافت مجوز حرفهای به تیمداری در لیگ فوتبال زنان و تعریف مشوقهای مالی دیدهاند. به این ترتیب که اگر باشگاهها وارد این حوزه شوند، از پرداخت حق عضویت خود به فدراسیون فوتبال برای حضور در رقابتهای لیگ برتر معاف میشوند.
غیبت باشگاههای بزرگ در فوتبال زنان
اکنون بسیاری از باشگاههای بزرگ ایران، حتی آنهایی که مجوز حرفهای را دریافت کردهاند در فوتبال زنان فعالیتی ندارد.
چندی پیش «فوتبال 360» در این مورد نوشت، «شانزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال زنان ایران در حالی به پایان رسید که از میان تیمهای فعال در فوتبال مردان، تنها تیمهای ملوان بندرانزلی، سپاهان اصفهان و پیکان تهران حاضر به فعالیت همزمان در فوتبال زنان شدند تا رسماً در قامت یک باشگاه فعالیت خود را در رشته فوتبال (مردان و زنان) پیش ببرند.»
البته با توجه به اجبار فدارسیون در مدت اخیر، تیم نساجی مازندران و فولاد خوزستان نیز از عزم راسخ خود برای ورود به فوتبال زنان گفتهاند. همچنین پرسپولیس، با صدور بیانهای از علاقه خود به این موضوع گفته اما آن را منوط به تامین زیرساختها دانسته است.
در این میان برخی باشگاهها از جمله فولاد خوزستان، مس رفسنجان و ذوبآهن اصفهان (که پیش از این در فوتبال زنان فعالیت داشت اما تیم خود را منحل کرد) خواهان حضور در لیگ درست دو بودند اما قرعهکشی مسابقات فصل آینده این لیگ انجام شده است و دیگر فرصتی برای آنها وجود ندارد.
در این میان، یگ پیشنهاد دیگر نیز برای باشگاههای لیگ برتری وجود دارد و آن هم خرید امتیاز یکی از تیمهای حاضر در لیگهای دست برتر یا دست یک است. اما تیمداری در فوتبال زنان چقدر برای باشگاهها هزینه دارد؟
تیمداری با 20 تا 25 میلیارد تومان!
با توجه به هزینههای قابل توجهی که باشگاههای قوتبال برای پرداخت دستمزدها به تیمهای مردان خود میکنند، تیمداری برای آنها در فوتبال زنان هزینه چندانی ندارد. چرا که دستمزدها در این دو بخش اصلا قابل مقایسه نیست.
در روزهای اخیر فوتبال 360، در این مورد نوشته است: «فوتبال زنان ایران در سالیان گذشته رشد چشمگیری داشته اما سقف دستمزدها در این رشته، حدود یک میلیارد تومان است که تعداد انگشتشماری از ستارهها این مبلغ را دریافت میکنند.»
به اعتقاد نویسنده این گزارش، «اگر سرخابیهای پایتخت و دیگر تیمهای متمول فوتبال ایران بخواهند در حوزه فوتبال زنان ورود کنند، اکثریت بودجه خود را میتوانند از محل عدم پرداخت حق عضویت به فدراسیون و معافیت ایجاد شده، تامین کنند و با توجه به شرایط مالی فوتبال زنان، به نظر میرسد که با حدود 25-20 میلیارد تومان میتوان تیمی در قواره کسب عنوان قهرمانی و کسب سهمیه لیگ قهرمانان آسیا ساخت!»
به گزارش تجارتنیوز، چنین ارقامی از دستمزد پرداختی به بعضی بازیکنان در لیگ برتر مردان کمتر است. آن هم در شرایطی که بعضی منابع، رقمهای بسیار کمتری را برای تیمداری در حوزه فوتبال زنان کافی میدانند. برای مثال، چندی پیش سایت «طرفداری» به همین موضوع پرداخت و چنین محاسبه کرد که اگر باشگاهها قصد فعالیت مناسب به ویژه در حد قهرمانی را در فوتبال زنان داشته باشند و قصد آنها حضور در در لیگ برتر باشد، باید بین 8 تا 10 میلیارد تومان هزینه کنند.
خرید امتیاز؛ 250 میلیون تا 2 میلیارد تومان
در شرایطی که باشگاههای لیگ برتری فرصت چندانی برای تشکیل تیم فوتبال زنان خود ندارند، برخی از آنها به دنبال خرید امتیاز یک تیم هستند. در این زمینه نیز ارقام مختلفی شنیده میشود؛ از 250 تا 300 میلیون تومان برای لیگ دسته دو گرفته تا 500 میلیون تومان برای برای لیگ یک و بین یک تا دو میلیارد تومان برای لیگ برتر.
همانگونه که اشاره شد، اگر باشگاههای لیگ برتری بتوانند تیمی را برای فعالیت در فوتبال زنان تاسیس یا خریداری کنند، بعید است چالش چندانی برای پرداخت دستمزدهای بازیکنان و مربیان داشته باشند.
خبر ورزشی سال گذشته در این مورد نوشته بود: «طبق شنیدهها قراردادها در فوتبال زنان از ۵۰ میلیون شروع و تا ۸۵۰ میلیون تومان که متعلق به ملیپوشان مطرح است، بسته میشود. در بانوان تنها ۱۰ بازیکن هستند که از ۵۰۰ تا ۹۵۰ میلیون تومان میگیرند! سرمربیان مطرح نیز حداکثر تا یک میلیارد تومان قرارداد میبندند. البته حداکثر قیمت هم متعلق به سه تا چهار باشگاه چون سپاهان، خاتون بم، شهرداری سیرجان و ایلام است که بیشترین ملیپوش را در خود دارند.»
چالشهای مالی در فوتبال زنان
این در حالی است که در سالهای اخیر، برخی تیمهای فعال در فوتبال زنان به ویژه نمایندگان شهرستانها در لیگهای دست یک و دو، شرایط مالی مناسبی نداشتند. برای مثال اخیرا پایگاه خبری فوتبالی در مورد مشکلات مالی لیگ دسته دوم فوتبال زنان ایران نوشته است که بیشتر 18 تیم حاضر در این مسابقات، به صورت شخصی اداره میشوند و به همین دلیل از نظر مالی با چالشهای زیادی مواجه هستند.
بر اساس این گزارش، برخی از تیمهای حاضر در مسابفات دست دوم فوتبال زنان برای تست گرفتن از بازیکنان، از آنها ۳ تا ۵ میلیون تومان دریافت میکنند. این مبلغ برای بازیکنانی که سابقه بازی در لیگ های یک و دو را دارند کمتر است و بین یک تا سه تومن برآورد شده است. همچنین برخی تیم ها حتی پول البسه را هم از بازیکنان میگیرند تا تنها هزینهای که میکنند ورودی مسابقات باشد.
چندی پیش شقایق نوریزاده، فوتبالیست شیرازی در مورد چالشهای مالی در فوتبال زنان به ایسنا گفته بود: «کل هزینههای تیم ما در طول یک فصل ورزشی، به اندازه قرارداد یک بازیکن آقا در لیگ دسته یک کشور است! اما متاسفانه همین مقدار را هم نداریم و برای تامین آن دچار مشکل هستیم.»