کد خبر: 33122 | صفحه ۱ | تاریخ: 30 مرداد 1403
هشدار سرمقاله ابتکار اثر بخش بود
نجات زیست بوم جنگلی زاگرس با یک انتصاب بی سابقه
گروه اجتماعی- معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در اقدامی بیسابقه با انتصاب "نماینده ویژه در حفظ و احیای جنگلهای زاگرس" قدمی متعالی در جهت شکوفایی ایران برداشت.
در ابلاغ صادره آمده است که این اقدام ارزنده در پی سرمقاله تحلیلی #روزنامه_ابتکار به قلم دکتر محمدعلی وکیلی (که در خصوص شرایط کنونی زاگرس بوده) صادر شده است.
روز گذشته سید حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه طی حکمی دکتر فرخ مسجدی را به عنوان نماینده ویژه رئیس سازمان در حفظ و احیای جنگل های زاگرس منصوب کرد.
به گزارش ابتکار این انتصاب نشان می دهد که موضوع محیط زیست تا چه اندازه برای دلتمردان چهاردهم از اهمیت ویژه برخوردار است. اهمیتی که طی این چند دهه احساس نشد و حالا تبدیل به یک بحران در کشور شده است.
بهار و آغاز تابستان امسال بخش گستردهای از جنگلها، مراتع و کشتزارها در استانهای زاگرسنشین دچار آتشسوزی شدهاند و هر بار که شعله های آتش جان میگیرد، فعالان محیطزیست هشدار دادند که ارزش اقلیمی جنگلهای زاگرس برای کشور حیاتی است و عدم کنترل این روند میتواند خسارتی جبرانناپذیر به اقلیم و محیطزیست کشور وارد کند. شدت این آتشسوزیها فعالان محیطزیست را نگران کرده و معتقدند مسئولان از خسارت هولناک جنگلسوزیها برای آینده کشور درک درستی ندارند و به همین علت از کنار این رخداد پرتکرار به سادگی عبور میکنند. اما حالا سرمقاله دکتر وکیلی در خصوص این زیست بوم سبب شد تا در دولت چهاردهم یک انتصاب مهم و حیاتی رخ دهد
با توجه به اینکه ایران در کمربند خشک قرار دارد، جنگلها و منابع طبیعی از ارزش بسیار بالایی برخوردار هستند چرا که این جنگلها نقش بسیار مهمی در تأمین اکسیژن، گیاهان دارویی، حفظ آب و تثبیت خاک دارند. از جنگلهای زاگرس میتوان به عنوان میراث بین نسلی و ثروت ملی یاد کرد.
اما به نظر می رسد در دولت چهاردهم این موضوع بسیار اهمیت پیدا کرده است چنانکه در حکم دکتر فرخ مسجدی آمده است: زیست بوم جنگلی زاگرس از مهمترین رو یشگاه های طبیعی و منشا پرآب ترین رودخانه های کشور می باشد. در سالیان اخیر به دلایلی چون خشکسالی مداوم، بروز آفات و بیماری ها آتش سوزی های پی در پی استفاده نادرست و تخریب های گسترده با شرایطی بحرانی مواجه گردیده است. که در صورت عدم اتخاذ تدابیر صحیح و اقدامات مناسب، موجب به هم خوردن تعادل زیستی و اکولوژیکی بوم سازگان زاگرس خواهد شد.»
این بخشی از متن حکم فرخ مسجدی است که امیدواریم اهمیت به محیط زیست در همه ارکان تصمیم سازی کشور مانند سازمان برنامه و بودجه جاری شود.
۱۵ نکته درباره جنگلهای زاگرس
جنگلهای زاگرس یکی از اکوسیستمهای مهم کشور هستند که نقش مهمی در حفظ آب و خاک دارند و جنگلهای بلوط از شاخصه های این منطقه به شمار میروند.
به گزارش ایسنا،با توجه به اینکه ایران در کمربند خشک قرار دارد، جنگلها و منابع طبیعی از ارزش بسیار بالایی برخوردار هستند چرا که این جنگلها نقش بسیار مهمی در تأمین اکسیژن، گیاهان دارویی، حفظ آب و تثبیت خاک دارند.در ادامه به ۱۴ نکته درباره اهمیت جنگلهای زاگرس اشاره میکنیم:
*از جنگلهای زاگرس میتوان به عنوان میراث بین نسلی و ثروت ملی یاد کرد.
*مجموعه جنگل های زاگرس، زیست بوم جمعیتی بالغ بر۱۰ میلیون نفر است و نمیتوان به سادگی از کنار مسائل و مشکلات ساکنان این مناطق عبور کرد.
*۵۰ درصد کل دام کشور در حوزه زاگرس است و ۴۰ درصد از نزولات جوی و ۷۰ درصد عشایر نیز در این ناحیه ساکن هستند.
*از ۲۱۰۰ گونه گیاه خوراکی و دارویی در عرصه طبیعی زاگرس حداقل ۴۷۰ گونه آن با عنوان خواص دارویی ثبت شده است و پشتوانه تحقیقاتی و علمی در آزمایشگاه دارند.
*جنگلهای زاگرس تامین کننده ۴۰ درصد آب شیرین تولیدی در کشور هستند.
*هر هکتار جنگل سالانه ۲.۵ تن اکسیژن تولید میکند که معادل اکسیژن مورد نیاز ۱۰ نفر است.
*هر هکتار جنگل ۶۸.۵ تن گردوغبار را در خود رسوب میدهد که هیچ فیلتری توانایی رسوب این حجم از گرد و غبار را ندارد.
*هر هکتار جنگل بین ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ مترمکعب آب را در زمین نفوذ می دهد.
*میزان نفوذ آب در مناطق دارای پوشش جنگلی ۴۰ برابر بیشتر از مناطق بدون پوشش جنگلی است.
*از شش میلیون هکتار جنگلی که در منطقه زاگرس استقرار دارند، ۱.۴ میلیون هکتار آن در معرض تخریب هستند و خشکیدگی و زوال بلوط امانشان را بریده است.
*جنگلهای بلوط از سالهای خیلی دور در زاگرس روییدهاند و نماد و نمود مقاومت هستند.
*درخت های بلوط گاهی بیش از هشت ماه در شیب های جنوبی جنگلهای زاگرس در گرمای تابستان تشنگی را تاب می آورند تا از آب و خاک این سرزمین حراست کنند.
*برای اجرای هر چه بهتر طرحها و برنامههای مرتبط با حل مسائل و احیای جنگلهای زاگرس لازم است مردم و جوامع محلی را به صحنه بیاوریم و از مشارکت جدی خود مردم و شرکتهای دانش بنیان برای پیشگیری از تخریب جنگلهای زاگرس و نیز توسعه این ناحیه بهره مند شویم.
*باید زمینه تامین و تجهیز ابزارها و امکانات مورد نیاز جهت پشتیبانی از برنامه های اطفای حریق و پیشگیری از وقوع آتش سوزی در جنگلها را با مشارکت وزارتخانههای کشور ، دفاع و دیگر دستگاههای مسئول فراهم کنیم.