سرمقاله

تلنگری که بر افراطیون تأثیر نگذاشت / جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • چگونه قیمت تتر را به صورت لحظه ای بررسی کنیم؟
  • معرفی ۲ دو قبله‌ یاب آنلاین برای یافتن سریع و دقیق جهت قبله
  • چطور به کمک سفرمارکت دسترسی به بلیط قطار رجا داشته باشیم؟
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 33185  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 30 مرداد 1403
    پیش بینی شاخص کل تا پایان شهریور
    تاثیر حضور همتی در گود اقتصاد برای بورس چیست؟
    گروه اقتصاد - بازار سرمایه پس از آن که هفته قبل را با وجود محدودیت دامنه نوسان منفی به پایان رساند، هفته جاری را در روند معکوس مثبت قرار گرفته است. اگرچه هنوز راه درازی پیش روی بورس است تا بتواند زیان‌های انباشته خود را جبران کند، اما به باور کارشناسان بورسی خوش بینی به دولت چهاردهم و تیم اقتصادی که در راس آن عبدالناصر همتی قرار گرفته موجب این شرایط شده است.
    بازار سرمایه پس از آن که هفته قبل را با وجود محدودیت دامنه نوسان منفی به پایان رساند، هفته جاری را در روند معکوس مثبت قرار گرفته است. اگرچه هنوز راه درازی پیش روی بورس است تا بتواند زیان‌های انباشته خود را جبران کند، اما به باور کارشناسان بورسی خوش بینی به دولت چهاردهم و تیم اقتصادی که در راس آن عبدالناصر همتی قرار گرفته موجب این شرایط شده است.
    او روز گذشته در سومین جلسه رای اعتماد وزرای پیشنهادی دولت، در سخنان خود بار دیگر بر پیش بینی پذیر کردن و رقابت پذیر کردن اقتصاد تاکید کرد و گفته است که بورس سمبل اعتماد سرمایه گذاران است. «مهرزاد منتظری» کارشناس بازار سرمایه درباره این سخنان باور دارد اگرچه شرایط پیچیده و در هم تنیده اقتصاد کار را برای همتی سخت می‌کند، اما حضور او در تیم اقتصادی پزشکیان حداقل بهتر از تیم اقتصادی قبلی است.
    وقتی که همتی بیرون از گود بود...
    مهرزاد منتظری، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عنوان می‌کند: آقای همتی چند سالی که بیرون از گود بود همیشه انتقاداتی را به هیئت دولت و آقای فرزین داشت. اگرچه خیلی از ایراد‌هایی که از آن‌ها می‌گرفت را خودش هم وقتی که رئیس بانک مرکزی بود، انجام می‌داد، اما حداقل ما چیزی که می‌توانیم بگوییم این است که در دوره ایشان این فاصله عجیب و غریب بین نرخ نیما و نرخ آزاد دلار وجود نداشت. ایشان به عنوان رئیس بانک مرکزی سامانه مبادلات دلار را که بین صادرکننده و واردکننده هست را واقعا به عنوان یک بازار نصفه نیمه می‌شناخت که تا حدودی کاهش قیمت اتفاق بیفتد. این کاری است که آقای فرزین نکرده بود، یعنی ایشان نرخ سامانه را خودش تعیین می‌کرد و اصلا مبادله‌ای انجام نمی‌گرفت و قیمت کشف نمی‌شد. به همین خاطر به نظر می‌آید از این نظر حضور آقای همتی بهتر باشد.
    به گفته او با این همه حقیقتا آنقدر مسائل پیچیده و در هم تنیده است که نمی‌دانیم واقعا منتقدان دولت وقتی خودشان روی کار می‌آیند، آیا می‌توانند آن نقد‌ها را اجرا کنند یا خیر. در کل می‌خواهم بگویم احساس می‌کنم یک مقدار تیم دولت جدید بهتر از افرادی هستند که در تیم اقتصادی قبلی وجود داشت و امکان دارد شرایط بهتری اتفاق بیفتد. البته باید ببینیم رئیس بانک مرکزی هم چه کسی خواهد شد.
    فاصله زیادی با رشد واقعی بورس داریم
    این کارشناس بازار سرمایه در خصوص تحرکات مثبتی که در بورس اتفاق افتاده توضیح می‌دهد: بعد از آن ریزش عجیب و غریبی که اتفاق افتاد دیدیم که دامنه نوسان محدود شد. بعد از آن حجم خبر خیلی زیادی از طرف سازمان بورس تولید شد که قرار است حمایت بشود و بانک مرکزی نیز حرف‌هایی در این خصوص زد و بازار تحت تاثیر این دو عامل است. اما اینکه تصور کنیم گشایشی ایجاد شده که می‌تواند چشم انداز بازار سرمایه را متفاوت نشان بدهد، اینطور نیست. هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. این‌ها اتفاقات تازه‌ای نیست و سازمان طبق معمول کف بازار را با یک سری حرف و وعده و وعید حمایت کرده است.
    محدودیت دامنه نوسان، ریسک تازه بازار است؟
    منتظری در ادامه به اعمال مکرر محدودیت دامنه نوسان پرداخته و می‌گوید: بازاری که به شدت تحت تاثیر بحث‌های سیاسی است و از آن طرف هم بحث‌های سودسازی شرکت‌ها هم تحت فشار است، در حقیقت لازم است که یک مقدار دامنه مدیریت بشود تا هیجانات خالی شود، چون واقعا می‌توانست فشار‌های فروش عجیب و غریبی ایجاد شود و بعد هم ابطال روی صندوق‌ها بیاید و... این‌ها واقعا بحران ساز است. من با این که یک مقدار دامنه مدیریت بشود موافقم، منتها باید این کار سروقت انجام بشود نه اینکه مثلا بگذارند بازار چند تا منفی بزرگ بخورد؛ بعد تازه بروند در نقاطی که خود بازار هم می‌تواند خودش را حفظ کند، اعمال شود.
    وی می‌افزاید: محدودیت دامنه خیلی هم ابزار جالبی نیست، چون که روند بازار را بهم می‌زند. بهتر است که دیر به سراغش نیایند و دیر هم برطرفش نکنند، چون از آن طرف می‌تواند معاملات بازار را بهم بزند، یعنی همه معامله‌گر‌ها مجبور می‌شوند علاوه بر تمام فاکتور‌های اثرگذار، فاکتوری با این عنوان که سازمان می‌خواهد دامنه نوسان را چه کار کند، باید در نظر بگیرند و در معاملات خودشان لحاظ کنند و این خیلی مناسب نیست.
    پیش بینی شاخص کل تا پایان شهریور
    مهرزاد منتظری در پیش بینی بورس به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: حقیقت این است که قیمت‌ها به سطحی رسیده بود که اگر همان هیجانات سیاسی تنش ایران به اسرائیل برطرف می‌شد بازار خود به خود هم در همین نقاط می‌ایستاد و پایین‌تر رفتنش دلیلی نداشت. در چنین شرایطی اینکه اعتقاد داشته باشیم رشد مداوم اتفاق می‌افتد و شاخص کل به بالای ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی برگردد، بعید به نظر می‌آید. بیشتر می‌شود به این فکر کرد که بازار همینطور مدیریت شده تا مثلا کف دو میلیون واحد حفظ بشود.
    به گفته او برای اینکه بازار رشد کند واقعا باید اتفاقات مهمی بیفتد که روی درآمد شرکت‌ها تاثیر بگذارد. ما فعلا چشم انداز را متاسفانه نداریم. فعلا بازار در همین نقاط زمان می‌خرد تا نزدیک انتخابات آمریکا بشویم و کابینه دولت هم سر کار بیاید تا ببینیم چه خواهد شد و باید دید در میدان عمل قرار است چه کار‌هایی صورت بگیرد.