کد خبر: 34225 | صفحه ۱ | تاریخ: 25 شهریور 1403
در جستجوی اعتبار رسانه ها! / ژوبین صفاری
سال گذشته در یکی از کلاس های درس مقطع دکتری علوم ارتباطات منتظر یکی از اساتید خوشنام نشسته بودیم که با چهره غمگین وارد کلاس شد و گفت:« مادر یکی از دانشجوهای مقطع کارشناسی آمده و میگوید لطفا دختر مرا از تحصیل در این رشته منصرف کنید چرا که خبرنگاری نه پول درست حسابی دارد و نه آیندهای که بتوان به آن اعتماد کرد. ضمن اینکه خطرات آن هم زیاد است. »
این افسوس این استاد قدیمی، البته محصول سال ها به محاق رفتن رسانه به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه در کشور است. هرچند طی چند دهه گذشته در مقاطعی رسانه ها از اعتبار کافی برخوردار بودند اما همان رسانهها هم به سبب مدیریت های گاها غلط نتوانستند به روند موثر خود ادامه دهند. اما در این بین نوک پیکان مستقیما به سمت سیاستگذارانی است که رسانه مستقل و اثرگذار را اساسا مفید برای حکمرانی نمی دانستند. واقعیت این است بازیابی مرجعیت رسانههای رسمی در عصر دیجیتال، هرچند چالشبرانگیز است، اما با توجه به نقش بیبدیل آنها در توسعه و پیشرفت جوامع، ضرورتی اجتنابناپذیر است که باید به آن توجه شود.
لازم به ذکر است که سال هاست اهالی رسانه هم وضعیت درآمدی مناسب ندارند و هم زیرساخت لازم برای فعالیت در بستری امن برای کمک به توسعه شفافیت و اطلاع رسانی همه جانبه برایشان وجود ندارد.
سیاستگذاریهای صحیح در این بین میتوانند به تقویت نقش رسانهها در حفظ شفافیت، اعتماد و دموکراسی کمک کرده و بر اعتبار آنها بیفزایند. این امر مستلزم نگاه تخصصی به ارتباطات و رسانه است و لازم است تا رسانه ها به طور مستقل و به دور از مناسبات عجیبی که طی این سال ها شکل گرفته است رشد یابند. مدیریت رسانه در حال حاضر یک رشته تخصصی در دانشگاه هاست و قطعا مدل های درست آن در کشورهای توسعه یافته تدریس شده است. لذا لازم است تا با به کارگیری افراد متخصص جهت گیری سیاستگذاری رسانه ای در کشور تغییر یابد.
این مسئله در خصوص روابط عمومی سازمان ها اعم از دولتی و خصوصی نیز صادق است که در جای خود قابل بحث است. در واقع حاکم شدن نگاه تخصصی به روابط عمومی ها هم تکمیل کننده پازل توسعه شفافیت در فضای رسانه و ارتباطات است. این امر قطعا می تواند به رشد اقتصادی و اجتماعی منجر شود. شکی نیست که وارد دوره تازه ای از عصر اطلاعات و ارتباطات شده ایم که ابزارها و روش های قدیمی دیگر پاسخگوی اقناع افکار عمومی نیست. بنابراین ای کاش مدیران فرهنگی و رسانه ای کشور با استفاده از افراد متخصص (حتی چهره های تازه تر) روحی تازه در فضای رسانه ای کشور بدمند.
چند روز دیگر نشست مطبوعاتی رئیس جمهوری کشورمان است. هرچند بهتر بود این نشست خیلی زودتر برگزار می شد اما امید داریم نگاه دولت جدید متفاوت از گذشته به توسعه ارتباطات از دریچه تخصصی باشد.