صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • ارائه بسته‌های ویژه همراه اول به‌مناسبت روز مادر
  • حضور همراه اول با مجموعه‌ای از سرویس‌های فناورانه در نمایشگاه تلکام 2024
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 34620  |  صفحه ۱  |  تاریخ: 03 مهر 1403
    عباس عراقچی:
    امکان شروع جدیدی از مذاکرات رفع تحریم‌ها در نیویورک وجود دارد
    وزیر امور خارجه ایران درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها گفت: «ما آمادگی آن را داریم و اگر طرف مقابل آمادگی آن را داشته باشد، می‌توانیم در سفر نیویورک شروع جدیدی از مذاکرات را داشته باشیم».
    به گزارش ایسنا، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگویی با اشاره به اینکه در دوران ویژه‌ای تصدی وزارت امور خارجه ایران را برعهده گرفته است، اظهار داشت: سیاست خارجی، کلاً کار سختی است و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به مراتب سخت‌تر است و همیشه سخت‌تر بوده است. ما در طول ۴۰ سال گذشته وزارت خارجه پرکاری را همیشه داشته‌ایم.
    وی افزود: وزیر شهید «حسین امیرعبداللهیان» نیز در یکی از سخت‌ترین و دشوارترین دوره‌ها وزیر خارجه ایران بود. وقتی جنگ اوکراین آغاز شد، تبعاتی داشت و بعد از آن طوفان الاقصی و جنگ غزه آغاز شد که سیاست خارجی ما را به خودش مشغول کرد و تا این اواخر که عملیات وعده صادق انجام شد.
    عراقچی بیان داشت: در طول این ۳۵ سالی که من در وزارت امور خارجه مشغول بوده‌ام، روزی نبوده که با آرامش کامل گذشته باشیم. دوستان در بقیه قسمت‌های جمهوری اسلامی نیز همینطور؛ ما در این شرایط سخت واقعا آبدیده شده‌ایم و باید بگوییم که پوست‌مان کلفت شده است. ان‌شاءالله با قوت ایستادیم و تلاش می‌کنیم.
    در غزه، یک گروه کوچک در برابر یک ارتش بزرگ ایستادگی کرده است
    وی در ادامه گفت‌وگو با برنامه «میدان مشق» با اشاره به جنگ رژیم صهیونیستی در غزه و دلیل شدت‌گرفتن جنایات این رژیم گفت: واقعیت این است که اسرائیل در غزه در یک باتلاق گرفتار شده است. الان تقریبا نزدیک به یک سال است که وارد غزه شده، جایی که به لحاظ مساحت جغرافیایی بسیار کوچک است و با یک ارتش تا دندان مسلح و مجهز به پیشرفته‌ترین سلاح‌ها وارد آنجا شده با یک هدف که حماس را نابود کند. این هدف اعلام شده آن‌هاست. این ادعا نیست. خودشان گفتند که ما می‌رویم حماس را ریشه‌کن کنیم. یک سال است که آنجا دارند در یک محیط کوچک می‌جنگند. با یک گروه چریکی ولی هنوز نتوانستند به آنچه می‌خواهند برسند.
    وزیر امور خارجه ادامه داد: یک گروه کوچک در برابر یک ارتش بزرگ و مجهز و پیشرفته که در بسیاری از ابعاد پوشالی بودن آن ثابت شده، ایستادگی کرده است. برای همین است که دارند دست و پا می‌زنند و رفتارهایی که نشان می‌دهند، رفتار یک انسان درمانده است. تصور می‌کنند که با گسترده کردن میدان جنگ و کشاندن پای دیگران به آن به خصوص آمریکا و درگیر کردن جمهوری اسلامی می‌توانند از این بن‌بستی که در آن گرفتار شده‌اند، خارج شوند.
    انفجار پیجرها اقدامی از سر استیصال بود
    وی گفت: ما هم کاملاً هوشیار هستیم و در تله آنها نخواهیم افتاد. حرکاتی که آن‌ها انجام می‌دهند، به نظر من کاملاً از روی استیصال است. پیجرهای کوچکی را از قبل مواد منفجره بگذاری و منفجر کنید آن به صورت کور؛ چون بسیاری از این پیجرها دست مراکز امدادی و بهداشتی بوده و یک جورهایی ترور کور است.
    عراقچی اظهار داشت: ممکن است بگوییم از نظر اطلاعاتی پیجرها را ردیابی کردن و در آن مواد منفجره کار گذاشتن، یک کار قابل توجهی است ولی در صحنه نبرد بین مقاومت و اسرائیل، این یک کاری از سر استیصال است که یک عده سرباز را نابینا کنی یا جراحاتی وارد کنید. من وقتی به این صحنه نبرد، از بالا نگاه می‌کنم، می‌بینم که اسرائیل از جهات مختلف، گرفتار شده است. هزینه اقتصادی که در سال‌های اخیر متحمل شده سرسام‌آور است. مشکلات اجتماعی که پیدا کرده؛ الان حدود ۷۰۰ - ۸۰۰ هزار نفر از مناطق شمال اسرائیل که جنوب لبنان می‌شود، آواره شده‌اند.
    ترور هنیه با هدف تحریک‌کردن ایران برای وارد شدن به یک درگیری بزرگتر بود
    وزیر امور خارجه ایران گفت: به نظر من اسرائیل در یک موقعیت بسیار سختی قرار گرفته، موقعیتی که می‌شود اسم آن را «استیصال» گذاشت و به همین دلیل به حرکت‌های ایضایی این‌چنینی دست می‌زند. ترور اسماعیل هنیه در تهران صبح روز بعد از تحلیف ریاست جمهوری، یک حرکت برای عصبانی کردن ما و برای تحریک‌کردن ما برای وارد شدن به یک درگیری بزرگتر بود؛ بله هزینه خودش را داشت هزینه انسانی داشت، یک انسان بزرگی را ترور کردند و قبول دارم که هزینه حیثیتی داشت ولی در برابر حیثیت بر باد رفته اسرائیل و ارتش اسرائیل در این جنگ، این‌ها هزینه‌هایی است که وجود دارد ولی حکایت از یک نوع استیصال از سوی اسرائیل دارد. این حرکت اخیرش در یکی دو روز گذشته نیز یک حرکت نوجوانمردانه است.
    آمریکا تا حد بسیار زیادی شریک جنایت‌های اسرائیل است
    وی افزود: آمریکایی‌ها همیشه پیغام می‌دهند. رابط ما سوئیس است و در این گونه موارد دیدگاه‌های خود را از این طریق مطرح می‌کنند. در رسانه‌ها هم گفتند و پیغامشان نکته ویژه‌ای نداشت. سخنگویشان هم مطرح کرد که در این عملیات دخالتی نداشته و از آن اطلاعی نداشتند که البته از نظر ما پذیرفته نیست. نمی‌توان این ادعاها را باور کرد که آن‌ها خبر نداشتند یا در این مسئله دخالتی نداشتند و از طریق رسانه‌ها مطلع شدند.
    عراقچی گفت: آمریکایی‌ها تا حد بسیار زیادی شریک این جنایت‌ها هستند، هم با پشتیبانی‌های تسلیحاتی و اطلاعاتی و هم با پشتیبانی‌های سیاسی که انجام می‌دهند. آمریکاست که جلوی قطعنامه شورای امنیت در مورد غزه را گرفته و بسیاری از حمایت‌های سیاسی دیگری که از اسرائیل انجام می‌دهد. بنابراین آمریکایی‌ها نمی‌توانند خودشان را از این جنایات کنار بکشند.
    باید مسیرهایی را برویم که بتوانیم هزینه‌های تخاصم با آمریکا را کاهش دهیم
    وزیر امور خارجه در خصوص سیاست دولت چهاردهم برای رفع تحریم‌های آمریکا اظهار داشت: ما اختلافاتی با آمریکایی‌ها داریم که برخی از آن کاملاً مبنایی است که در مورد آن‌ها امکان رفع تخاصم واقعاً وجود ندارد. ما مخالف سیاست‌های سلطه‌گرانه آمریکا هستیم. ما مخالف حضور آمریکا در بسیاری از نقاط جهان از جمله در منطقه خودمان هستیم و با بسیاری از سیاست‌ها و زورگویی‌های آمریکا مخالف هستیم و آن‌ها هم با روحیه استقلال‌طلبانه و عزتمندانه جمهوری اسلامی و سیاست‌های ما در منطقه مخالف هستند. حل کامل این اختلافات ممکن است شدنی نباشد و یا آسان نیست یا حداقل زمانش الان نیست و یا برخی از آنها اصولاً اصلاً امکان‌پذیر نیست.
    وی افزود: نکته من این است که اگر رفع تخاصمات امکان‌پذیر نیست، می‌شود هزینه‌هایش را کاهش داد. درست است که این تخاصم وجود دارد اما مردم ما نباید هر هزینه‌ای را بپردازند و هر فشاری را نباید تحمل کنند. ما به عنوان مجریان سیاست خارجی باید راه‌هایی را اتخاذ کنیم و با ابزارهای مختلف مسیرهایی را برویم که بتوانیم هزینه‌های این تخاصم را کاهش دهیم.
    به دنبال آغاز دور جدیدی از مذاکرات هسته‌ای هستیم
    وی تأکید کرد: من چند روزی بیشتر از رئیس جمهور در نیویورک می‌مانم و ملاقات‌های بیشتری را با وزرای خارجه کشورهای بیشتری خواهم داشت؛ تلاش ما این است که دور جدیدی از مذاکرات در خصوص موضوع هسته‌ای آغاز شود. ما آمادگی آن را داریم و اگر طرف مقابل آمادگی آن را داشته باشد، می‌توانیم در همین سفر شروع جدیدی از مذاکرات را داشته باشیم.
    وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به اینکه آیا طرف مقابل برای انجام مذاکرات اعلام آمادگی کرده یا خیر؟ گفت: پیغام‌هایی رد و بدل شده و یک اعلام آمادگی عمومی وجود دارد ولی شرایط بین‌المللی کنونی به گونه‌ای است که شروع مجدد مذاکرات هسته‌ای قداری سخت‌تر و پیچیده‌تر از قبل است.
    وی خاطرنشان کرد: ما باید قبول کنیم که نسبت به سه چهار سال پیش تحولات عمده‌ای در عرصه بین‌الملل رخ داده که وضعیت حاصل را بسیار پیچیده‌تر از گذشته کرده و شرایط پیچیده‌ای است ولی امیدواریم که در این شرایط سخت، حداقل یک شروع دوباره‌ای برای مذاکرات را داشته باشیم. در این سفر بنده و همه همکارانم همه توان و تجربه خود را به کار خواهیم بست و امیدواریم خداوند هم عنایت کند تا بتوانیم مسیرهای جدیدی را باز کنیم.
    عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا مجوزهای لازم از داخل داده شده است، تأکید کرد که دیپلمات‌ها هیچ وقت بدون مجوز حرکت نمی‌کنند.
    دیداری با وزیر خارجه آمریکا نخواهم داشت
    وزیر امور خارجه در خصوص احتمال دیدار با «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت: من در حال حاضر امکانی نمی‌بینم و به اعتقاد من الان مصلحتی هم اقتضا نمی‌کند که چنین گفت‌وگویی صورت بگیرد. بار قبل در برجام چنین دیدارها و گفت‌وگوهایی بود ولی الان زمینه مناسبی وجود ندارد؛ این نظر کارشناسی من است. جدا از مجوزها فکر می‌کنم هنوز تا رسیدن به نقطه‌ای که مانند مذاکرات قبلی امکان گفت‌وگو بین دو طرف وجود داشته، فاصله هست.
    وی با تأکید بر اینکه نمی‌شود تجربه گذشته را نادیده گرفت، گفت: نمی‌شود توقع داشت که دوباره مانند همان تجربه تکرار شود. آمریکایی‌ها باید نشان دهند که رویکردها عوض شده است. اگر آن مسیری که آمریکایی‌ها بعد از خروج از برجام در پیش گرفتند آمادگی تغییر این مسیر را داشته باشند و بخواهند به میز مذاکره ۵+۱ بازگردند، ممکن است دوباره امکان صحبت مستقیم فراهم شود، آن هم پست میز مذاکره ۵+۱. امیدوارم شروع مجددی از مذاکره در این سفر آغاز شود اما ابعاد و چگونگی آن بستگی به این دارد که چه پیش خواهد آمد.
    ابعاد دیپلماسی عمومی سفر رئیس‌جمهور به عراق بسیار فوق‌العاده بود
    عراقچی در ادامه با اشاره به تجربه خوب دولت چهاردهم در سفر به عراق و دیپلماسی موفق رسمی و عمومی آن بیان داشت: واقعاً ابعاد دیپلماسی عمومی این سفر بسیار فوق‌العاده بود. دیپلماسی رسمی آن مانند گذشته بود برنامه‌ها و موضوعات مشخص بود و در این سفر هم انجام شد که نتایج مثبتی هم داشت اما جنبه دیپلماسی عمومی آن فاز جداگانه‌ای بود که‌در این سفر به شکل بسیار برجسته‌ای، دنبال شد و اثرگذار بود. من در یک توئیت نوشتم «دیپلماسی عمومی شگفت‌انگیز آقای دکتر پزشکیان‌».
    وی افزود: دیدگاهی بود که در این سفر غیر از بغداد به منطقه اقلیم کردستان نیز برویم و چندین موضوع بود که این اتفاق بیفتد. اولا چون تا به حال هیچ رئیس جمهوری از ایران به این منطقه سفر نکرده بود. ثانیا ما در ۲ سه سال گذشته مشکلات امنیتی در این منطقه داشتیم و عناصری در آنجا به اقدامات تروریستی دست زدند که البته از جاهای دیگری هدایت می‌شدند که منجر به یکسری برخوردها، حملات و توافقنامه امنیتی شد. ولی در طول یکسال گذشته توافق امنیتی خوب جلو رفته بود و طرف‌های مقابل ما خوب همکاری کرده بودند لذا زمینه یک مقدار فراهم شده بود؛ مهم‌تر از آن روحیه آقای پزشکیان و تسلط ایشان به زبان کُردی فرصتی را در مقابل ما قرار می‌داد که بشود فضای بهتری را ایجاد کرد.