کد خبر: 3509 | صفحه ۱۰ | بازار و سرمایه | تاریخ: 27 دی 1401
از عقبماندگی در توسعه تا بهینهسازی مصرف مشکل حوزه انرژی ایران
بحران گاز با تعطیلی حل نمی شود
همزمان با برودت هوا در هفته جاری و افزایش مصرف گاز در کشور بخصوص در بخش خانگی موجی از نگرانی در کشور حاکم شد، تاجایی که کورسوی سواپ گاز ترکمنستان هم که میتوانست بخشی از حجم تقاضای شمال کشور را پاسخگو باشد خاموش شد، در این بین مسئولین در اقدامی عجولانه تعطیلی مدارس و دانشگاهها را که البته از چند هفته قبل به بهانه آلودگی هوا کلید خورده بود این بار برای صرفهجویی در مصرف گاز و جلوگیری از قطعی گاز بخش خانگی به ادارات دولتی و حتی مراکز تجاری و بخش خصوصی هم کشاندند و این افزون بر توقف فعالیت صنایع و قطع گاز نیروگاهها است.
در همین ارتباط مرتضی بهروزیفر در گفتوگو با ایلنا، درباره اوضاع تامین گاز و راهکارهایی از جمله تعطیلی ادارات و مدارس که برای عبور از شرایط کنونی کمبود اتخاذ شده اظهار داشت: ما در حال حاضر سومین تولیدکننده گاز دنیا هستیم و باتوجه به سیاستهایی که داشتهایم اقتصاد کشور در 30 سال گذشته بر مبنای اقتصاد گازسوز تعریف شده و به عنوان اینکه نفت را راحتتر میتوان صادر کرد و همچنین با توجه به قیمت پایین گاز نسبت به نفت به نفع اقتصاد کشور بود که در داخل گاز مصرف و نفت را صادر کنیم، به این ترتیب گاز در کشور توسعه پیدا کرد و تقریبا 70 درصد انرژی کشور توسط گاز تامین میشود.
وی افزود: مشکل از جایی ایجاد شد که مصرف افزایش پیدا کرد اما به صورت بهینه نبود، بعنوان مثال صنایع انرژیبر تعریف شدند ولی از آخرین تکنولوژی روز استفاده نشد، صنعت فولاد و سیمان و مس همه انرژیبر هستند اما بدنبال مصرف بهینه نبودیم، مبحث 19 ساختمان مربوط به 2 دهه پیش بوده و الزام است که پوسته خارجی ساختمان عایق شود ولی این اتفاق نیفتاد. مسئله این است که حتی واحدهایی که در تهران ساخته میشود این مقررات اجرا نمیشود و اگر هم اجرا شود فرمالیته و سرهمبندی است. راندمان تجهیزات گازسوز بسیار پایین است، در حالی که در دنیا این موضوع توسعه پیدا کرده و اکنون بخاریها بالای 95 درصد راندمان دارند و یا موتورخانهها استاندارد نیستند، باید اصلاح شوند و از تکنولوژی قابل قبول استفاده شود.
وی تاکید کرد: امروز متاسفانه به جایی رسیدیم که چارهای نداریم که صنعت و پتروشیمی تعطیل شود زیرا باید گاز بخش خانگی تامین شود، حتی به جایی دسیدیم که نیمی از کشور تعطیل شود و در واقع راهکار کوتاهمدتی غیر از این وجود ندارد. این کارشناس حوزه انرژی گفت: 2.5 میلیون متر مکعب صرفهجویی که در تهران بابت تعطیلات صورت گرفته در مقابل 125 میلیون متر مکعبی که به مصرف میرسد خیلی ناچیز و کمتر از 2 درصد است، با این رقم مشکل کشور حل نمیشود.