سرمقاله

پارادوکس فرهنگی این روزها ‪/‬ آرین احمدی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • برترین نشان مسوولیت اجتماعی به همراه اول رسید
  • بررسی بازار کار، وظایف و حقوق کارشناسان فروش
  • آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 35524  |  صفحه ۷ | ایران زمین  |  تاریخ: 19 مهر 1403
    اهمیت سفر عراقچی به عربستان و کشورهای منطقه بررسی شد
    دیپلماسی مدیریت تنش
    گروه سیاست خارجی- سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در چارچوب دیپلماسی فعال سیاست خارجه دولت چهاردهم بر مبنای کنترل تنش‌های فراگیر در منطقه غرب آسیا امروز به عربستان سفر می‌کند. بر این اساس یکی از اهداف اصلی سفر عراقچی به ریاض را می‌توان تاکید بر برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی که مقر آن در جده واقع شده است، عنوان کرد.
    عراقچی پیش از عزیمت به ریاض در حاشیه همایش «‌طوفان الاقصی: آغاز نصرالله» که به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت که تلاش‌ها و رایزنی‌های جمهوری اسلامی برای جلوگیری از ادامه جنایت‌های اسرائیل ادامه دارد و تاکید کرد: «در این راستا بعد از رایزنی‌هایی که در نیویورک داشتیم سفری نیز به بیروت و سوریه داشتیم. از عصر روز (سه‌شنبه) سفر منطقه‌ای من به ریاض و برخی دیگر از کشورهای منطقه آغاز می‌شود.»
    وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با پیشنهاد ایران جهت برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی در ارتباط با تحولات اخیر در منطقه یادآور شد: «ما به صورت رسمی به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی پیشنهاد دادیم که نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی یا مثل اجلاس قبلی اجلاس مشترک کشورهای اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی برگزار شود، دبیرکل در این زمینه در حال رایزنی هستند. نظرات مثبتی تاکنون از سوی کشورهای عضو اعلام شده است و رایزنی‌ها در این زمینه ادامه دارد».
    اهمیت رایزنی‌های ایران و عربستان برای آتش‌بس در غزه و لبنان از نگاه گاردین
    رسانه انگلیسی با توجه به سفر وزیر امور خارجه ایران به عربستان سعودی در میان بالا رفتن تنش‌های منطقه‌ای، مطرح کرد که ایران نقش «حساس و مهمی» برای رسیدن به آتش‌بس در لبنان و غزه دارد و رایزنی‌های طرفین برای آتش‌بس در غزه و لبنان تعیین‌کننده خواهد بود.
    به گزارش ایسنا، این رسانه انگلیسی با اشاره به سفر «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران به عربستان در میان تحولات منطقه، نوشت که ایران و عربستان سعودی در وضعیتی که «نزدیک به جنگی منطقه‌ای در چند جبهه است»، دو بازیگر مهم منطقه‌ای هستند.
    گاردین در گزارشی در این باره نوشت: عراقچی که به بیروت و دمشق نیز سفر کرده احتیاط زیادی درباره مقاصد ایران به خرج داده اما نقش ایران برای هرگونه تصمیمی درباره حزب‌الله لبنان، تجدید قوای آن یا جلوگیری از تبدیل شدن لبنان به غزه دوم اهمیت بسیار زیادی دارد.
    عراقچی با همتای خود در عربستان سعودی دیدار می‌کند تا درباره احتمال پاسخ رژیم صهیونیستی به پاسخ مشروع ایران و اقداماتی که حزب‌الله لبنان می‌تواند در مواجهه با تلاش‌های رژیم صهیونیستی و حمایت آمریکا از آنها انجام دهد، رایزنی کند.
    گاردین با اشاره به مقاومت حزب‌الله لبنان در قبال حملات رژیم صهیونیستی نوشت: اگرچه حزب‌الله مخالفتی با مذاکرات آتش‌بس به رهبری متحدان سیاسی لبنانی‌اش نداشته و گفته حاضر به شنیدن آن است،‌ رسما اعلام نکرده که حاضر است از خواسته خود مبنی بر آتش‌بس هم‌زمان در غزه و لبنان چشم‌پوشی کند.
    گاردین نوشته است: لبنان در گذشته، یکی از عوامل تنش‌ در روابط میان تهران و ریاض بوده است؛ عربستان سعودی خواستار کاهش اعمال نفوذ ایران و حزب‌الله در تحولات این کشور بود. اما در این میان، «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی با یک چالش مواجه است. او در مسیری طولانی برای بهبود روابط با ایران پای گذاشته و می‌خواهد آمریکا کار بیشتری برای پرداختن به خطر گسترش تنش‌ها از سوی اسرائیل از جمله در لبنان و به واسطه برنامه‌ریزی برای حمله‌ علیه ایران، انجام دهد.
    در ادامه این مطلب آمده است: از سوی دیگر، بن فرحان از خودداری اسرائیل از حمایت از تشکیل کشوری فلسطینی آزرده است. دیپلمات‌های سعودی به اظهارات «باسم نعیم» مدیر شاخه سیاسی حماس اشاره می‌کنند که گفته «اگر فرصتی برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی وجود داشته باشد، ما همکاری می‌کنیم و بخشی از آن خواهیم بود.»
    گاردین مدعی شد: بیشتر مذاکرات عربستان-ایران بر چگونگی پاسخ به حمله اسرائیل به لبنان و تمایل ایران برای احیای مسیری دیپلماتیک برای بهبود این وضعیت متمرکز خواهد بود.
    در بخش دیگری از این مطلب با اشاره به برنامه دولت بایدن برای آتش‌بس در لبنان آمده است: ۴۸ ساعت پس از ارائه برنامه دولت بایدن برای آتش‌بس در لبنان، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل مفاد آن را رد کرد و بدون مشورت با آمریکا «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان را در بیروت ترور و به شهادت رساند که ضربه‌ای به طرح آتش‌بس بود.
    به نظر می‌رسد که آمریکا فعلا، این طرح را کنار گذاشته است. یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با تایید اقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی گفت: ما در نهایت، می‌خواهیم شاهد یک آتش‌بس و راهکاری دیپلماتیک باشیم اما فکر می‌کنیم الان برای اسرائیل مناسب است که حزب‌الله را از مرزها دور کند.
    حزب‌الله لبنان اولین جبهه خارجی بود که در دفاع از فلسطینیان غزه، حملاتی را علیه ارتش ارژیم صهیونیستی در مناطق شمالی سرزمین‌های اشغالی انجام داد.
    رژیم صهیونیستی طی هفته‌های اخیر، با هدف آسیب زدن به حزب‌الله حملاتی را علیه مناطق جنوبی لبنان انجام داده و منجر به شهادت بیش از ۲۰۰۰ نفر و آوارگی هزاران نفر از مردم این منطقه شده است.
    اهمیت سفر «عراقچی» به ریاض
    عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، جایگاه عربستان در توقف جنایات رژیم صهیونیستی را بسیار اثرگذار دانست و گفت: عربستان باید نقش مسئولانه‌تری در قبال فلسطین و لبنان بر عهده بگیرد.
    عباس گلرو در گفت‌وگو با ایرنا، درباره سفر عباس عراقچی به عربستان گفت: عربستان سعودی کشور مهمی در منطقه است و سفر وزیر امورخارجه به ریاض برای جمهوری اسلامی و طرف مقابل ارزشمند است و نتایج و پیامدهای مهمی برای دو کشور خواهد داشت.
    وی با بیان اینکه با توجه به اتفاقات منطقه، باید ایران و عربستان بیش از گذشته روابط خود را مستحکم کنند، یادآور شد: از کشور عربستان نیز پیام‌های مهم و خوبی در اجلاس اخیر قطر دریافت شد و وزیر امورخارجه قطر پیام «محمدبن سلمان» را برای آقای دکتر پزشکیان فرستاد که نشان دهنده تمایل عربستان برای توسعه همکاری با ایران است.
    عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: سفر دکتر عراقچی به عربستان نخستین سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به ریاض و دومین سفر به منطقه خلیج فارس پس از سفر هفته گذشته رئیس‌جمهور و هیأت همراه به قطر محسوب می‌شود و قطعا هدف از این سفر رایزنی در مورد تحولات منطقه و تلاش برای توقف حملات رژیم صهیونیستی در لبنان و غزه است.
    گلرو یادآور شد: عربستان از جایگاه مهمی برای مدیریت تنش‌ها در منطقه برخوردار است که می‌تواند نقش مسئولانه‌تری در قبال فلسطین و لبنان بر عهده بگیرد.
    وی با بیان اینکه وزیر امورخارجه کشورمان امتداد دیپلماسی تقویت سیاست همسایگی ایران با مجموعه شورای همکاری خلیج فارس را دنبال می‌کند، گفت: علاوه بر مسائل اقتصادی و تجاری، مسائل منطقه‌ای نیز در این سفر پیگیری می‌شود تا همگرایی دو کشور سبب توقف جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه شود.
    سفر عراقچی به لبنان و سوریه پرمخاطره با ریسک بالا بود
    عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به سفر فوری و پرمخاطره روزهای گذشته عراقچی به لبنان و سوریه، تصریح کرد: رویکردهای دیپلماتیک وزیر امورخارجه با هدف برقراری آتش‌بس و توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی سبب سفر او به لبنان شده بود که بنده همراه با آقای نبویان، وزیر امورخارجه را در این سفر همراهی کردیم.
    گلرو، دیپلماسی فعال وزیر امورخارجه با کشورهای لبنان و سوریه را از نظر زمانی، مکانی و محتوای گفت‌وگوها بسیار خاص و متفاوت ارزیابی کرد و گفت: سفر وزیر امورخارجه به سوریه و لبنان بسیار پرخطر با ریسک بالایی انجام شد، اما حضور جمهوری اسلامی ایران در آن زمان در لبنان ضروری بود.
    وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از همه اقشار مختلف مردم لبنان حمایت می کند، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از شمال تا جنوب لبنان و همه طوایف و ادیان این کشور از جمله مسیحی و مسلمان حمایت می‌کند و برای توقف جنایت‌های صهیونیست‌ها از هیچ تلاشی فروگذار نیست.
    به گزارش ایرنا، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان که بعدازظهر امروز (چهارشنبه ۱۸ مهر) وارد ریاض شد و مورد استقبال مقامات عربستان قرار گرفت.
    او سپس با همتای عربستانی خود دیدار و گفت‌وگو کرد.
    اسماعیل بقایی هامانه سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران پیش‌ از این در پیامی که در حساب شخصی خود در پیام رسان ایکس به اشتراک گذاشت، عنوان داشت: عراقچی وزیر امور خارجه، در چارچوب رایزنی های دیپلماتیک و هماهنگی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه برای توقف نسل کشی و حملات اسرائیل و کاهش آلام برادران و خواهرانمان در غزه و لبنان امروز به پادشاهی عربستان سعودی سفر خواهد کرد.
    وی افزود: نسل کشی و تجاوز باید متوقف شود.
    سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ایران مصمم به تقویت روابط با همسایگان خود برای تضمین ثبات و امنیت و توسعه همکاری‌های اقتصادی به گونه ای است که در خدمت همه مردم منطقه باشد.