کد خبر: 37495 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 21 آبان 1403
تغییراتی که در 4 سال گذشته برای رئیس جمهور جدید آمریکا رخ داد
نسخه متفاوت ترامپ؟
گروه بین الملل- در سال ۲۰۱۶، پیروزی دونالد ترامپ همراه با غافلگیری فراوانی بود و بسیاری را به پرسش در مورد شیوه حکمرانی و تأثیر احتمالی او بر نقش ایالات متحده در عرصه جهانی واداشت. با سبک مدیریتی غیرقابل پیشبینی و پراکنده او، بسیاری از این پرسشها بیپاسخ باقی ماندند. اما اکنون، با گذشت چهار سال از ریاست او، تحلیل دوره نخست ریاست جمهوری و بررسی سومین کارزار انتخاباتیاش، اطلاعات و تجربه بیشتری وجود دارد که میتواند پیشبینی دقیقتری از دوره دوم ارائه دهد. با این حال، واکنش جهانی و پیامدهای نهایی این تغییرات همچنان در هالهای از ابهام قرار دارند.
اما یک کارشناس مسائل بینالملل گفت که ترامپ ۲۰۲۴، ترامپ دیگری است؛ شاید او به قدرت ایران اعتراف نکند، اما مجبور است قدرت ما را بپذیرد، قدرتی که ناشی از مردم، انقلاب و مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی است.
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با پیروزی «دونالد ترامپ» به پایان رسید. روی کار آمدن مجدد ترامپ در آمریکا پیامهای دور و نزدیکی را به سراسر دنیا و کشورهای مختلف ارسال کرد.
هر چند سابقه فعالیت و پیگیری سیاستهای ترامپ برای دنیا روشن است، اما باید دید که در دوره جدید آیا با همان رویکرد قبلی به این عرصه وارد میشود یا در سیاستها و رویکردهایش تفاوتی ایجاد خواهد کرد. در عین حال روشن است که سکانداری ریاستجمهوری ترامپ حتی با روسایجمهور جمهوریخواه سابق متفاوت خواهد بود.
در این میان بازگشت ترامپ به کاخ سفید برای ایران و منطقه پیامهایی دارد که با توجه به تحولات یک سال اخیر در غرب آسیا، برخی کارشناسان شرایط وخیمتری را پیشبینی میکنند و برخی هم معتقدند باید منتظر ماند و دید که ترامپ با چه دست فرمانی حرکت خواهد کرد.
«سیدعلی سقائیان» دیپلمات پیشین ایران در گفتوگو با ایسنا با اشاره به انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا و سیاست خارجی این کشور در رابطه با ایران گفت: فضای خبری و رسانهای تا حدی در این رابطه مصنوعی است و بیرون از ایران و برخی از کارشناسان داخلی نوعی نگرانی از روی کار آمدن ترامپ را القا میکنند، مبنی بر اینکه مجدد خطرات خاصی با آمدن ترامپ میتواند برای ایران ایجاد شود، اما معتقدم باید منتظر باشیم تا او در جایگاه ریاستجمهوری قرار بگیرد و مواضعش را بشنویم. هر چند که برنامه مشخص ما درباره دموکراتها و جمهوریخواهان بعد از چهار دهه روشن است.
وی ادامه داد: ایران به عنوان یک قدرت منطقهای نسبت به چهار سالی که ترامپ در گذشته بر سر کار بود، جایگاه و قدرتش بیشتر شده است و آمریکا وضعیت و قدرت قبل را ندارد به ویژه که در خاورمیانه شاهد گیر افتادن رژیم صهیونیستی در تنگنای جبهه مقاومت هستیم. با وجود همه جنایات نتانیاهو و خساراتی که در غزه و فلسطین به بار آورده است قدرت مقاومت حرف اول را میزند و همچنان یک بازیگر تعیینکننده در منطقه است.
جهان امروز به قدرت نظامی ایران پی برده است
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: از طرفی با عدم کارایی تحریمهای یک جانبه و مستقل بودن ایران و افزایش فروش نفت، ایران همچنان مسیر خود را میرود و اقتصاد را پیش بردیم و در عین حال قدرت نظامی ما از قبل بهتر و پیشرفتهتر شده است؛ در رابطه با موشکها و پهپادها شاهد قدرتنمایی این سلاح ها در عملیات صادق ۱ و ۲ بودیم و جهان امروز به قدرت نظامی ایران پی برده است.
سقائیان تاکید کرد که «شکست طرح آبراهام (ابراهیم) را در یک سال گذشته شاهد بودیم، با وجود همه خوشخیالیهایی که عربها و نتانیاهو داشتند و خوابی که بایدن و نتانیاهو و دیگر سران سازشکار عرب در منطقه برای عادی سازی روابط دیده بودند که غرب آسیا را یکدست کنند، اما با شروع جنگ ۷ اکتبر صحنه به طور کلی دگرگون شد.»
این دیپلمات پیشین ایران تصریح کرد: با وجود اینکه سفارت آمریکا توسط ترامپ به بیتالمقدس در دوره قبلی ریاستجمهوری ترامپ منتقل شد، اما این مساله نفعی برای رژیم صهیونیستی در بر نداشت.
وی ادامه داد: به نظرم ترامپ ۲۰۲۴، ترامپ دیگری است؛ شاید او به قدرت ایران اعتراف نکند، اما مجبور است قدرت ما را بپذیرد و این قدرت ناشی از مردم و انقلاب و مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی است.
مطهری: ترامپ امروز، ترامپ چهار سال پیش نیست
نایب رئیس مجلس دهم با بیان اینکه ترامپ امروز، ترامپ چهار سال پیش نیست، گفت: جهان امروز نیز، جهان چهار سال پیش نیست. ترامپ حدود سه سال ایران را تحت فشار اقتصادی بسیار شدیدی قرار داد، اما در نهایت به شکست خود نیز اعتراف کرد. خود آمریکاییها نیز اعتراف کردند که فشار حداکثری بر روی ایران نتیجهای نداشته است.
به گزارش ایسنا، علی مطهری با اشاره به نتیجه انتخابات آمریکا بیان کرد: برای جمهوری اسلامی ایران اینکه چه کسی رئیس جمهور آمریکا باشد چندان مهم نیست؛ به هر حال در سیاست کلی ایران تغییری ایجاد نخواهد کرد. ترامپ آدم خاصی هست. از این نظر ما باید منتظر باشیم تا ببینیم چه مواضعی را پس از ورود به کاخ سفید اتخاذ خواهد کرد. اکنون نمیتوان به شکل صریح در این زمینه اظهارنظر کرد. باید ببینیم ترامپ چه راهی را در پیش خواهد گرفت.
وی اظهار کرد: از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که ترامپ امروز، ترامپ چهار سال پیش نیست. جهان امروز نیز، جهان چهار سال پیش نیست. این آقای ترامپ در دوره قبل فشار حداکثری را بر جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد. ترامپ حدود سه سال ایران را تحت فشار اقتصادی بسیار شدیدی قرار داد، اما در نهایت به شکست خود نیز اعتراف کرد. خود آمریکاییها نیز اعتراف کردند که فشار حداکثری بر روی ایران نتیجهای نداشته است.
ترامپ دیگر نمیتواند هر کاری میخواهد انجام دهد
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از سوی دیگر افکار عمومی امروز جهان نیز به نفع فلسطین است. ترامپ نمیتواند مانند دوره قبل هر کاری میخواهد به نفع اسرائیل انجام دهد. ترامپ در دوره قبل بیت المقدس را به عنوان مرکز اسرائیل معرفی کرد. جولان سوریه را نیز متعلق به اسرائیل دانست و سپس به سراغ طرح عادی سازی روابط کشورهای اسلامی با اسرائیل رفت. در آن دوره توفیقاتی به دست آورد. اما امروز شرایط کاملا تغییر کرده و ترامپ نمیتواند این گونه کارها را انجام دهد.
جمهوری اسلامی ایران به سیاست دفاع از مظلوم ادامه خواهد داد
وی تاکید کرد: امروز حتی برخی از کشورهای اروپایی کشور فلسطین را به رسمیت شناختند و قطعا ترامپ نمیتواند طرح عادی سازی روابط کشورهای اسلامی با اسرائیل را دنبال کند؛ چراکه این کشورها پذیرش این طرح را مشروط به تشکیل دو دولت مستقل کردند از طرف دیگر نیز نتانیاهو زیربار تشکیل دو کشور مستقل نمیرود. به هر حال دیگر شرایط به نحوی نیست که ترامپ هر کاری بخواهد بتواند انجام دهد.
مطهری افزود: جمهوری اسلامی ایران نیز یکسری اصول و اهدافی دارد که این اهداف را طبق اصول عقلی و مکتبی خود دنبال میکند. مسئله فلسطین چیزی نیست که با تغییر رئیس جمهور در آمریکا در سیاست ایران تغییری ایجاد کند. جمهوری اسلامی ایران امروز از مظلوم دفاع میکند و دفاع از مظلوم وظیفه ما است. این راه ادامه خواهد یافت. ان شاءالله که به نفع فلسطینیها نیز به نقطه خوبی خواهد رسید.