سرمقاله

لزوم پیش بینی پذیری اقتصاد / ژوبین صفاری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • حضور ایرانسل در تلکام ۱۴۰۳ با شعار جریانی به سوی هوشمندی
  • آغاز طرح زمستانی «ایرانسل‌من»
  • بسته تخفیفی ایرانسل به مناسبت روز مادر و روز پدر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 37594  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 23 آبان 1403
    سخنان پزشکیان درنشست مشورتی در حوزه سیاست خارجی چه معنایی دارد؟
    مدیریت عرصه مواجهه با آمریکا
    گروه سیاسی- مسعود پزشکیان صبح روز - سه‌شنبه - در نشستی با جمعی از وزرای سابق امور خارجه، در ابتدای جلسه ضمن ارائه تحلیلی از عملکرد دولت چهاردهم در این حوزه، اظهار کرد: ما در مدت کوتاهی که دولت چهاردهم سر کار آمده تلاش‌های زیادی کردیم که برخی مسائل و مشکلات سیاست خارجی را حل کنیم. در حال حاضر ارتباط ما با همسایگان مطلوب است و توافقاتی هم در جلسات و دیدارها داشته‌ایم.
    اما وی در بخشی از سخنان خود گفت: «به نظرم حتی در رابطه با آمریکا نیز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم بالاخره در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی با این کشور مواجهه خواهیم داشت و بهتر است این عرصه را خودمان مدیریت کنیم؛ البته دولت در نهایت، کلیت سیاست خارجی را در چارچوب استراتژی و رویکردهای کلان نظام پیش خواهد برد.»
    این نشان می دهد که این واقعیت باید پذیرفته شود که به نوعی تعامل با آمریکا در عرصه‌های مختلف اجتناب‌ناپذیر است. این می‌تواند نشان‌دهنده درکی واقع‌بینانه از جایگاه آمریکا در سیاست بین‌المللی باشد.
    از سوی دیگر مدیریت تعاملات در این عبارت شاید اشاره به لزوم مدیریت این عرصه توسط کشورمان ایران دارد که نشان‌دهنده تمایل ما به داشتن کنترل و نفوذ بیشتر در نحوه تعاملات با آمریکا است. این می‌تواند به معنای تلاش برای پیشگیری از برخوردهای غیرقابل پیش‌بینی یا به حداقل رساندن تأثیرات منفی حضور ترامپ در راس قدرت باشد.
    و در نهایت اینکه مسعود پزشکیان با بیان عبارت پایبندی به رویکردهای کلان نظام در واقع می داند که تاکید بر اینکه دولت سیاست خارجی را در چارچوب استراتژی‌های کلان نظام دنبال خواهد کرد، نشان‌دهنده این است که هرگونه تغییر در روابط با آمریکا باید با هماهنگی و در چارچوب سیاست‌های کلان نظام باشد و تصمیم فردی دولت نخواهد بود.
    در مجموع، نمی‌توان از این صحبت‌ها نتیجه‌گیری کرد که تغییر اساسی یا تصمیم‌سازی جدیدی در رابطه با آمریکا در شرف وقوع است، بلکه بیشتر به نظر می‌رسد ایران در صدد است تا راهکار و رویکردی استراتژیک برای مدیریت تعاملات خود با آمریکا اتخاذ کند. توجه به سیاست‌های کلان نظام نیز اهمیت زیادی دارد، چرا که هرگونه تغییر اصلی در رابطه با آمریکا نیازمند تصمیم‌گیری در بالاترین سطوح نظام است.
    در نشست مشورتی حوزه سیاست خارجی چه گذشت؟
    پزشکیان گفت: در آغاز فعالیت رسمی به عنوان رئیس جمهور گفتم که باور دارم باید با دوستان مروت و با دشمنان مدارا داشته باشیم و امروز بیش از گذشته به این نظر اعتقاد دارم.
    به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان صبح روز - سه‌شنبه - در نشستی با جمعی از وزرای سابق امور خارجه، در ابتدای جلسه ضمن ارائه تحلیلی از عملکرد دولت چهاردهم در این حوزه، اظهار کرد: ما در مدت کوتاهی که دولت چهاردهم سر کار آمده تلاش‌های زیادی کردیم که برخی مسائل و مشکلات سیاست خارجی را حل کنیم. در حال حاضر ارتباط ما با همسایگان مطلوب است و توافقاتی هم در جلسات و دیدارها داشته‌ایم.
    رئیس جمهور به دیدارها و گفت و گوهای خود و رایزنی‌های مقامات بخش‌های مختلف با طرف‌های چینی و روسی در راستای تسریع در اجرای توافقات فیمابین و ارتقای سطح روابط اشاره کرد و افزود: تبادل هیئت‌ها میان ایران با چین و روسیه در جریان است و تلاش داریم موانع پیش‌روی اجرای توافقات با این دو کشور را برطرف کنیم. چینی‌ها علاقمند هستند در اجرای پروژه‌هایی زیربنایی و عمرانی در ایران فعال‌تر شوند و در ارتباط با روسیه نیز گسترش و تکمیل خطوط ترانزیتی و نیز خط انتقال گاز به شکل جدی در حال پیگیری است.
    پزشکیان به مذاکرات با نخست وزیر هند و ابراز تمایل آنها برای تسریع در اجرای طرح توسعه بندر چابهار اشاره و تصریح کرد: علاوه بر اصرار هندی‌ها برای فعال شدن مسیر بندر چابهار، کشورهای جنوب خلیج فارس نیز به دنبال گسترش روابط و به خصوص فعال شدن مسیرهای ترانزیتی با ایران هستند.
    رئیس جمهور با اشاره به اینکه از ابتدا اعلام کرده بودم که به دنبال گسترش روابط با همه کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی هستیم، گفت: مذاکره با کشورهای اروپایی در حال انجام است، اما رژیم صهیونیستی با شیطنت‌های اخیرش سعی در ایجاد اخلال و پیچیده کردن مسائل در این مسیر دارد.
    رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در مدت کوتاه سپری شده از آغاز فعالیت دولت چهاردهم، حدود ۹۵ نشست و گفتگو با روسای جمهور، نخست‌وزیران و مقامات سایر کشورها داشته‌ایم که نتایج خوبی به همراه داشته است؛ به عنوان مثال در دیداری که با رئیس جمهور مصر داشتم آقای السیسی تمایل کشورش برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران را ابراز کرد و وزرای خارجه دو کشور برای پیشبرد روابط دو کشور ماموریت یافته‌اند.
    پزشکیان همچنین پس از شنیدن نظرات حاضران، ضمن تشکر از حضور و نظرات ارائه شده آنان اظهار کرد: در آغاز فعالیت رسمی به عنوان رئیس جمهور هم گفتم که باور دارم باید با دوستان مروت و با دشمنان مدارا داشته باشیم و امروز بیش از گذشته به این نظر اعتقاد دارم. ما برای رسیدگی به مشکلات داخلی و توسعه کشور علاوه بر سامان دادن امور داخلی، باید روابط بین‌المللی کشور را سامان داده، تنش‌ها را رفع و زمینه را برای تعاملات و مراودات با کشورهای منطقه و جهان نیز بهبود ببخشیم.
    رئیس جمهور گفت: به نظرم حتی در رابطه با آمریکا نیز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم بالاخره در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی با این کشور مواجهه خواهیم داشت و بهتر است این عرصه را خودمان مدیریت کنیم؛ البته دولت در نهایت، کلیت سیاست خارجی را در چارچوب استراتژی و رویکردهای کلان نظام پیش خواهد برد.
    علاوه بر چند تن از وزرای سابق امور خارجه، معاون راهبردی رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور و معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور نیز در این جلسه حضور داشتند.