کد خبر: 3760 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 02 بهمن 1401
«ابتکار» تازهترین تحولات توافق هستهای بررسی میکند
پاسکاری برجام میان اروپا و آمریکا
گروه بین الملل - پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا روز گذشه در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا بحث درباره احتمال اعمال تحریم علیه ایران به معنای تغییر رویه اروپا در خصوص مذاکرات برجامی است یا نه، گفت: موضوع برجام، فرآیندی مجزاست که نماینده عالی اتحادیه اروپا در آن به عنوان هماهنگ کننده عمل می کند و بین مشارکت کنندگان هماهنگی ها را انجام می دهد.
وی افزود: رویه مربوط به برجام توسط طرف ها و مشارکت کنندگان تعیین می شود، نه توسط هماهنگ کننده که نقش هماهنگی و تسهیل را برعهده دارد. از این نظر، نماینده عالی به تعامل خود با هر یک از مشارکت کنندگان از جمله ایران و آمریکا ادامه می دهد.
به گزارش ایرنا، سخنگوی اتحادیه اروپا درخصوص برخی گزارشهای رسانهای که گفتهاند اتحادیه اروپا در جلسه روز دوشنبه - سوم بهمن - خود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست تروریستی قرار نخواهد داد، گفت: ما هیچگاه درباره گمانهزنیهای رسانهای درخصوص مباحث محرمانه بین کشورهای عضو اظهارنظر نمیکنیم. تصمیمات در زمینه تحریمها به صورت محرمانه مورد بحث قرار می گیرند و صرفا پس از تصویب اطلاع رسانی می شوند.
ادعای تازه آمریکا در قبال برجام
صحبتهای سخنگوی اتحادیه اروپا در حالی مطرح میشود که روز گذشته جان کربی، هماهنگ کننده امور راهبردی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی درباره توسعه ظرفیت هستهای ایران از زمان روی کار آمدن جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و مذاکرات احیای برجام، اظهارات اخیر دیگر مقامات کشورش را تکرار و اذعان کرد که واشنگتن روی توافق هستهای با ایران متمرکز نیست.
بنا بر گزارش وب سایت کاخ سفید، کربی گفت: چیزی که می توانم به شما بگویم، این است که ما همچنان معتقدیم که زمان گریز هستهای ایران در حال کوتاه شدن است، زیرا هیچ توافقی وجود ندارد و رئیسجمهور به صراحت گفته است که اجازه نخواهیم داد ایران به توانایی ساخت سلاح هستهای دست یابد. او در این مورد جدی است.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه با تکرار ادعاها درباره ناآرامیهای اخیر در کشورمان و ادعای واهی کمک نظامی تهران از مسکو در جنگ اوکراین، با بیان این که ما در حال حاضر روی توافق با ایران متمرکز نیستیم، ادعا کرد: ایران تصمیم گرفت که مذاکره را جدی نگیرد و در ازا تصمیم گرفت مردم خود را سرکوب و از جنگ روسیه در اوکراین حمایت کند. بنابراین تمرکز ما روی این موضوعات است. کربی بیان کرد: اما ما همچنین باید اطمینان حاصل کنیم که همه تواناییها و منابع را در منطقه و فراتر از آن برای دفاع از منافع امنیت ملی خود در اختیار داریم. این همان چیزی است که رئیسجمهور گفته است. این چیزی است که ما روی آن تمرکز کردهایم.
هدف اروپا، فشار به ایران است
این صحبتها در حالی مطرح میشود که یک پژوهشگر مسائل استراتژیک با بیان این که هدف پارلمان اروپا از تحریم سپاه، جمهوری اسلامی ایران است، گفت: تصور نمیکنم اروپایی ها آماده باشند که گامهای عملی و فراتر بردارند، حتما متوجه تبعات و پیامدهای منفی این موضوعات هستند.
دیاکو حسینی درباره اقدام پارلمان اروپا برای تحریم سپاه گفت: این موضوع در پارلمان اروپا مطرح شده اما مصوبات آن الزام قانونی برای دولتهای اروپایی ایجاد نمیکند که به چنین سمتی حرکت کنند.
وی خاطرنشان کرد: تصمیماتی که در پارلمان اروپا گرفته میشود حول لابیهایی است که ایجاد شده - که این لابیها نیز از زمان ناآرامی ها در ایران و اتهاماتی که درباره جنگ اوکراین علیه ایران وارد کردند- آغاز شده که انتظار می رفت چنین بحثی مورد استقبال قرار گیرد. این پژوهشگر مسائل استراتژیک همچنین بیان کرد: دولتهای اروپایی تحت فشار و لابیهای مرتبط با افکار عمومی تصمیم می گیرند، انتظار میرود دولتهای اروپایی واقعبینی بیشتری داشته باشد.
حسینی تاکید کرد: هدف پارلمان اروپا فشار به ایران بوده نه فقط آرام کردن افکار عمومی و لابی ضد جمهوری اسلامی ایران در اروپا، ضمن این که به نوعی ایران را به خاطر حمایت از روسیه در جنگ اوکراین تهدید کند.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه افزود: هنوز تصور نمیکنم اروپاییها آماده باشند گام فراتر و عملی بردارند. حتما آنها متوجه پیامدهای منفی در ابعاد امنیتی و سیاسی هستند. همچنین متوجه هستند که چنین اقدامی مانع عمده برای سایر حوزهها و از جمله مذاکرات ایجاد میکند.
وی همچنین گفت: با شناخت کافی از پیچیدگی سیاسی در اتحادیه اروپا صرف تغییر استراتژی در اروپا را در نظر نگیریم؛ چرا که اقدام پارلمان اروپا بیشتر پاسخ به فشار لابی درون اتحادیه، فشار سیاسی که به منظور حمایت از روسیه در جنگ اوکراین نامیده میشد، است.
حسینی خاطرنشان کرد: اروپاییها ملاحظات متعددی با ایران دارند، کاری نمیکنند که تنش با ایران افزایش پیدا کند. با توجه به این مساله پاسخهای لفظی هم از طرف ایران در واکنش به اقدام پارلمان اروپا داده شده، اما طبیعی است باید خویشتنداری حفظ شود و علیرغم اختلافات عمیق با اروپا مانند مذاکرات، حقوق بشر و.... درهای دیپلماسی باز باشد و از تنشهای غیر ضروری بپرهیزیم.