سرمقاله

تفاوت نگاه به ظریف / مسعود نصیری

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • راهنمای سفر به اصفهان
  • فهرست خبرگزاری‌ های رسمی و اصلی کشور
  • بازدید وزیر ارتباطات از سایت‌های 5G ایرانسل در حرم رضوی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 38337  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 05 آذر 1403
    نشست ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس جمعه برگزار می‌شود
    آغاز مذاکرات پس از دو سال
    گروه سیاست خارجی- امروز پس از سال‌ها وقفه در مذاکرات یک رسانه ژاپنی مدعی شد که ایران روز جمعه با نمایندگان اتحادیه اروپا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در ژنو برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای پس از دو سال وقفه دیدار کنند.
    سخنگوی وزارت امور خارجه از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه ٩ آذر خبر داد.
    «اسماعیل بقائی» در گفت‌وگو با خبرنگاران حوزه سیاست خارجی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفت‌وگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
    پیش از این رسانه ژاپنی کیودو به نقل از چند منبع دیپلماتیک ایرانی اعلام کرده بود که ایران در مرحله نهایی آمادگی برای برگزاری مذاکرات هسته‌ای با آلمان،‌ فرانسه و انگلیس (تروئیکای اروپا) در ۲۹ نوامبر (نهم آذر) در ژنو سوئیس است.
    این رسانه همچنین مدعی شده بود «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه و مذاکره‌کننده هسته‌ای کهنه‌کار ایران ریاست هیات دیپلماتیک ایران در مذاکرات ژنو را بر عهده خواهد داشت.
    کیودو نیوز روز یکشنبه به نقل از منابعی که آن را «منابع دیپلماتیک ایران» خوانده، گزارش داد که ایران روز جمعه با انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای متوقف شده در سال ۲۰۱۵ بین تهران و قدرت‌های جهانی مذاکره خواهد کرد.
    این مذاکرات طبق گفته منابع آگاه قرار است در ژنو برگزار شود.
    کیودو نیوز افزود: این درحالیست که دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در ماه ژانویه به کاخ سفید بازمی‌گردد.
    به گزارش ایرنا، دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد و کشورهای اروپایی نیز به تعهدات خود ذیل این توافق پایبند نبودند.
    انگلیس: به دنبال کاهش تنش بر سر پرونده هسته‌ای ایران هستیم
    یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس در پاسخ به پرسش ایرنا درباره نشست روز جمعه (۹ آذر ۱۴۰۳) میان ایران و تروئیکای اروپایی ادعا کرد که این کشور از طریق کانال‌های مختلف دیپلماتیک به دنبال کاهش تنش‌ بر سر پرونده هسته‌ای ایران است.
    این سخنگو که طبق رویه‌های مرسوم خواست نامش فاش نشود، ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، روز یکشنبه (۴ آذر ۱۴۰۳) به خبرنگار ایرنا در لندن گفت: ما به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای، از جمله از طریق مکانیسم ماشه (اسنپ بک) در صورت لزوم، متعهد هستیم.
    وی مدعی شد: ما در کنار شرکای بین‌المللی خود همچنان به ابراز نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهیم و به دنبال کاهش تنش از طریق تعدادی از کانال‌های دیپلماتیک، از جمله در نشست‌های سازمان ملل و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستیم.
    این سخنگوی دستگاه دیپلماسی انگلیس ادامه داد: ما عمیقاً نگران هستیم که ایران به افزایش ذخایر اورانیوم خود، از جمله اورانیوم غنی شده با غلظت بالا که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد، ادامه می‌دهد.
    وی در حالی که برنامه هسته‌ای ایران تحت شدیدترین نظام راستی آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد، مدعی شد: ذخایر ایران، این کشور را به داشتن مواد شکافت پذیر که می تواند برای تولید سلاح هسته‌ای استفاده شود بسیار نزدیک می کند و این مساله، برای کشوری که برنامه تسلیحات هسته ای ندارد بی سابقه است.
    تاریخچه مذاکرات؛ برجام از ۱۳۹۳ تا امروز!
    برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توافقی است بین المللی که بر سر برنامه هسته‌ای ایران بین کشور‌های گروه ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان) و ایران در تاریخ ۱۴ ژوئیه سال ۲۰۱۵ و در شهر وین اتریش رقم خورد.
    به گزارش فرارو، این مذاکرات یکی از طولانی‌ترین مذاکرات بین المللی بر سر یک موضوع مشخص بود که از سال ۲۰۱۳ میان ایران و ۶ قدرت جهانی آغاز شد و در نهایت در سال ۲۰۱۵ به نتیجه رسید.
    با اینکه توافق اولیه موسوم به برجام در ماه ژوئیه به نتیجه رسید، اما مذاکرات دو طرف ادامه یافت تا سرانجام در آوریل ۲۰۱۵ به "تفاهم لوزان" به عنوان چارچوبی برای توافق وین دست یافتند.
    در تاریخ ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ جولای ۲۰۱۵)، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از مذاکرات طولانی میان وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، سه کشور اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان)، روسیه، چین، ایالات متحده آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نهایی شد.
    در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ شمسی، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا رسماً اعلام کرد که ایالات متحده از برجام خارج خواهد شد. او، ایران را متهم به حمایت از حزب‌الله، طالبان، القاعده و سایر سازمان‌های تروریستی کرد. همچنین او بازگشت تحریم‌ها به مانند گذشته را اعلام کرد.
    ترامپ با استناد به مدارکی که قبلاً بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل رو کرده بود، ایران را متهم به عدم پایبندی به این توافق کرده و گفته ایران هرگز به برجام پایبند نبوده‌است.
    پس از روی کار آمدن دولت مرحوم ابراهیم رئیسی در ایران، گرچه شخص رئیس جمهور سابق و کابینه او به طور تلویحی اعلام می‌داشتند تحریم‌ها بی اثر بوده مذاکرات با همسایگان کفایت می‌کند، اما در عمل برای ادامه مسیر مذاکرات حتی در پشت پرده؛ تلاش‌هایی صورت گرفت.
    نهایتا پس از سقوط هلیکوپتر رئیس دولت سیزدهم که مرحوم حسین امیرعبداللهیان نیز در این سانحه حضور داشت و برگزاری انتخابات دوره چهاردهم ریاست جمهوری در ایران، وعده‌های مسعود پزشکیان برای احیای برجام و توافق هسته‌ای یکی از عللی بود که افکار عمومی را برای حضور پای صندوق‌های رای اقناع کرد.
    امروز پس از سال‌ها وقفه در مذاکرات یک رسانه ژاپنی مدعی شد که ایران روز جمعه با نمایندگان اتحادیه اروپا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در ژنو برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای پس از دو سال وقفه دیدار می‌کنند.
    در نهایت باید دید آیا این خبر توسط مسئولان مربوطه تایید می‌شود یا خیر، چراکه مدتی پیش هم خبری از دیدار نماینده ایرانی با ایلان ماسک منتشر شد و واکنش‌های زیادی هم به همراه داشت، اما پس از ۳۶ ساعت فاصله با انتشار خبر، توسط وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه سید عباس عراقچی تکذیب شد.