سرمقاله

اسنپ بک یا برجام جدید / مسعود گودرزی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • با خدمات تخصصی کامپوزیت دکتر نوربخش، لبخندتان را متحول کنید
  • تحول در خطوط تولید با تکنولوژی بی‌رقیب گیربکس SEW
  • فاز نخست فواد ۱۲۸ افتتاح شد
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 38733  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 11 آذر 1403
    پشت‌پرده تحرکات تروریست‌ها در شمال سوریه چیست؟
    بازگشت تکفیری‌ها
    گروه بین الملل- درحالی‌که ساعاتی از اعلام خبر آتش‌بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی نمی‌گذشت، اخبار انجام عملیات گسترده‌ای توسط گروه تروریستی «تحریر الشام» در شمال غرب سوریه و استان حلب منتشر شد که براساس مشاهدات بزرگ‌ترین درگیری‌ها در حومه غربی این استان پس از سال ۲۰۱۶ (عملیات آزادسازی حلب) محسوب می‌شود.
    تحولات شمال سوریه پس از برقراری آتش بس در جنوب لبنان بار دیگر آتش جنگ داخلی در این کشور را با حمایت مستقیم رژیم اسرائیل، آمریکا و ترکیه روشن کرده است.
    تروریست‌های تکفیری طی روزهای اخیر پس از چند سال مجددا حملات خود را در شهر حلب سوریه آغاز کرده تا ضمن ایجاد تنش و نا امنی در این منطقه، دولت سوریه را نیز تضعیف کنند. گفته شده این تروریست‌ها با حمایت‌ آمریکا و رژیم صهیونیستی دست به تحرکات جدید زده‌اند.
    به نظر می‌رسد درگیری‌ها در غرب آسیا و کمک نیروهای مقاومت در سایر جبهه‌ها برای مقابله با رژیم صهیونیستی، موجب شد تا این تروریست‌ها از این فرصت استفاده کرده و با حمایت‌های حامیان خود تلاش کنند معادله بازی در این منطقه را به نفع خود تغییر دهند.
    از آنجایی که گفته شده ترکیه در مسائل اخیر سوریه نقش داشته است، «هاکان فیدان» وزیر خارجه این کشور با تاکید بر این‌که ترکیه در درگیری‌های حلب سوریه دخالتی نداشته است، گفت: ترکیه هرگز اجازه نمی‌دهد ساختار تروریستی در سوریه تبدیل به یک کشور شود و عزم ترکیه را همه طرفین می‌دانند، ما به مذاکره‌کنندگان آمریکایی گفتیم اگر این منطقه از نظر شما حساس است برای ما هم مهم و حساس است. اگر روزی اجازه تشکیل ساختاری در آنجا را بدهید، انتخاب اشتباهی کرده‌اید، آمریکا عزم و اراده ما را به خوبی می‌داند.
    فیدان تاکید کرد: خطر در منطقه ما در حال افزایش است. به عنوان ترکیه، ما تمام تلاش خود را برای از بین بردن عدم اطمینان در منطقه و ایجاد اعتماد و ثبات انجام می‌دهیم.
    صهیونیست‌ها به دنبال تغییر زمین بازی
    «حسین کنعانی مقدم» در گفت‌وگو با ایسنا درباره تحولات اخیر در حلب سوریه اظهار کرد: قطعا این حملات گروه‌های تکفیری و وابستگان آن که مورد حمایت ترکیه، آمریکا و رژیم صهیونیستی بود و طبیعتا این اقدامات نشان دهنده پیروزی مقاومت فلسطین است. شکست صهیونیست‌ها در فلسطین و جنوب لبنان آن‌ها را وارد مرحله جدیدی کرده و به دنبال تغییر زمین بازی هستند.
    این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: معتقدم حمله تکفیری‌ها مانند این است که موش‌ها از مخفیگاه بیرون آمده‌اند و در تیررس سلاح‌های مقاومت قرار دارند، به یاد داریم پس از پایان جنگ ایران و عراق منافقین به صورت ستونی به تعدادی از شهرها در استان‌های غربی کشور حمله کردند، اما ضربه سختی خوردند.
    وی تاکید کرد: به نظر می‌رسد این اقدامات آخرین تلاش تکفیری‌ها بوده و شکست آن‌ها سنگین‌تر خواهد بود و نیروهای مقاومت چه در سوریه، ایران و عراق و همچنین ارتش سوریه و گروه‌های مبارز مردمی این کشور طی ۲ روز گذشته این نیروها را محاصره کرده و تلفات سنگینی وارد کردند.
    کنعانی مقدم با اشاره به مواضع ترکیه درباره حملات گروه‌های تروریستی در حلب اظهار داشت: در صورت تداوم این خط فکری، ترکیه نیز در معرض خطر جنگ‌های داخلی قرار خواهد گرفت.
    دبیر انجمن بین‌المللی ضدصهیونیستی همچنین معتقد است: تا زمانی که صهیونیست‌ها در منطقه هستند، منطقه آرامش نخواهد داشت و دائما در حال جنگ و جدال و اشغالگری است، لذا تا زمانی که تکلیف صهیونیست‌ها مشخص نشود آینده روشنی در منطقه وجود ندارد، البته مقاومت روز به روز گسترش یافته و اقدامات موثری را انجام می‌دهد.
    پشت‌پرده تحرکات تروریست‌ها در شمال سوریه
    رسانه روسی در تحلیلی درباره درگیری‌ها و حملات اخیر مجموعه‌ای از گروه‌های تروریستی در سوریه، نوشت که دست آمریکا،‌ اوکراین و ترکیه در پشت این وقایع مشهود است.
    به گزارش ایسنا، خبرگزاری روسی در ارزیابی خود درباره درگیری‌هایی که اخیرا از سوی مجموعه‌ای از گروه‌های تروریستی از حدود چهار روز پیش در نقاطی از سوریه به راه افتاد و اینکه چه کسانی پشت این ناآرامی‌ها بوده‌اند، می‌نویسد: «به دنبال تشدید ناگهانی تنش‌ها در سوریه، شبه‌نظامیان متعلق به چندین گروه افراطی به مواضع نیروهای دولت جمهوری عربی سوریه حمله کردند. تروریست‌ها برخی مواضع را تصرف کرده و با آوردن نیروهای ذخیره این مواضع را تثبیت کردند. ارتش سوریه در تلاش برای بازپس‌گیری مواضع از دست رفته است.»
    «آندری کاتس» طی یادداشتی در خبرگزاری ریانووستی نوشت: صبح روز چهارشنبه گذشته، ۲۷ نوامبر، موجی از حملات تروریست‌ها در استان‌های حلب و ادلب سوریه آغاز شد. گروه‌های تروریستی موسوم به «جبهه النصره» و «ارتش ملی سوریه» توانستند به طور مخفیانه حجم زیادی از نیروهای خود را از قبل وارد این مناطق کنند. آن‌ها توافق کاهش تنش که در سال ۲۰۲۰ با مشارکت روسیه، ترکیه و ایران منعقد شده بود را نقض کرده و در یک جبهه بزرگ حملات خود را به اجرا در آورده و به حومه شهر حلب، یکی از بزرگترین شهرهای سوریه که در دهه ۲۰۱۰ صحنه درگیری‌های شدیدی بین ارتش سوریه و تروریست‌ها بود رسیدند.
    به گزارش این رسانه، «آن‌گونه که چند کانال تلگرامی گزارش داده‌اند، در پی این عملیات گروه‌های تروریستی، وضعیت پیرامون شهر حلب به سرعت رو به وخامت رفت. شبه‌نظامیان از سه محور به طور همزمان پیشروی کردند: محور غرب، محور جنوب غرب از سمت اتوبان ام-۵ و محور جنوب از سمت منطقه سراقب؛ منطقه‌ای که در کنترل نیروهای دولت سوریه است. یکی از قدرتمندترین واحدهای ارتش سوریه موسوم به لشکر ۲۵ نیروهای ویژه که توسط مربیان روس آموزش دیده‌اند، در آنجا در حال عملیات هستند و شبه‌نظامیان نتوانسته‌اند از آنها عبور کنند.»
    طبق بیانیه روز پنجشنبه وزارت دفاع سوریه، گروه‌های تروریستی متحمل خسارات سنگین در بخش تجهیزات و نیروی انسانی شدند. در این بیانیه نوشته شد: «نیروهای دولتی سوریه با سازمان‌های تروریستی با استفاده از قدرت آتش متنوع و به همراه نیروهای همپیمان مقابله می‌کنند»؛ با این وجود تروریست‌ها همچنان فعال هستند.
    در همان روز شبه‌نظامیان گروه تروریستی موسوم به «هیات تحریر الشام» و حامیان آن‌ها حمله به شهر «عندان» واقع در ۹ کیلومتری جنوب غرب حلب را شروع کرده تا یک مسیر مهم در شمال مناطق «نبل و الزهرا» را ظاهرا با هدف محاصره حلب قطع کنند.
    به نوشته ریانووستی، در غرب، درگیری‌های سنگینی در حومه کفر داعل رخ داد. در سمت جنوب نیز ترویست‌ها مناطق «جمعیة الکهرباء» و «خان العسل» را به همراه غنائم نظامی شامل خودروها، تانک‌ها، ادوات توپخانه و مهمات تصرف کردند. تروریست‌ها از آنجا شروع به اجرای پیشروی‌هایی به سمت شهر حلب کردند.
    با این وجود ارتش سوریه روز جمعه دست به ضدحملاتی زده و اعلام کرد که در نتیجه این ضدحملات بیش از ۴۰۰ تروریست کشته شدند. نیروی هوافضای ارتش روسیه پشتیبانی فعالی از نیروهای دولتی سوریه در راستای مقابله با حملات تروریست‌ها به عمل آورده و مواضع گروه‌های شبه‌نظامی را هدف بمباران‌های هوایی با استفاده از بمب‌های پیشرفته‌ای که در جنگ اوکراین استفاده می‌کند، قرار داد.
    بمب ساعتی
    خبرگزای روسی در ادامه می‌نویسد که به گفته کارشناسان نه فقط دست داشتن واشنگتن و کی‌یف بلکه دست داشتن آنکارا نیز در ناآرامی های اخیر سوریه مشهود است.
    «آندری گروزین»، رئیس بخش آسیای مرکزی در انستیتوی سی.آی.اس گفت: «در درجه اول این‌ها مسائل سوری-ترکیه‌ای هستند. ترکیه که نیروهای نیابتی آن در سوریه هم‌اکنون مشغول اجرای حملات هستند اخیرا روابط تیره‌ای با دمشق پیدا کرد. بشار اسد در حال تقویت مواضع خود در مناطق تحت کنترل شبه‌نظامیان طرفدار ترکیه است.انتظار می‌رود ارتش او حمله بزرگی را برای فصل بهار تدارک ببیند. منابع سوری احتمال چنین تحولی را بالا دانسته‌اند. نیروهای نیابتی ترکیه می‌خواهند این بازی را به پیش ببرند.»
    به نوشته کاتس، این استاد علوم سیاسی ادامه می‌دهد که حیات حکومت سوریه شدیدا برای مسکو مهم است. عقب‌نشینی نیروهای ارتش روسیه از منطقه غرب آسیا باعث پیچیده‌تر شدن هر چه بیشتر روابط دشوارش با آنکارا خواهد شد. او می‌گوید: «لازم است که فاکتور ایران را نیز در نظر بگیریم. تهران از اینکه روسیه، سوریه را ترک کند خوشش نخواهد آمد.»
    بنابراین انتظار می‌رود اقدامات ارتش روسیه در منطقه تشدید شود.
    ناظران همچنین می‌گویند تعداد زیادی شبه‌نظامی اهل کشورهای آسیای مرکزی شامل ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان نیز در بین تروریست‌های فعال در سوریه هستند. آن‌ها بعد از کسب تجربه رزمی در سوریه به کشور خود برگشته و در آنجا ممکن است تحت پوشش کارگران مهاجر وارد روسیه شوند.
    به نوشته این خبرگزاری روسی، تردیدی وجود ندارد که متحدان غربی در حال تدارک برای چنین سناریوهایی هستند.
    ریانووستی توصیه می‌کند: «بهترین کار این است که این بمب ساعتی را در فاصله‌ای هر چه دورتر از مرزهای روسیه که ممکن باشد خنثی کنیم.»