صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • وزیر ارتباطات: تجربه بین‌المللی و بومی ایرانسل عامل بهبود خدمات اداری به مردم می‌شود
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 3913  |  صفحه ۹ | تولید و تجارت  |  تاریخ: 04 بهمن 1401
    بررسی چشم‌انداز جهان و اقتصاد جهانی پس از اجلاس داووس
    داووس بی‌رونق
    رهبران مجمع جهانی اقتصاد در بحبوحه ترس از این که جهانی شدن در حال افول نهایی می‌باشد ادعای جهانی شدن را مطرح می‌کنند. آیا جهانی شدن مرده است؟ این یکی از پرسش‌های بزرگی است که در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس مطرح می‌شود. انفجار در ارتباطات و تجارت جهانی که به طور گسترده برای چندین دهه امری بدیهی قلمداد می‌شد مطمئنا در حال حاضر تحت فشار قرار گرفته است. از پاندمی کووید -۱۹ گرفته تا رقابت میان ایالات متحده و چین، برگزیت (خروج بریتانیا از اتجادیه اروپا) و جنگ در اوکراین مجموعه‌ای از عواملی هستند که این فرض دیرینه را به چالش می‌کشند که تجارت و سرمایه‌گذاری باید آزادانه در سراسر مرز‌ها حرکت کنند. در جایی که زمانی هزینه انجام کسب و کار باعث تصمیم‌گیری‌های مرتبط با سرمایه‌گذاری می‌شد اکنون شرکت‌ها باید عوامل ژئوپولیتیکی و امنیت ملی را که به طور فزاینده‌ای سیاستگذاری دولت‌ها را هدایت کرده و به آن شکل می‌دهند در نظر بگیرند.
    به گزارش فرارو به نقل از الجزیره، «تینگلونگ دای» کارشناس جهانی شدن در دانشکده بازرگانی جانز هاپکینز بر این باور است که جهانی شدن اگرچه مرده است دست کم برای بقا در تلاش می‌باشد. او به «الجزیره» می‌گوید: «در سالیان آتی ممکن است شاهد ظهور» پرده آهنین زنجیره تامین «باشیم که در آن کشور‌های غربی سطوح بالایی از تجارت آزاد، سرمایه گذاری و جابجایی افراد را در میان یکدیگر حفظ می‌کنند، اما پیوند‌ها را با چین، روسیه و کشور‌هایی مانند آنان مورد تجدیدنظر قرار می‌دهند. این بدان معناست که تجارت آزاد کالا‌ها و خدمات در حوزه‌های حساس و استراتژیک مانند تراشه نیمه هادی، باتری‌های خودرو و محصولات بهداشت عمومی به شدت محدود خواهد شد و حتی زنجیره‌های تامین در معرض افزایش مقررات و فشار عمومی قرار خواهند گرفت».به نظر می‌رسد که حضور نسبتا کمرنگ رهبران در نشست امسال مجمع جهانی اقتصاد که یکی از پر مخاطب‌ترین گردهمایی‌های سالانه رهبران کلیدی در عرصه سیاست و تجارت محسوب می‌شود خود نمادی از وزش باد‌های در حال تغییر می‌باشد.
    «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان تنها رهبر گروه جی-۷ است که در نشست سال جاری حضور دارد. این در حالی است که در سال ۲۰۱۸ میلادی شش نفر از هفت رهبر اقتصاد‌های پیشرفته از جمله «دونالد ترامپ» رئیس جمهور وقت ایالات متحده در آن نشست شرکت کردند.رهبران کلیدی جنوب جهانی مانند «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین و «نارندرا مودی» رئیس جمهوری هند که به ترتیب در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی در آن نشست شرکت کردند نیز به طور قابل توجهی غایبان امسال هستند. هر دوی آنان در این نشست از طریق ویدئو کنفرانس سخنرانی کردند.
    «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا که در نشست امسال شرکت کرد از گردهمایی برای اعلام برنامه‌هایی به منظور قانون صنعت سبز به منظور رقابت با قانون کاهش تورم ایالات متخده استفاده کرد که باعث ایجاد خشم در میان دولت‌های اروپایی‌ای شد که منابع مالی را برای ساخت خودرو‌های برقی در امریکای شمالی تخصیص داده‌اند.
    با این وجود، یک پیام کلیدی از داووس آن است که جهانی شدن باید دوام بیاورد و شاید اعلام مرگ آن اغراق‌آمیز باشد. علی‌رغم آن که چین به سوی ناسیونالیسم (ملی گرایی) و حمایت بیش‌تر از صنایع داخلی خود روی آورده شی در سخنرانی مجازی‌اش در نشست داووس جهانی شدن را به عنوان «روند زمانه» و به اندازه جریان رودخانه به دریا «غیرقابل توقف» توصیف کرد. «لیو هه» معاون نخست وزیر چین نیز به صورت حضوری در نشست مجمع جهانی اقتصاد تاکید کرد که چین به سرمایه‌گذاری خارجی در آن کشور «خوشامد» می‌گوید و «در‌های چین بیش از گذشته باز خواهند شد».
    فاصله تا عقب‌نشینی جهانی شدن
    «نایجل فرگوسن» مورخ ایده یک روند بزرگ جهانی شدن را سراب توصیف کرد و اشاره کرد که اپلیکیشن‌های چینی مانند «تیک تاک» و فرهنگ پاپ کره جنوبی کماکان در سراسر جهان محبوب هستند حتی اگر تراشه‌ها و سخت افزار‌ها به طور فزاینده‌ای تحت کنترل‌های حمایت گرایانه از صنایع داخلی در حال افزایش باشند. حتی اگر جهانی شدن به نقطه اوج خود رسیده باشد تا عقب نشینی کامل فاصله زیادی دارد. علیرغم آن که اپل به دنبال تنوع بخشیدن به تولیدات خود در خارج از چین است بیش از آن که درصدد بازگرداندن بخش عمده تولیدات خود به ایالات متحده باشد به حضور در بازار‌های ویتنام و هندوستان چشم دوخته است. در این صورت، شاید دقیق‌تر باشد که بگوییم جهانی شدن در حال تکامل است و نه عقب نشینی دیدگاهی که «جیمز میتلمن» کارشناس جهانی شدن و توسعه در دانشگاه امریکایی واشنگتن دی سی نیز با آن هم‌نظر است.
    میتلمن به «الجزیره» می‌گوید: «شواهدی قوی وجود دارند که نشان می‌دهند اثرات ترکیبی پاندمی کووید، برگزیت، اختلالات زنجیره تامین و جنگ اوکراین موانعی را برای جریان‌های فرامرزی ایجاد کرده و باعث ناکارآمدی‌هایی شده، اما سبب عقب‌نشینی قابل توجهی از جهانی شدن نشده‌اند.»
    او می‌افزاید: «علیرغم تمام نشانه‌های ذکر شده جزر و مد جهانی شدن به حرکت رو به جو ادامه خواهد داد. برای آینده مسئله گیج کننده جهانی شدن درباره روند جهانی‌زدایی نخواهد بود بلکه پرسش اساسی درباره آن است که چه نوع جهانی شدنی ادامه خواهد یافت و این که چگونه می‌توان به یک نظم جهانی از نظر اخلاقی عادلانه و از نظر سیاسی خردمندانه دست یافت؟»
    خطراتی که برای اقتصاد جهانی هست
    اما به گزارش فراز و به نقل از اکونومیست ، مدیران اجرایی پشت درهای بسته به این توافق رسیدند که با وجودی که جنگ اوکراین همچنان یک تراژدی بشردوستانه است، اما خطراتِ حال‌حاضر اقتصاد جهانی نیز باید مهار شوند.بانک‌های مرکزی حالا بحث تورم را جدی گرفته‌اند. اگر رکودی هم در امریکا و اروپا رخ می‌دهد باید قابل مدیریت باشد.
    در همین حال هزینه در بسیاری از کمپانی‌ها، افزایشی سریع‌تر از فروش داشته است. کسب‌و‌کارها دیگر فهمیده‌اند که مقامت در برابر افزایش دستمزدها، بسیار سخت‌تر از متقاعد کردن مشتریان به تحمل هزینه‌های فزاینده است.این موضوع، حاشیه سود را به نرخی می‌رساند که هنوز برای تحلیلگران هم هضم‌ناشده باقی مانده... و این تحلیلگران، همان‌هایی هستند که کماکان ریتم سود را در سال ۲۰۲۳، افزایشی تلقی می‌کنند.
    اگر اقتصاد امریکایی، وارد فاز رکودی شود (همان‌طور که بسیاری اقتصاددانان نیز انتظارش را دارند)، باز هم باید با اطمینان گفت که سود، کاهش بیشتری پیدا خواهد کرد.مصرف‌کنندگان امریکایی در همه‌چیز مضایقه کردند؛ از رستوران‌ها گرفته تا لوازم الکتریکی... اتفاقی که باعث کاهش ۱.۱ درصدی فروش خرده‌فروش‌ها شد... البته این آماری است که در مقایسه با (بر مبنای) ماه قبل از خودش ارائه شده است.
    در همین حال تیم کوک، رئیس اپل، امسال ۴۰ درصد از دستمزدهای خود را کاهش داده است. توئیتر هم داروندار خود و از جمله تابلوی نئون پرنده را به حراج گذاشت. مایکروسافت هم در ۱۸ ژانویه به شکلی نه‌چندان نمادین اعلام کرد که قصد دارد ۱۰ هزار تن از افراد خود را اخراج کند. دو روز بعد از آن هم آلفابت، شرکت مادر گوگل، گفت که ۱۲ هزار نفر را اخراج خواهد کرد.این کاهش‌ها به طور کامل فرآیند جریان استخدامی را معکوس نخواهند کرد؛ اما یکی از سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر سیلیکون‌ولی بر این باور است که اقداماتی ازین دست، پوششی حفاظتی برای شرکت‌های فناوری فراهم می‌آورد که بدان ترتیب حقوق و دستمزدهای خود را کاهش داده و جریان نقدینگی‌شان را تقویت کنند. 
    سومین اعتراف کمپانی‌ها نیز مربوط می‌شود به سرنوشت سودهای حاصله. این فصل درآمدی در عین‌حال برنامه‌های مخارج پیش‌روی شرکت‌ها را برای سال آینده هم فراهم می‌آورد. من‌حیث‌المجموع! کسب‌و‌کارهای بزرگ امریکایی تمایل دارند که درآمدهای خروجی خود را به تساوی میان پرداخت‌های سهام‌داران (از طریق سود سهام و بازخرید سهام) و سرمایه‌گذاری‌ها (تحقیق و توسعه، هزینه‌های سرمایه‌گذاری، و ادغام و تملک) تقسیم نمایند.
    رسیدن عصر پول ارزان
    در عصر پول ارزان، پیش از آن که بانک‌های مرکزی شروع به افزایش نرخ بهره برای تورم کنند، پرداخت‌ها اغلب با قرضه تأمین می‌شدند. حالا که پول گران شده، احتمالاً چنین استقراضی هم کاهش پیدا می‌کند.در مورد معاملات، بسیاری از خریداران هنوز در حال رفع آشفتگی‌های ناشی از دادوستدهایی هستند که در دوران اوج قیمت‌ها و در طول رونق ادغام همه‌گیری انجام شده است. روندهای بزرگ قرن بیست‌و‌یک (نظیر کربن‌زدایی و جداسازی چین و غرب) استدلالی به نفع فناوری‌های سازگار با آب‌و‌هوا، روبات‌ها و نرم‌افزارها و کارخانه‌های غیرچینی دارند. یکی از مدیران صنعت اروپایی بر این باور است که در نتیجه، مخارج سرمایه باید در برابر رکود قریب‌الوقوع مقاومت بهتری داشته باشند... البته شاید.
    اگرچه که در حال حاضر اغلب شرکت‌ها رویکردی محتاطانه دارند. پس از افزایش مخارج سرمایه‌ای شرکت‌های امریکایی در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۲، یکی از ردیاب‌های مخارج شرکت، که توسط گلدمن ساکس گرد‌آوری شده است، به رشدی مداوم و البته با سرعتی بسیار پایین‌تر اشاره کرده است.احتمالا بسیاری از شرکت‌ها تصمیمات مربوط به هزینه‌های مهم را تا زمان عدم اطمینان اقتصادی به تعویق خواهند انداخت. اریکسون، سازنده سوئدی تجهیزات مخابراتی، هشدار داد که مشتریان امریکایی‌اش، به طور فزاینده‌ای از سرمایه‌گذاری‌های جدید شبکه خودداری می‌کنند.