کد خبر: 3954 | صفحه ۴ | فرهنگ و هنر | تاریخ: 05 بهمن 1401
از تئاتر جشنواره تئاتر چه خبر؟
لغو یک اجرا و چند ماجرای دیگر در تئاتر فجر
صحنهای چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر از جمله رویدادهای این جشنواره در یکی دو روز اخیر بوده است.
به گزارش ایسنا، با اجرای نمایش «آگنیتاژ» در تالار چهارسو تئاتر شهر گفته میشود تنور اجراهای جشنواره چهل و یکم تئاتر فجر گرم شده است.
این نمایش که متن آن را رسول حقجو نوشته با کارگردانی حسین کارگر روز دوشنبه ۳ بهمن و در سومین روز از جشنواره تئاتر فجر روی صحنه رفت و با استقبال تماشاگران رو به رو شد و برای اولین بار سالن اجرا، به هنگام اجرای این نمایش پُر شد. نمایش «آگنیتاژ» کاری از شهرستان ماهشهر است.
اما تماشاگرانی که دیروز برای تماشای اولین نوبت نمایش «امل» از کشور عراق به تالار مولوی مراجعه کرده بودند، ناگهان متوجه شدند که این نمایش اجرا نمیشود. بعضی از تماشاگران درباره دلایل لغو اجرای این نمایش در گپ و گفتهای غیررسمی و شفاهی توضیح دادند که ظاهرا ماجرا به اختلافنظری میان گروه اجرایی این نمایش و سالن اجرا بازمیگردد. به نظر میرسیده گروه اجرایی طوری مشغول نصب دکور بودهاند که ریسک بالایی از جهت صدمه زدن به سالن وجود داشته است و به همین دلیل مسئولان سالن از گروه اجرایی خواسته بودند تا دکور خود را طوری نصب کنند که سالن آسیبی نبیند. با این همه، دومین نوبت اجرای این نمایش بر صحنه رفت و مدیر تالار مولوی هم در توضیحی کوتاه عنوان کرد که لغو اولین اجرای نمایش به دلیل بعضی از مشکلات فنی بوده است.
هرچند در جدول نمایشهای بخش صحنهای جشنواره مشخص شده که روز چهارشنبه ۵ بهمن ماه نمایشی با عنوان «مادرم زری سر زا رفت» در تالار قشقایی تئاتر شهر اجرا میشود، باید گفت که این نمایش روز یکشنبه ۲ بهمن ماه در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر اجرا شده است!
این موضوع یکی از تغییرات جدول جشنواره است که اطلاعرسانی نشده است.
بر اساس پیگیری ایسنا مشخص شده که فردا، چهارشنبه ۵ بهمن ماه نمایش «هی میخوابم خوابتو میبینم» در تالار قشقایی روی صحنه میرود. در جدول جشنواره قید شده که این نمایش روز یکشنبه ۲ بهمن ماه در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر اجرا داشته است.
دیگر تغییری که در جدول وجود دارد، به مدت زمان نمایش «مامور خیابان نود و دو» بازمیگردد. این نمایش شب گذشته، دوشنبه ۳ بهمن ماه در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت. در جدول اجراها قید شده که مدت زمان این نمایش ۹۰ دقیقه است در حالیکه این نمایش حدود ۱۱۵ دقیقه روی صحنه بود و همین مساله سبب شد برنامه بعضی از تماشاگران دچار اخلال شود و نتوانند نمایشهای دیگری را که برای تماشایشان برنامهریزی کرده بودند، ببینند.
از سوی دیگر اجرای دوم این نمایش هم طبیعتا با تاخیر روی صحنه رفت و این تغییر هم سبب شد یکی از داوران که باید در برنامهای تلویزیونی حاضر میشد، مدت زمان کوتاهی بعد از شروع اجرای این نمایش، به ناچار سالن را ترک کرد. بر اساس پیگیری ما ظاهرا این مساله به گروه اجرایی نمایش بازمیگردد که مدت زمان اجرای خود را درست تخمین نزدهاند.
تاخیر در اجرای نمایشها در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر هم وجود داشت.
شب گذشته نمایشی با نام «مانداک» از شهر ملایر در این سالن روی صحنه رفت. در جدول جشنواره قید شده که اجرای دوم این نمایش ساعت ۸ شب روی صحنه میرود و این در حالی است که پیش از اجرا به صورت غیر رسمی گفته شد که نمایش با حدود ۳۰ دقیقه تاخیر اجرای خود را آغاز میکند زیرا بعضی از مهمانان خارجی جشنواره در سالن دیگری مشغول تماشای اثر دیگری هستند و قرار است از دومین اجرای نمایش «مانداک» هم دیدن کنند. با این حال بر اساس مشاهده خبرنگار ایسنا این نمایش با حدود ۴۵ دقیقه تاخیر، اجرای دوم خود را آغاز کرد.
تاخیر در اجرای نمایشهای جشنوارهها البته اتفاق تازهای نیست، سالها قبل که آثار نمایشی اولین اجرای خود را در جشنواره تئاتر فجر روی صحنه میبردند، در بسیاری از موارد به دلیل مشکلاتی که گاه برای نصب دکور یا نور پیش میآمد، این تاخیر اجتنابناپذیر و برای تماشاگران و داوران جشنواره، امری پذیرفته شده بود ولی در چند سال اخیر که بخش عمدهای از آثار بعد از اجرای عمومی در جشنواره فجر روی صحنه میرفتند، این مشکل کمتر در اجراهای جشنواره دیده میشد.
یک اتفاق خاص برای زبالهگرد تهرانی
عصر دوشنبه سوم بهمن و در سومین روز از برگزاری جشنواره تئاتر فجر، در جریان اجرای نمایش خیابانی «لیلی و مجنون» در پهنه رودکی، یک زبالهگرد، به گروه بازیگران این کار پیوست. او با حضور در این نمایش و همراهی با دیگر عوامل کار، از زندگی خود گفت و تماشاگران را گاه به گریه و گاه به خنده انداخت و در نهایت یک میلیون تومان دستمزد، حاصل بازی او در نمایش «لیلی و مجنون» بود.
به گزارش ایسنا، حین اجرای نمایش خیابانی «لیلی و مجنون»، بهنام کاوه بازیگر و کارگردان نمایش، متوجه حضور یک زبالهگرد در پهنه رودکی شد و با توجه به موضوع نمایشش که درباره زبالهگردی و فقر بود، به سراغ مردی به نام رسول رفت تا از او بخواهد در اجرای نمایش او را همراهی کند.
در آغاز مرد آمادگی حضور در نمایش را نداشت اما با صحبتهای کارگردان نمایش حس امنیت و صمیمیت کرد و به جمع حاضر در پهنه رودکی پیوست و در جریان اجرا، کارگردان کار از او خواست تا داستان زندگیاش را تعریف کند و او با بغض داستان زندگیاش را در چند جمله روایت کرد و ناگهان اجرا را ترک کرد.
آنطور که روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی گزارش داده است، با دور شدن رسول از محل اجرای نمایش، داوران و مخاطبان به بهنام کاوه اشاره کردند تا به دنبال او برود و او را دوباره به محل اجرا در پهنه رودکی بازگرداند.
با بازگشت آن دو؛ اجرای نمایش از سر گرفته شد.