کد خبر: 40376 | صفحه ۱۱ | ایران و جهان | تاریخ: 12 دی 1403
رئیس جمهور جدید امریکا در سوای کشورگشایی است؟
ماجراهای ترامپ با کانادا، پاناما و گرینلند
کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه کانادا پنجاه و یکمین ایالت این کشور است، در راستای فشار به هیات حاکمه کاناداست» گفت: بعید است که ترامپ بخواهد اقدامی برای تحقق این موضوع انجام دهد و این اظهارات او بیشتر به خاطر مسائل اقتصادی و وجود ناترازیها بین کانادا و آمریکاست.
به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» که قرار است روز ۲۰ ژانویه (اول بهمن) به عنوان رئیسجمهور منتخب آمریکا سوگند یاد کند، طی روزهای گذشته اظهارات و تهدیداتی را مبتنی بر گسترش جغرافیای سرزمینی این کشور مطرح کرده و اگر او در دور اول انتخابات ریاست جمهوری خود ادعاییها را در مورد قصد این کشور برای تصرف گرینلند که متعلق به دانمارک است مطرح میکرد، اکنون او اظهاراتی در مورد کانادا و کانال پاناما نیز بیان کرده است.
دونالد ترامپ هفته گذشته در شبکه اجتماعی خود تحت عنوان «تروث سوشال» با اشاره به تعرفههای بالای پاناما بر کشتیهای نظامی و تجاری ایالات متحده نوشت: «هزینههایی که پاناما دریافت میکند، مضحک است.»
وی افزود: «این هزینهها بهخصوص با علم بر سخاوت فوقالعادهای که از سوی ایالات متحده به پاناما اعطا شده، مضحک هستند. این اقدام که تماما به منزله باجگیری از کشور ماست، فورا متوقف خواهد شد».
ترامپ همچنین در این خصوص تاکید کرد: «اگر اصول اخلاقی و قانونی این اقدام سخاوتمندانه و بزرگوارانه رعایت نشود، ما از پاناما تقاضا خواهیم کرد این کانال بهطور کامل و بدون هیچ گونه سوالی به ما بازگردانده شود. خطاب به مقامات پاناما؛ لطفا طبق این اساس رفتار کنید!»
او همچنین چندی پیش درباره تبدیل کانادا به پنجاهویکمین ایالت ایالات متحده سخن گفت و در شبکه اجتماعی خود مدعی شد که بسیاری از کاناداییها از این ایده استقبال میکنند.
او این اقدام را گامی برای صرفهجویی مالیاتی و تقویت حفاظت نظامی دانست.
تلاش ترامپ برای ثبت نامش به عنوان رییسجمهوری که به جغرافیای سرزمینی آمریکا اضافه کرده است
«سمانه اکوان» کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با ایسنا در ارتباط با اظهارات ترامپ در مورد کانادا، کانال پاناما و گرینلند و قصد وی برای اضافه کردن این مناطق به اراضی جغرافیایی خود تصریح کرد: ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود به شدت تلاش کرد که گرینلند که در حال حاضر متعلق به دانمارک است را از آنجا جدا کند و در دوره جدید نیز صحبتهایی در مورد کانادا و کانال پاناما مطرح کرده است.
او با بیان اینکه «ترامپ به دنبال این است که در تاریخ نام او به عنوان رییسجمهوری ثبت شود که هیچ جنگی را آغاز نکرده، حتی به جنگها پایان داده و در همین چارچوب بر موضوع پایان جنگ اوکراین و غزه نیز تاکید دارد»، خاطر نشان کرد: از طرفی او دیگر به دنبال این است که نام خود را به عنوان رییسجمهوری ثبت کند که به جغرافیای سرزمینی آمریکا اضافه کرده است.
اکوان با تاکید بر اینکه «این اظهارات ترامپ براساس یک تفکر قدیمی مطرح میشود»، اظهار کرد: در ابتدای شکلگیری آمریکا بخشهایی از جغرافیای کنونی این کشور توسط ساکنان جدید آمریکا خریداری و به این کشور اضافه شد و اظهارات ترامپ در ارتباط با گسترش جغرافیایی آمریکا در همین چارچوب است.
اظهارات جدی ترامپ در مورد گرینلند
او با تاکید بر اینکه «در حال حاضر تفکر گسترش جغرافیای آمریکا قابل پذیرش نیست و کشوری به دنبال گسترش جغرافیایی سرزمین خود از طریق تصرف مناطق فراسرزمینی نیست»، ادامه داد: اظهاراتی که ترامپ در مورد گرینلند مطرح کرده است جدی است و حتی در دوره اول ریاست جمهوریاش در این زمینه صحبتهای پشت پردهای شد در همان زمان این نگرانی وجود داشت که ممکن است برخی از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، انگلیس که دارای تصرفات فراسرزمینی از دوران استعمار هستند بخواهند این مناطق را بفروشند و خریداران در این مناطق اقدام به آزمایش بمب و تجهیزات نظامی کنند و در همین چارچوب با این موضوع مخالفت شد، حال ترامپ میگوید نمیخواهم از این مناطق برای آزمایش نظامی استفاده کنم بلکه بیشتر به دنبال استفاده از منابع و معادن هستم.
اکوان با بیان اینکه «با واگذاری گرینلند از سوی دانمارک مخالفتهای جدی وجود دارد؛ چرا که عدهای معتقدند که حضور آمریکا ممکن است در آن منطقه به افزایش تنشها کمک کند ولی عزم و اراده ترامپ در این رابطه جدی است»، گفت: اظهاراتی که او در مورد کانال پاناما نیز مطرح میکند در راستای کشورگشایی است.
اظهارات ترامپ درباره کانادا بیشتر جنبه تهدید دارد
این کارشناس مسائل آمریکا با اعتقاد بر اینکه «اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه کانادا ایالت پنجاه و یکم آمریکا است، بیشتر جنبه تهدید دارد و در واقع میخواهد در مورد مسائل اقتصادی و ناترازی تجاری که بین آمریکا و کانادا وجود دارد این کشور را تحت فشار قرار دهد»، اظهار کرد: از طرف دیگر باید به این موضوع توجه داشت که فرهنگ مردم آمریکا و کانادا از یکدیگر متفاوت است برخی از کاناداییها نگاه مثبتی به آمریکا ندارند و معتقدند که آمریکا در زمینه حقوق بشر عقبتر از کاناداست.
اکوان افزود: از دیگر سو کانادا از لحاظ سیاسی زیرمجموعه بریتانیا محسوب میشود و در این سالها تلاشهایی صورت گرفته که از زیرمجموعه بریتانیا خارج شود، بنابراین خیلی بعید است که این پذیرش وجود داشته باشد که این کشور بخشی از آمریکا شود.