سرمقاله

گفتمان وفاق؛ بایدها و نبایدها / شهاب زمانی

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • راهنمای خرید جوجه‌پز و کباب‌پز صنعتی؛ نکات مهم و ضروری
  • عیدی ویژه همراه اول به مناسبت عید فطر
  • هدیه ویژه ایرانسل برای عید سعید فطر
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 41354  |  صفحه ۱۱ | ایران و جهان  |  تاریخ: 02 بهمن 1403
    سخنگوی وزارت امور خارجه:
    توافق ایران و افغانستان دور از دسترس نیست
    سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره موضوع حق‌آبه ایران از هیرمند گفت: سیاست همسایگی و روابط تاریخی، فرهنگی و تمدنی ایجاب می‌کند ایران و افغانستان به توافق دست پیدا کنند و این امر دور از دسترسی نیست.
    به گزارش ایسنا، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس خبری هفتگی خود به سوالات رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مسائل مرتبط با سیاست خارجی ایران پاسخ داد.
    بقائی روز دوشنبه و در ابتدای نشست خبری خود با ارائه گزارشی از فعالیت دیپلماتیک صورت گرفته در روزهای اخیر پرداخت و گفت: در طی روزهای اخیر شاهد وقوع آتش‌بس در غزه بودیم که وزارت خارجه ایران طی بیانیه‌ای نسبت به آن واکنش نشان داد.
    سخنگوی وزارت خارجه ایران با بیان اینکه کشورهای منطقه و مردم منطقه عبرت‌ها و درس‌های بسیار مهم و روشنی از تحولات بیش از یک سال گذشته در منطقه گرفته‌اند، با اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه گفت: باید به این موضوع توجه داشت که این جنایت‌ها ممکن نبود مگر با حمایت آمریکا و تعدادی از کشورهای غربی.
    بقائی با بیان اینکه «آنچه که در نهایت حاصل شد، یک شکست و ننگ تمام عیار برای رژیم اشغالگر بود»، گفت: آنچه که تعیین‌کننده بود، مقاومت مردم فلسطین بود؛ مقاومتی که از درون می‌جوشد و به فرد و گروهی وابسته نیست بلکه از ذات انسانی و خواسته انسانی مدم فلسطین نشأت می‌گیرد و این نویددهنده برای آینده منطقه و تحولات فلسطین خواهد بود.
    در صورت سوءاستفاده از مکانیسم ماشه، دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامه‌ها وجود ندارد
    او همچنین در پاسخ به سوالی درباره خبرهای منتشرشده توسط رسانه‌های غربی مبنی بر اینکه اروپا در مذاکرات ژنو خواستار مذاکره درباره موشک‌های بالستیک ایران شده است، گفت که «جمهوری اسلامی ایران درباره توانمندی‌های دفاعی و نظامی خود با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نخواهد کرد و اساسا ملت ایران اجازه چنین دادوستدی را به هیچ فرد یا گروهی نمی‌دهد. این مباحث اگر هم طرح شده، پاسخ خود را دریافت کرده و موضع ما روشن است».
    بقائی درباره خبرها مبنی بر اینکه ایران در پاسخ به تهدید اروپایی‌ها درباره اجرای مکانیسم ماشه، تهدید کرده از ان‌پی‌تی خارج خواهد شد، گفت: این موضوع تازه‌ای نیست. از همان زمان که بحث آن در دولت دوازدهم مطرح شد، ما مشخص کردیم که اگر بخواهند از این اهرم برای فشار یا امتیازگیری سوءاستفاده شود، واکنش ما هم متناسب و متقابل خواهد بود و یکی از مواردی که صریح گفته شده، با سوءاستفاده از این سازوکار اساسا توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامه‌های مربوطه وجود ندارد.
    همکاری در مورد آب می‌تواند یکی از نقاط قوت و همکاری بین ایران و افغانستان باشد
    سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع حق‌آبه ایران از هیرمند تصریح کرد: موضوع حق‌آبه ایران از هیرمند و حق‌آبه‌هایی که از سایر رودخانه‌های جاری به سمت ایران وجود دارد، همواره مورد پیگیری ما بوده و و در دستور کار ثابت مذاکرات بین ایران و افغانستان بوده و خواهد بود.
    این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: من فکر می‌کنم که همکاری در مورد آب می‌تواند یکی از نقاط قوت و همکاری بین دو کشور ایران و افغانستان باشد.
    بقائی تصریح کرد: سیاست حسن همجواری و همسایگی و روابط تاریخی، فرهنگی و تمدنی و پیوندهای مختلف بین دو ملت ایجاب می‌کند که هر دو طرف به توافق دست پیدا کنند و این امر دور از دسترسی نیست. با توجه به بارش‌های مناسبی که در سال جاری وجود داشته انشالله موضوع آب یکی از نقاط قوت در مباحث دوجانبه بین ایران و افغانستان باشد.
    مذاکره، تنها درباره موضوع هسته‌ای بوده است
    او در ادامه این نشست خبری گفت: ما با سه کشور اروپایی درباره موضوعات مختلف که مورد نظر هر یک از طرفین باشد، گفت‌وگو می‌کنیم. درباره مسائل منطقه ما انتقادات جدی درباره رویکرد کشورهای اروپایی داریم، نمونه خیلی روشن آن حمایت هر یکی از سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) از رژیم صهیونیستی در ۱۶ ماه گذشته است. این موارد را بسیار صریح و شفاف بیان کردیم، یا درباره مسائل مرتبط با سوریه و اوکراین.
    سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران با بیان اینکه «این مسائلی است که در هر گفت‌وگویی با طرف‌های اروپایی مطرح می‌شود و ما نظرات خود را بیان می‌کنیم»، گفت: اما آن‌چیزی که مشخص است، این است که مذاکره به معنای گفت‌وگو درباره دادوستد امتیاز یا تصمیم‌گیری درباره موضوعات مشخص در معنای شناخته‌شده آن، تنها درباره موضوع هسته‌ای بوده، بنابراین تناقضی درباره موضع وزارت خارجه وجود ندارد.