سرمقاله

ترامپ همانی است که بود / جلال خوش‌چهره

مشاهده کل سرمقاله ها

صفحات روزنامه

اخبار آنلاین

  • وزیر ارتباطات: تجربه بین‌المللی و بومی ایرانسل عامل بهبود خدمات اداری به مردم می‌شود
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • معرفی بهترین انواع یونیت دندانپزشکی ایرانی
  • مشاهده کل اخبار آنلاین

    کد خبر: 41372  |  صفحه ۲ | سیاست روز  |  تاریخ: 03 بهمن 1403
    1-2
    آیا دیپلماسی به رابطه ایران و آمریکا کمک می کند؟
    چالش های مذاکره مستقیم
    گروه سیاست خارجی- ترامپ رسما به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا ادای سوگند کرد و وارد کاخ سفید شد تا همچنان توجهات معطوف به این سوال باشد که سرنوشت تهران و واشنگتن در دوره جدید ریاست جمهوری ترامپ به چه سمت و سویی خواهد رفت؟ در این میان، سیگنال هایی از سوی هر دو کشور برای مذاکره فرستاده شده است اما باید دید از این فرصت استفاده خواهند کرد؟
    محمد سلامتی، فعال سیاسی اصلاح طلب، درباره مذاکره با آمریکا به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «از آنجایی که ترامپ یک عنصر تاجرمنش است، سود و زیاد خود را در نظر گرفته و می داند الآن زمانی نیست که بخواهد از سمت فشار حداکثری بیشترین نفع را ببرد. ایران یک بازار ۸۰ میلیونی و تاثیرگذار در اطرافش است. بعید است ترامپ بازار ایران را از دست بدهد.»
    وی با اشاره به مخالفان مذاکره با آمریکا گفت: «می خواهند قدرت انقلابی کسب کنند. همچنین چون انقلابی نیستند، راه های انقلابی هم بلد نیستند. بنابراین، در زمانی که آقای پزشکیان پشتوانه نظام را دارد، این افراد کاری از پیش نخواهند برد.»
    مشروح گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با محمد سلامتی، فعال اصلاح طلب و وزیر دولت دوران جنگ را در ادامه بخوانید؛
    آقای سلامتی! دولت آقای پزشکیان آمادگی خود برای گفتگو و مذاکره را اعلام کرده است، پیش بینی و ارزیابی شما چیست؟
    آقای پزشکیان کار درستی را انجام دادند که برای مذاکره با آمریکا و حل تحریم ها اعلام آمادگی کردند. در آستانه به قدرت رسیدن مجدد ترامپ هستیم و باید سیاست های خودش را در زمینه های مختلف اتخاذ کند. یکی از کارهایی که او باید انجام بدهد، مسئله مربوط به ایران است. لذا، آقای پزشکیان در زمان مناسب اعلام موضع کردند و امیدواریم این مذاکرات انجام شده و ثمربخش باشد. نفس مذاکره خوب است و کسی نمی تواند آن را رد کند اما امتیازاتی که در زمان مذاکره می گیریم و امتیاز هم می دهیم مهم است.
    همچنین ترامپ هم اعلام کرده است که با مذاکرات موافق است و می خواهد مسئله ایران را حل کند و هم تجربه ای که از کناره گیری از برجام دارد، می تواند زمینه ساز مذاکرات خوبی باشد.
    بعید است ترامپ بازار ایران را از دست بدهد
    ترامپی که دیروز دوباره وارد کاخ سفید شد با ترامپی که از برجام خارج شد آیا تفاوتی دارد؟ مذاکره با ترامپ امکان پذیر است؟
    موضع ترامپ چه الآن و چه در گذشته فرقی نکرده اما شرایط ممکن است دیدگاه او را تغییر بدهد. شرایطی که در دولت قبلی درباره ایران داشت، شرایط مناسبی نبود و به همین علت از برجام خارج شد و فشار حداکثری را اعمال کرد. فشار حداکثری آنطور که آنها می خواستند نبود و ایران را در شرایطی قرار نداد که تسلیم شود. زمانی که این فشار حداکثری موثر نبود و ایران نیز به لحاظ هسته ای، پیشرفت هایی را پیدا کرد، زمینه گفت و گویی جدید شده و موضع جدید ایران را نشان می دهد.
    از آنجایی که ترامپ یک عنصر تاجرمنش است، سود و زیاد خود را در نظر گرفته و می داند الآن زمانی نیست که بخواهد از سمت فشار حداکثری بیشترین نفع را ببرد. ایران یک بازار ۸۰ میلیونی و تاثیرگذار در اطرافش است.
    بعید است ترامپ بازار ایران را از دست بدهد. آقای پزشکیان موضع خوبی گرفت. البته باید گفت که خوب است وارد مذاکره شویم اما اینکه همواره از سوی دست اندرکاران دولتی راجع به این موضوع مانور داده شود درست نیست و آمریکا فکر می کند در موضع ضعف قرار داریم.
    فکر می کنید منتقدان و مخالفان مذاکره اجازه می دهند به سمت مذاکره برویم؟
    منتقدان بخشی از نخبگان هستند و باید روی آنان حساب کرد. دولت باید این منتقدان را به رسمیت بشناسد، زیرا جزئی از جامعه هستند و باید مخالفت آنها را در هنگام مذاکره به عنوان اهرم فشار استفاده کند. البته منتقدان ۲ مدل هستند. منتقدانی که صادقانه برخورد کرده و قابل احترام هستند. برخی از منتقدان دیگر به دنبال این هستند که از ماجرا یک ماهیت انقلابی برای خودشان کسب کنند و برایشان مهم نیست مذاکره شود یا خیر.
    من بر روی افراد و اشخاص تاکید نمی کنم اما اگر صحبت های آقای پزشکیان پشتوانه قوی داشته باشد که به نظرم الآن پشتوانه اظهارات او نظام است، این افراد در کارشکنی کاری از پیش نخواهند برد و خود را ضایع می کنند. این نوع منتقدان راه حلی ندارند، می خواهند قدرت انقلابی کسب کنند. همچنین چون انقلابی نیستند راه های انقلابی هم بلد نیستند. بنابراین، در زمانی که آقای پزشکیان پشتوانه نظام را دارد، این افراد کاری از پیش نخواهند برد.
    پیش بینی می کنید مجوز مذاکره مستقیم با آمریکا به دولت داده شود؟
    به نظرم الآن افرادی که ذهنیت منفی به مذاکره با آمریکا داشتند، به تدریج ذهنیت خودشان را تغییر می دهند. نفس مذاکره جنبه منفی ندارد و مذاکره با آمریکا در طول تاریخ متداول بوده است. همچنین انقلابیون می توانند راه جدیدی برای مذاکره با دشمن باز کنند.
    ما شاهد بودیم که ویتنامی ها وقتی پیروز شدند بلافاصله با آمریکا مذاکره کردند تا اقتصاد خودشان را روی غلتک بیاندازند. اینکه مذاکره مستقیم با آمریکا شود، اشکالی ندارد و نتیجه دست خودمان است که امتیاز خوب گرفته و هنر خودمان است.
    ابطحی: در دوران ترامپ دیپلماسی سنتی جواب نمی‌دهد
    یک فعال سیاسی اصلاح طلب، تاکید کرد: در دوره ترامپ میدان و مذاکره و دیپلماسی بیشتر از همیشه به کمک یکدیگر نیاز دارند.
    به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین سید محمدعلی ابطحی در واکنش به آغاز دور دوم ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا، در شبکه ایکس نوشت:
    ریاست جمهوری ‎دونالد ترامب رسما آغاز شد.
    ترامپ شمشر دولبه است. هم می تواند فرصت خوبی باشد و هم‌ خطرآفرین. در دوره ترامپ میدان و مذاکره و دیپلماسی بیشتر از همیشه به کمک یکدیگر نیاز دارند. خدا کند که به نفع مردم ایران تحریم ها کاهش پیدا کند و دیپلماسی ما بتواند این دوران را به جای تهدید به فرصت تبدیل کند. در دوران ترامپ دیپلماسی سنتی جواب نمی‌دهد.»
    بر اساس این گزارش، شب گذشته دونالد ترامپ با انجام مراسم تحلیف برای دومین دوره چهار ساله بار دیگر رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا شد. حدود دو ماه پیش ترامپ با شکست دموکرات ها، پیروز انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا شد و از امروز به طور رسمی کار خود را در کاخ سفید آغاز خواهد کرد.