کد خبر: 41415 | صفحه ۸ | بازار و سرمایه | تاریخ: 03 بهمن 1403
با توجه به تقارن ماه رمضان و ایام نوروز
مردم نگران تنظیم بازار در ایام پایانی سال هستند
گروه اقتصاد - با توجه به تقارن ماه رمضان و ایام نوروز، تنظیم بازار اقلام اساسی بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است، لذا دولت با رفع محدودیتها و تشدید نظارتها باید نگرانیها را به حداقل برساند.
با توجه به آنکه کمتر از ۲ ماه تا پایان سال زمان باقی است، از این رو تنظیم بازار اقلام اساسی اهمیت بیشتری نسبت به قبل دارد که این امر نیازمند نظارت دقیق دستگاه های مسئول است تا در پی افزایش تقاضای خانوار به منظور تامین سبد کالای اساسی، سودجویان سودهای هنگفتی را با قیمت فشار آوردن و کوچک کردن سفره خانوار به جیب نزنند.
بررسی های میدانی نشان می دهد که طی روزهای اخیر قیمت برخی اقلام اساسی سبد خانوار نظیر برنج، چای، روغن و حبوبات دچار نوساناتی شده که هریک از فعالان بازار دلایل خاص خود را مطرح می کنند، اما آنچه حائز اهمیت است بدلیل تقارن ماه رمضان و ایامنوروز، ثبات و آرامش کالاهای اساسی است که در برخی اقلام نظیر مرغ، تخم مرغ، میوه مسئولان این وعده را داده اند.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ در همین ارتباط محمد ابراهیم حسن نژاد معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد گفت: در حوزه گوشت مرغ بنابر برنامه ریزی صورت گرفته میزان تولید بیش از نیاز است و تا پایان سال میزان تولید مکفی است به طوریکه بازار آرامی برای عید و ماه رمضان خواهیم داشت. بنابر آمار سالانه حدود ۹۲۳ هزارتن گوشت قرمز در کشور تولید و بخش تنظیم بازار از طریق واردات تامین می شود؛ بنابراین با توجه به میزان تولیدی که وجود دارد، هیچ مشکلی در ارتباط با تامین نیاز کشور در خصوص گوشت قرمز نداریم.
نوسانات در بازار اقلام اساسی ادامه دار شد
رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: با توجه به نوسان نرخ ارز و محدودیت واردات با افزایش قیمت چای و حبوبات در بازار روبرو هستیم به طوریکه قیمت برنج ایرانی طی ۲۰ روز اخیر ۳۵ درصد رشد داشته است و متاسفانه کماکان قیمت برنج هندی، پاکستانی و ایرانی روبه بالاست.
او قیمت کنونی هرکیلو برنج ایرانی در عمده فروشی را ۹۰ تا ۱۴۵ هزارتومان اعلام کرد و افزود: قبل از گرانی های اخیر قیمت هرکیلو برنج ایرانی در عمده فروشی ها را ۸۰ تا ۱۱۰ هزارتومان اعلام کرد که با احتساب حداکثر ۱۲ درصد سود بدست مصرف کننده می رسد. همچنین قیمت برنج خارجی با حذف ارز نیما و مشخص نبودن ارز توافقی دچار نوسان شده است.
کنگری از افزایش مجدد قیمت چای در بازار خبر داد و گفت: از اردیبهشت امسال تاکنون قیمت چای ۹۵ درصد افزایش یافته که ۳۲ درصد آن مربوط به گرانی های اخیر است به طوریکه در شرایط کنونی هر بسته چای نیم کیلویی با قیمت ۴۶۹ هزار و ۹۰۰ تومان بدست مصرف کننده می رسدکه محدودیت واردات چای سیلان و ارز توافقق از عوامل اصلی افزایش قیمت است. در حال حاضر بازار برنج، روغن، حبوبات و چای با نوساناتی روبروست که علت اصلی این التهابات به محدودیت واردات ونوسان نرخ ارز بازمی گردد به طوریکه اکثر واردکنندکان و تولیدکنندگان بلاتکلیف هستند که ارز توافقی با چه نرخی باید معامله شود.
او درباره آینده بازار اقلام اساسی بیان کرد: با استمرار روند فعلی التهابات بازار ادامه خواهد داشت، درحالیکه با آسیب شناسی و به ثبات رسیدن نرخ ارز و رفع محدودیت واردات، بازار کالاها به ثبات می رسد. براین اساس ثبت سفارش از الان باید انجام شود چراکه حدود ۲ ماه تا رسیدن به کف انبار و عرضه به بازار طول می کشد که در این صورت کمبودی در توزیع کالاهای اساسی بازار ماه رمضان و ایام نوروز نخواهیم بود.
کنگری با بیان اینکه شکر کمتر از نرخ مصوب در بازار عرضه می شود، گفت: با توجه به آنکه فصل برداشت چغندرقند داخل است، هیچ گونه افزایش قیمتی در حوزه شکر نداریم. اما به طور کلی از نهادهای نظارتی انتظار می رود که از مبدا نظارت را انجام دهند، درحالیکه متاسفانه نظارت از عمده فروشان پیگیری می کنند که باعث جرایم سنگین واحدها می شود.
براساس این گزارش وزیر جهاد کشاورزی در جلسه ستاد تنظیم بازار از تشکیل کمیتهای ویژه برای تامین اقلام اساسی مردم، توزیع هدفمند در بازار و تعبیه ساز و کار عرضه این کالاها در ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان خبر داد.
ضرورت واردات حداقل ۴۰۰ هزارتن برنج برای تنظیم بازار ایام پایانی سال
در ادامه مجیدرضا خاکی سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به التهابات بازار برنج گفت: یکی از دلایلی که می توان به آمار اعلامی وزارت جهاد مبنی بر تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج خدشه وارد کرد، طرح این سوال است که اگر ۲ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج تولید داشتیم چرا در شرایط کنونی شاهد تلاطم بازار برنج هستیم. اگر آمار تولید برنج واقعی است سرانه مصرف از ۳۵ تا ۳۶ کیلو بیشتر است یا مدیریت دقیقی در بازار صورت نگرفته که شاهد تلاطم و التهاب ۴۰ تا ۵۰ درصدی قیمت برنج در بازار هستیم.
خاکی گفت: با توجه به میزان واردات و محموله های در حال ترخیص، حداقل ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزارتن برنج نیاز داریم که باید وارد کشور شود تا پیک تقاضای ایام نوروز و ماه رمضان را پشت سر بگذرانیم و نکته مهم این است که این اتفاق باید زودتر رخ دهد تا قبل از شروع فصل پرمصرف برنج در داخل داشته باشیم و آرامش در بازار برنج خارجی و ایرانی برگردانیم.
محدودیتی در عرضه روغن نباتی نداریم
علی فاضلی رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی گفت: در حال حاضر هیچ محدودیتی برای عرضه روغن به مردم وجود ندارد و توزیع این محصول با روال عادی خود در حال ادامه است. قیمت روغن از تاریخ دوازدهم دی ماه ۱۵ درصد افزایش یافته است.
رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی با بیان اینکه روغن به وفور در فروشگاه ها عرضه میشود، گفت: در مقطعی برای تامین روغن مورد نیاز صنف و صنعت موانعی وجود داشت که این مشکل اکنون حل شده و توزیع طبق روال عادی در حال انجام است.
عرضه گوشت با نرخ بالای ۷۰۰ هزارتومان در سایه کمبود نظارت ها
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: قیمت کنونی هرکیلو دام زنده ۲۷۰ هزارتومان است که براین اساس قیمت منطقی هرکیلو گوشت ۵۴۰ تا ۵۵۰ هزارتومان است که متاسفانه بالای ۷۰۰ هزارتومان بدست مصرف کننده می رسد.
او با بیان اینکه گرانی گوشت ارتباطی به تولید ندارد، افزود: با اعمال نظارت دقیق دستگاه های نظارتی باید از گرانفروشی جلوگیری شود و شرایط به گونه ای باشد که مردم گوشت را با قیمت واقعی خریداری کنند علی رغم آنکه قیمت دام در ماه های اخیر روند کاهشی داشته است و در شرایط کنونی کمتر از نرخ تمام شده تولید عرضه می شود، اما در قیمت نهایی گوشت برای مصرف کننده تغییری نداشته به طوریکه کماکان قیمت ها بالاست.
مرغ بازار شب عید و ماه رمضان تامین است
علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: علی رغم آنکه قیمت تمام شده هرکیلو مرغ ۶۵ هزارتومان و قیمت حمایت ابلاغی ۶۰ هزارتومان است، اما هرکیلو مرغ ۵۵ هزارتومان از مرغدار خریداری می شود که استمرار این روند برای تولیدکننده امکان پذیر نیست. با توجه به جوجه ریزی ماه های اخیر، تولید مرغ گوشتی به بیش از ۲۶۰ هزارتن رسیده که با احتساب مصرف داخل حداقل ۱۰ هزارتن مازاد بر نیاز کشور است. برآوردها حاکی از آن است که جوجه ریزی دی ماه به ۱۶۰ میلیون قطعه برسد که براین اساس جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر تنظیم بازار شب عید و ماه رمضان نیست.
با توجه به نوسانات قیمت برخی کالاها از دستگاه های نظارتی انتظار می رود که از مبدا تولید اقدام به افزایش سطح نظارتها داشته باشند و از طرفی دولت نسبت به رفع محدودیت های ثبت سفارش کالا، تامین ارز و ثبات و آرامش ارز در بازار اقدام کند تا با ورود اقلام اساسی مورد نیاز جلوی التهابات بازار گرفته شود.